Kulturministern kommer till Tornedalingarnas dag

Från första årets föreställning av Kysstid på Luppioberget. Foto: Marianne Berglund

Från första årets föreställning av Kysstid på Luppioberget. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: Till tionde årets firande av Tornedalingarnas dag/Meänmaadagen, den 15 juli 2016, har kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tackat ja till en inbjudan att vara med.– Det känns väldigt roligt att riksdagsledamoten Ida Karkiainen på ett positivt sätt framfört mina önskemål till kulturministern. Det visar att det verkar finns ledamöter som verkligen jobbar för vår del av landet. Nu hoppas vi på fint väder så att kulturministern också får tillfälle njuta av den fina utsikten från Luppioberget, säger Bengt Pohjanen.

Den aktuella dagen framförs nämligen musikalen Kysstid på Luppioberget för tredje gången. Text och berättare: Bengt Pohjanen. Musik: Kaj Chydenius. Solister blir Carina Stenberg, Carina Henriksson, Daniel Sandström med flera. Kysstidkören kommer att vara med även i år.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
11 kommentarer om “Kulturministern kommer till Tornedalingarnas dag
 1. Stig Aspholme skriver:

  Kanonbra jobbat, Bengt och Ida! Vi har all anledning att vara stolta över föreningen Meänmaa, som så kraftfullt driver tornedalingarnas hjärtefrågor.

 2. Vittula skriver:

  En klubb för inbördes beundran.

 3. Stig Aspholme skriver:

  ”vittula”, du pratar som du har förstånd till! Du kan inte veta mycket om vår förening, för skulle du ha denna kunskap, så vore du dum om du skrev som du gör. En förening som bygger enbart på ideella krafter och som trots detta lyckas åstadkomma bra saker, saker som för vår kultur och vårat språk framåt.

 4. rex skriver:

  Vi har en flagga det räcker, håll ihop vårt Sverige o svenskan!

 5. bengt bodelid skriver:

  bengt.Tänker tillbaka i tiden på meänkieli,jag är 40 talist.när jag gick ut min 7 åriga fölkskola, och skulle ut i livet till södra Sverige, då var jag spräklös kunde varken svenska eller finska.det gick ju bra för dom som gick realskola och studenten,eller blev kvar som arbetslös.jag har bara dålig erfarenhet av meänkieli.jag är inte korkad,har drivit ett framgångsrikt företag under 30år.

 6. Bengt Pohjanen skriver:

  Hej, kaima Bodelid!
  Ja, många har dåliga erfarenheter av meänkieli. Alla tycker inte att vi ska arbeta för dess revitalisering. Det finns många synpunkter på detta. Jag vill verkligen respektera alla. Själv har jag haft en fin uppväxt i ett flerspråkigt hem. Skolan i Kassa var fin. Jag är tacksam för allt som den svenska staten erbjudit mig: utbildning (även i finska)och stöd på alla tänkbara sätt. Min förebild, Harry Martinson, blev mycket upprörd när någon klandrade skolan. Det känns så för mig också och jag blir upprörd när ”politiserande andar” klandrar det land som gett mig så mycket.

 7. Stig Aspholme skriver:

  Bengt Bodelid vi har alla samma erfarenhet, inte vårat fel! Men du var en hejare på at sälja och var otroligt service-inriktad, när man besökte eran affär.Revitaliseringen av Meänkieli gör ju att inte andra behöver hamna i samma läge som vi gjorde.Det är ett rikt språk som bör bevaras för eftervärlden.

 8. Håller med vittula, egoism !! skriver:

  Håller med Vittula !
  Tornedalningar är de mest avundsjuka folkslaget som absolut finns.
  De vill inte att någon lyckas andra än de som tillhör klubben för inbördes beundran kopplad till parti och släktskap. Dessa får däremot leva lyxliv och skryta hur mycket de vill. Avundsjukan har skapat en egoism utan dess like där skitsnack förtryck och mobbing är vardag. Varför skall man fira denna dag, är ju bara för en viss egoistisk grupp ??

 9. edelweiss skriver:

  Som sagt . Allt möjligt kryper fram när frågan om vårt eget språk kommer på tal. Antagligen vill dessa räkna sig till den svenska folkgruppen och blir obehagligt påminda om att så inte är fallet.

 10. Klubben skriver:

  Till Edelweiss!
  Om det är som du säger att de vill försvara sitt språk på alla tänkbara sätt. Kan man likställa ställa deras agerande med icke rumsrena element som samhället idag anser som diskriminerande och icke demokratiskap? Varför skall man då fira denna festlighet än mindre skicka dit en minister?

 11. edelweiss skriver:

  Klubben: Jag råkar kunna svenska hyfsat men jag förstår faktiskt inte vad du menar?