Kummus nya avtal kritiseras

ÖVERTORNEÅ: Kommunen gör ett plus på cirka två miljoner kronor, enligt kommunalrådet Tomas Mörtberg. Det är ett sämre resultat än som är vanligt för Övertorneå kommun och har enligt honom att göra med avvecklingen av personal inom flyktingverksamheten, samt kommundirektören Rolf Kummu.

Under tiden som Mörtberg varit på semester har hans kollega, kommunalrådet Tomas Vedestig skrivit under ett avtal som ger kommundirektören Rolf Kummu möjligheter att jobba hemifrån under återstoden av anställningstiden, det vill säga till den sista juni. Semester till och med den sista augusti skulle följa därpå.
Det finns jobb
– Vi var överens om att Kummu skulle sluta den sista juni. Det avtal som Vedstig skrivit under med honom går ut på att Kummu jobbar hemifrån under den tid som nu återstår, säger Mörtberg och fortsätter:
– Det finns jobb att göra och eftersom det nu står klart att den nye kommundirektören börjar redan den 2 april hade det varit bäst om Kummu hade varit kvar, som vi kommit överens om i avtal.
Vad tycker övriga i den här frågan?
– Åtminstone alliansgruppen borde ha informerats. Vad oppositionen tycker om avtalet som ger drygt 1,2 miljoner kronor vet vi redan, svarar Mörtberg.
När Tomas Vedestig får frågan om varför han skrev på ett nytt avtal, säger han följande:
– Jag kan inte kommentera ett personalärende.
Detta sade Vedestig på måndagen till HB och när länstidningen ett par dagar senare skriver om saken ger han följande uttalande som orsak till avtalet”det finns så klart orsaker som vi inte kan gå in på”. Läsaren kan kanske undra vilka orsaker det kan vara.
Hade visserligen rätten
Mörtberg avslutar med att säga att han tycker att det var ojust av både Vedestig och Kummu, särskilt som avtalet skrevs innan allt var klart med anställningen av Peter Juntti.
– Visserligen har Vedestig samma rätt som jag att skriva avtal och han skickade ett sms när han hade gjort det. Men ändå var det fel, kommenterar Mörtberg avslutningsvis.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
29 kommentarer om “Kummus nya avtal kritiseras
 1. Anonymus skriver:

  Vilka byter parti igen?

 2. Suck skriver:

  Ett löjets skimmer över detta.

 3. borde skämmas skriver:

  Hur har Rolf Kummu samvete med att göra detta, först fixa avtal på 1,5 miljoner och sen att sitta hemma och få 60-70 tusen i månan,??? det är miljoner i skattepengar som kunde hjälpt våra gamla eller skolbarnen, skäms både Kummu och kommunalråden som gått med på detta!!!!

 4. Observant skriver:

  Hur var det nu?? Var det inte TW som sa att man inte ska betala lön till anställda som sitter hemma när kommunikatören blev uppsagd.. Vad skrev du på för avtal nu?Även med 2 månaders semester!! Verkar som spelet bakom kulisserna fortsätter!! Varför ett nytt avtal igen? Skrevs det andra avtal också i gengäld för egen vinning?
  TW värvades till NS som röstmagnet njaa nu har nog förtroendet för han försvunnit, Vad tycker talesmamnen för NS Knut O om detta? Var partiet enigt om denna avtal? Tycker att detta fulspel mot främst alliansen men även mot oppositionen är respektlöst!!!

 5. Väljare skriver:

  Valår i år och alla söker positioner, vad blir det av detta, politiskt självmord för T och T och maktskifte ?

 6. Nåånlln skriver:

  Normalt lyfter man den här typen av frågor som avgångsvederlag etc men nu lyfts frågorna inom Alliansen, i bästa fall. Härligt med valår. Låt Kommunstyrelsen ta beslut och riktlinjer.

 7. Insider skriver:

  Mycket fult och respektlöst av Wedestig och Kummu mot Tomas Mörtberg och övriga. Ni tog verkligen chansen!!!
  Semester har även Kummu och har han sparad semester så måste ju han också få detta. Är helt övertygad att Wedestig med detta fula och planerade handlande raderat ut centern från all slags samarbete efter valet.

 8. En som röstar skriver:

  C har redan fått en valvinst. Hoppas Mörtberg inser vem partiet fått som medlem. Salometsä borde ha hamnat högre upp på listan, med rätt stöd blir det en politiker som slår Linda Y med hästlängder. En rak och ärlig kvinna med hjärna och hjärta på rätt plats.

