Kulturstipendiet går till Bernt Simu

När åkaren Bernt Simu sadlade om blev det kultur för hela slanten. Nu äras han med kulturstipendiet. Foto: Marianne Berglund

När åkaren Bernt Simu sadlade om blev det kultur för hela slanten. Nu äras han med kulturstipendiet. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: På måndag, den 14 december, delas Övertorneå kommuns fyra årliga stipendier ut. Det sker i samband med kommunfullmäktigesammanträdet i Hedenäset. 

Kultur- och fritidsnämndens kulturstipendium vuxna går till Bernt Simu, som sedan flera år är anställd som teaterledare och manusförfattare vid Tornedalsteatern.
Bernt sadlade efter många år som åkare om och har sedan dess helhjärtat satsat på teater och musik. Förutom att han skriver manus, spelar gitarr och sjunger i teateruppsättningarna arbetar han med teater inom skolan. Han är också en av deltagarna i kören Klossit.
Insats för integrationen
Sandra Lehto får ta emot kulturstipendium ungdom. Hon har inriktat sig på design och praktiserade nyligen på kommunen genom att vara med och ta fram förslag på kommunens nya profil. Hon utbildar sig i mediadesign vid Luleå tekniska universitet. I motiveringen sägs att hon är en mångsidig konstnär som använder sig av flera olika tekniker i sitt skapande.
Peter Emanuelsson får ungdomsledarstipendiet. Det får han som trotjänare inom fotbollen i Övertorneå. Som tränare för Övertorneå SK har han nu verkat i tio år. I motiveringen sägs att han arbetat outtröttligt i såväl med- som motgång. Hans insats ur integrationssynpunkt sägs också ha varit viktig, då många nya kommunbor på ett smidigt sätt har inlemmats i förenings- och samhällslivet via fotbollen.
Brottartjej
Idrottstipendiet för unga går till Vera Wiippa som ägnar sig åt brottning. För henne innebär det många och långa resor för att delta i träning och tävlingar, då det inte finns så många utövare i Övertorneå av hennes sport. Hon tillhör länseliten i sin klass och ingår numera i hårdsatsande Råneå brottarklubbs elitgrupp trots sin relativt låga ålder, sägs det vidare i motiveringen.
Förutom äran får mottagarna 5.000 kronor.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,