Kulturministern om sina resa i Tornedalen

KANGOS/HAPARANDA: Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke besökte Tornedalen under tre dagar i helgen, bland annat Kangos, Övertorneå och Haparanda/Torneå.

Alice Bah Kuhnke säger till Haparandabladet att Tornedalsresan gjort intryck på henne.

– Jag har fått väldigt mycket intryck och många starka möten. Det finns en enorm kraft trots det förtryck som funnits. Att se hur den tornedalska kulturen bevarades i hemmen och i hjärtana och att den finns kvar är imponerande, det är en enorm styrka och visar på en ljus framtid.

Vad kommer du att ta med dig från vistelsen i Tornedalen?

– Kraften och att man trots alla övergrepp genom historien, trots ett strategiskt förtryck, är så stark och har lyckats bevara sin kultur och sitt språk.

Bengt Niska framförde under firandet av Tornedalingarnas dag i Kangos två önskemål från Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset sida: dels att fortsätta ha ett rikstäckande förbund i framtiden något som innebär krav på stärkt ekonomi, dels en sanningskommission för att utreda förtryck mot tornedalingar genom historien.

Och enligt Bah Kuhnke vill hon inte att regeringen utformar sanningskommissionen, utan att tornedalingar ger förslaget.

– Det som är viktigt är att det finns övergrepp som har begåtts genom historien, och det räcker inte med att man erkänner dem utan vi måste flytta fram positionerna till egenmak. Förslaget på hur det ska utformas ska inte komma från staten, det ska inte komma från mig, då blir det återigen på statens villkor, säger hon.

Anders Sjöberg

Johanna Sandberg

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
4 kommentarer om “Kulturministern om sina resa i Tornedalen
 1. Stig Aspholme skriver:

  Och kommer förslaget från STR-t, så blir det på deras villkor, där Svensktalande alltid prioriterats, t.om. på deras årsmöte talas det Svenska och så går man på tårna och höjer sin kultur till skyarna, vilken kultur, Bengt Niska?

 2. Osenka skriver:

  Vad har du gjort för kulturen Stig Aspholme? Vet du vad som är lättaste jobbet i världen,jo att hitta fel i andras arbeten.Är det någon slags avundsjuka för att han har sådan pondus och kraft. Det finns väl ingen som åstadkommit så mycket som Niska.Du frågar Niska om vilken kultur.Din fråga påminner om komikern Robert Gustavsson: Vilse i min trädgård!Länge leve Bengt Niska torneådalens egen Hövding.

 3. Euton skriver:

  Nej, det lättaste jobbet i världen är inte att hitta fel i andras arbete. Det jobb som är det allra lättaste i världen är att vara kommunalråd i Pajala! I vilket annat jobb hade det varit möjligt att komma undan Kaunisvaara-fiaskot utan en enda kritisk fråga?

  Fjorton miljarder har slängts bort på galenskaperna och en av de huvudansvariga glassar omkring i diverse bastuprogram i tv som om ingenting hänt. Nu tas det nya tag och presskonferenserna med inbjudna politiker har börjat igen. Denna gång i STR-T:s regi. Notera kravet på ökade budgetanslag.

 4. Osenka skriver:

  Bättre att lyss till en sträng som brast,än aldrig spänna en båge!