 9. Tidigare (C) skriver:

  Lite nyfiken bara. Signaturen ”En som röstar”. Kan du lite mer konkret berätta vad Salometsä gjort som är positivt för Övertorneå? Hon har haft fyra år på sig som toppnamn i Öfa. Jag anser det vara oseriöst att hoppa från parti till parti och det inger inte förtroende. Ge gärna exempel. Man kan ju vara klok och ha hjärtat på rätta stället men det krävs lite mer än så för att få min röst.

 10. vårdanställd skriver:

  jag kan inte kommentera ett personalärende säger Vedestig i artikeln. Hoppsan hoppsan!! Du har ju inte haft problem att både säga och skriva både det ena och det andra om anställda eller tidigare anställda men nu kan du inte kommentera varför kommunens högste chef ska få jobba hemifrån med sin höga lön och därpå en fallskärm..det sticker i ögonen rejält då vi måste spara och spara och sliter ut oss för att sedan knappt få pension..

 11. KD -2,7% skriver:

  Mörtberg oroas över att kummu får jobba hemma den sista tiden. men oroas inte över avgångsvederlaget som han har beviljat. de visar på vilken nivå kompetensen finns inom centern.

 12. Ötå-bo skriver:

  Borgarnas avtal med Kummu är ett stort haveri med skattemedel. Liksom 2 mille i projekt 2020 och Pello projektet, där man inte vet framtida kostnaden! Det är som på riksplanet att borgare inte har förmåga att hantera våra skattemedel! Sen säger Mörtberg att han kommer jobba för fler arbetstillfällen. Samma sa han 2014, resultat 0 st!! Inte blir det fler jobb när borgarna avvecklar i stort Tillväxtenheten! Där man borde satsa!

 13. En som röstar skriver:

  Svar till Tidigare C. Hon står för sin åsikt och tänker med en helhetssyn på kommunen. Inte bara pepparkakshuset. Men dom släpper inte fram henne för alla gamla tofflor upplever henne som ett hot.När alla andra velar och vågar inte så vågar hon. T och T viker sig för lätt för allt och alla. Och hon har faktiskt vågat sig ner från pepparkakshuset och hälsat på alla som jobbar inom socialen. Starkt att möta alla.

 14. Tidigare (C) skriver:

  ”En som röstar” så det enda konkreta hon gjort är att hon hälsat på alla på socialen? Vad är hennes ”helhetssyn”? I vilka frågor ”vågar” hon stå på sig? nja, vill nog se en mer synlig person som kommunalråd som engagerar sig och som kan prata och bryr sig om alla i samhället. så i år får inte C min röst efter alla år.

 15. Viktigpetter skriver:

  Valet i Övertorneå kommer att bli en straffspark för socialdemokratin i öppet mål. Utan målvakt. Missar de det här har deras förtroendekapital förbrukats.

 16. En som röstar skriver:

  Tidigare C. Det är precis det hon gjort. Hon bryr sig. Hon lät t.ex inte 40 arbetstagare bli uppsagda som det andra förslaget var när socialen skulle spara. Att komma och träffa personalen och ta till sig våra tankar. Synlig? Syns bland oss iaf som arbetar hos kommunen till skillnad mot kommunalrådet den yngre.

 17. KD -2,7% skriver:

  Är det nån annan än mig som tycker att Salometsä inte är bra för centern. Hon kan inte ens uttrycka sig vid en ev diskussion.

 18. fd c-väljare skriver:

  Inte har hon besökt alla inom socialen, vet flera arbetsplatser hon inte besökt. Sen var det inte hon som lyckades rädda alla arbetstillfällen, det var socialchefen med sina tjänstemän som ordnade upp det som ordföranden ställde till med. Hon lyckades inte ens ta budgeten utan höll på att förlora socialchefen pga att hon saknar erfarenhet inom politiken. Bra att hon lyckades ordna jobb åt sig själv…

 19. Observant skriver:

  Verkar som att ingen vågar yttra sig i ärendet!! Alla politiker tiger..kanske ni har andra uppgörelser mellan partierna? Detta gör det lättare för oss kommunbor att rösta inför valet. Kanske man väljer ett nytt parti som ännu ej fått styra kommunen.Sämre kan det ju inte bli när kommunen styrs av vissa entreprenörer. Det viskas i korridorerna att man även gjort andra avtal före valet! Vissa tjänstemän har fått upp till 49% löneökningar JISSES!! Får se om folket i verksamheterna får mer än 200 kronor påökt i kommande förhanlingar? Som det brukar vara så är orsaken alltid ont om pengar hmmm

 20. En som ser och hör skriver:

  Ingen som reagerar på alla nya chefs tjänster?? Stab chef, personalchef, familjecentrals chef, chefer inom socialen. Projekt som betalas av skattebetalare och som inte ger resultat och tveksamma upphandlingar där parti kompisarna får jobb. Raka motsatsen till vad som lovades. Det är bra att det kommer en ny kommun chef.. Nu hoppas vi även att de politiska partierna förnyar sig. Hoppas S låter folket bestämma vem de vill ha som kommunal råd genom att låta kryssen avgöra. Vore bra om man visste vad som gäller så man inte röstar och sedan blir det någon helt annan som utses.

 21. Enok Nitti skriver:

  Juntti kommer till skillnad från Kummu att kamma noll.Bokstavligt talat.

 22. En som röstar skriver:

  Det finns ingen i kommunen man kan lita på,alla förser sig själva så fort don hinner.Skäms gör dom inte heller det förståndet finns inte.
  Finns det inte något Kalle Anka parti isåfall ska jag rösta på det

 23. Fransi skriver:

  Vi får hoppas på S efter nästa val och en omorganisation inom sociala. pengar att spara ! Anställ personer som har utbildning för sitt arbete och inte kompianställningar

 24. Nickname skriver:

  I små kommuner som Övertorneå så finns det inte mycket en politiker kan göra, oavsett politiskt tillhörighet. Man har några få skattekronor att fördela, och dessa har en tendens att minska från år till år då skattekraften dör eller flyttar. Imponerande är att det fortfarande finns folk som vill jobba politiskt i så pass små kommuner. Belöningen för att man satsar tid och kraft brukar vara att man får skit för det. Ingen tackar eller ger beröm. Ett smärre under är att det överhuvudtaget finns arbetskraft kvar inom kommunen. Den som snart blir gammal blir kanske utan hemtjänst i framtiden.

 25. Per-Erik Muskos skriver:

  Nickname, på sätt och vis har du rätt. Det är inte så mycket en politiker kan göra själv. Däremot tror jag att vi här i Tornedalen och Övertorneå har en ljusare framtid än du vill måla upp. Vi måste dock lära oss att samarbeta, hjälpa varandra och vara stolta över vår hembygd och vilka vi är. En kan inte göra allting men alla kan vi göra någonting. Så låt oss börja!

 26. Nickname skriver:

  Per-Erik. Tyvärr så räcker det inte att vara stolt över sin hembygd, framtiden blir inte ljus för det. Vem ska ni samarbeta med då ni blir allt färre? Ni måste erbjuda oss som bor på andra ställen någonting som gör att vi flyttar till Tornedalen. Du skrev klichéer som egentligen inte är annat än torra ord som man hört i alla tider från främst politiker. 1983 var jag på en information som universitetet hade om framtidens vattenförsörjning. Har ni riklig tillgång till vatten så har ni någonting att erbjuda 500 miljoner människor som nu börjar få brist på vatten. Ett tips till er.

 27. Per-Erik Muskos skriver:

  NM, visst är det en kliché att en inte kan göra allting men alla kan göra någonting. Men det är sant liksom frågan vad vi inte kan erbjuda som någon annan kan erbjuda. Världen förändras liksom tekniken. Många av dagens arbeten och tjänster kan göras från vilken plats som helst på vår planet med hjälp av tekniken. Människan kommer då till stor del att kunna välja sin boendeort utifrån andra faktorer än den gjort tidigare och alltså handlar det om var vi trivs och var vi mår bra. Visst har vi en lång väg att gå men för mig är detta den bästa platsen att bo på och jag vill få fler att känna så.

 28. mycke snack, lite verksta skriver:

  Nåhördu Per-Erik, det var nå nytt att du skriver sådär positivt och lyfter vår kommun. Annat ljud i källan nu när det är val år tydligen., Men folk är inte dumma dom är inte födda igår. Nog ser dom vilka som gör nåt för våra innevånare o vilka som plötsligt börjat prata positivt, dessutom med andras ord…..

 29. Per-Erik Muskos skriver:

  Ms,lv, Den 31/12 2016 bestämde jag mig för att strunta i den Tornedalska negativiteten och bli positiv. I och med det öppnade sig en ny värld och insikten i att vi liksom humlan kan strunta i att vi inte kan och göra det ändå. Det svåra med att vara positiv är dock att göra rätt saker med våra gemensamma resurser och inte slösa de på allt möjligt för att sedan inte ha råd med det viktiga. Vi måste mao satsa smart. Beklagar om mina synpunkter inte faller dig i smaken men hoppas du finner någon i något parti som kan föra din talan.