Kvalupptakt i dur för Asplöven

AHC har haft de fetaste chanserna i första. Här brassar Anthon Eriksson på. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC gick fram till 3-1 (0-0, 2-1, 1-0) mot Hudiksvall under torsdagskvällen och har 1-0 i bäst av tre i kvalet mot Hockeyallsvenskan.

Upp till bevis, redan i

FÖRSTA PERIODEN: Det rör på sig!

Intensiv förstaminut. Massiv hemmapress inledningsvis, med rappt avslut framför bortakeepern efter 3.09. Livstecken från Hudik, med långt anfall i minut fem.

Svängigt i minuterna sex och sju, med böljande spel och lägen för bägge lagen. 8.10: mycket nära ledningsmål för AHC, men pucken utanför med hårsmån. Lite lugnare för ett slag, mitt i perioden.

Hemmalaget möter Hudik högt och stressar dem mest hela tiden. 13.19: AHC kommer två mot ett och missar öppen kasse. Fortsatt bombardemang från de svarta med fem kvar av en intensiv period.

Asplöven har mycket puck, men blir omständliga och avväpnas allt som oftast av gästerna.

Slutminuter. 18.34: glada Hudik får frispel och attackerar hemmakeepern. Två back, men hemmalaget håller för lågt pucktempo och blir blåsta på konfekt.

10-12 i skott låter märkligt efter den period hallen sett.

Rohtlas 2-0 sitter efter drygt sju minuter i andra. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: En dryg halvminut återstår för hemmalaget i femfyra.

Ärligt försök av hemmalaget, men Hudik nu fulltaliga och till attack efter 1.20. 1.44: fräsande skott från Asplöven. Hafsiga minuter följer med studsande puckar i mittzonen. Men inget fel på spänningen fem minuter in i mellanakten.

Så tränger sig hemmalagets Roman Semjonov fram vid offensiv blå och serverar kedjekamraten Gustav Grondström som direktskjuter 1-0 efter 6.01.

7.03: de svarta farligt framme igen. Och bara fem sekunder senare stöter centern Jesse Rohtla in en retur till 2-0 efter skott av Antti Kangasniemi. Också försvararen Antti Uitto belönas med passpoäng. Vasst!

Hudik ger sig inte och reducerar sånär efter 8.35, med stopp i spelet och gurgel efter avblåsning.

9.08: AHC tar onödig offensiv tvåa. 9.51: teveplock av Eriksson efter närskott. Stark förstaminut av gästerna, dito av hemmalaget med öppet läge i samma stund som man blir fulltaliga.

Asplöven slappnar dock av och faller ned djupare och djupare, varpå Hudik kan kruts in 2-1 efter 12.45 i en andravåg. Men AHC fegar inte ur och har en stolpträff efter 14.25.

Det smäller i sargerna med fem kvar av mellanakten.

Hemmalaget tunga i offensiv zon och jagar trean. Håller på att gå på tok efter 18.20. Hudik drar på sig ett lagstraff efter 19.54 – sex gubbar på isen.

11-8 i skott under en bättre period än den första.

Trean glider in via Grundströms skridsko. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Nästan två minuter av femfyra återstår för hemmakrigarna.

Men Hudik trasar skickligt sönder alla offensiva ambitioner hos hemmalaget. Asplövens tur att synda, med tvåa efter 3.40. Gästerna har massiv press, med tre-fyra öppna lägen under den första straffminuten. Lite lugnare i andra och AHC får in sin femte gubbe.

Viftande och kamp i minuterna sju och åtta. 9.22: snabb vändning av Hudik och stopp i spelet hos Eriksson. Hett framför gästernas kasse halvminuten senare. Ett visst grepp hos hemmalaget mitt i perioden.

Hudik ser lite trötta ut på sina håll. Trägen vinner: efter hårt jobb i offensiv zon faller 3-1 in i en trasslig situation efter 11.37. Grundstrum stöter in sitt andra för kvällen assisterad av Semjonov.

12.35: Hudik chansspelar och kastar puckar på kasse. Asplövens tur att darra, med paniktvåa efter 13.05. Time-out för gästerna. AHC i skruvstäd under första minuten, med spänningen släpper i andra och man kan ganska lätt spela av resten av utvisningstiden.

16.00: gurgel vid hemmalagets blå, med överraskande utvisning för Asplöven. Blåställ på de svarta, som krigar tappert med stopp i spelet efter 17.27. Dito efter 17.59, då en hemmakrigare får ta emot en fet smäll utan att domherren reagerar.

Hudik kör utan målman. Modigt, men man förmår inte skapa något riktigt farligt läge i slutminuten. Hemmalaget mycket närmare puck i tom kasse.

Stark kvalöppning av Asplöven, med stabilt målvakts- och försvarsspel.

– Vi har jobbat mycket med försvarsspelet under senare tid, säger tvåmålsskytten Gustav Grundström.

Han gör en storstilad arbetsinsats tillsammans med kedjekamraterna Roman Semjonov och Ludwig Niederbach.

– Fjärdelinan var vår bästa lagdel, berömmer tränaren Urban Lahti.

Ledare Lahti är också mycket nöjd med målvakten Jesper Eriksson och försvarsspelaren Joonas Hurri.

– I kväll hjälper vi varandra och bortsett från några minuter i slutet av den andra perioden gör vi en mycket stark laginsats, avslutar Lahti.

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
10 kommentarer om “Kvalupptakt i dur för Asplöven
 1. Anders Bäckström skriver:

  Kanon ” Power Ubbe” och laget 🙂 Bäckis

 2. Forza AHC skriver:

  Tack Lasse och tack Asplöven! Det här gjorde ni grymt bra!

 3. Knapsu skriver:

  De två-tre senaste matcherna har det börjat se allt bättre ut när det gäller prestationen ute på isen. Kan det månntro bero på ”jokern” som tagit plats i båset?

 4. Nasuabo skriver:

  Återtåget har lämnat perrongen och börjar få upp ångan! Det blir nästan garanterat playoff 2, och då är det dags att fylla hemmahallen till veckan, sen får vi se hur långt det bär!

 5. Robin Hood. skriver:

  Då är säsongen över till helgen!!

 6. Mad Max skriver:

  Go for it!

 7. icander skriver:

  nasuabo. 300 pers. i nya hallen i barents i div 1. de är väl ok då kan man ju höra Lahtis instruktioner till spelarna. alltid en fördel….

 8. Nasuabo skriver:

  Icander, du imponerar som vanligt. När du lär dig skilja på toalettborsten och tandborsten blir det ännu bättre, då kanske nån ids lyssna på dig.

 9. Anders skriver:

  Men varför heter inte laget Haparanda Hockey? Obegripligt för oss som inte är bosatta i Haparanda. Kommunikation bygger på identifiering, vi som ska sponsra laget måste kunna koppla ihop vår egen verksamhet med lagets. Var annars finns Asplöven som begrepp?

 10. Nasuabo skriver:

  Anders, du lyckades ju koppla ihop Asplöven med Haparanda via Haparandabladet, så helt omöjligt är det visst inte 🙂 Men visst, om man inte är sportintresserad är det svårt att koppla orter till lag som H43, GUIF, Vita Hästen, Pantern, Brynäs, MoDo, Plannja, Björklöven (b-löven), Dalen, etc. Men är man inte idrottsintresserad skulle man troligen inte läsa artiklar om ”Haparanda Ishockeyförening” eller ”Nasua Rangers” heller. Behåll namnet Asplöven, jag har alldeles för många kepsar och t-shirts på hyllan hemma, jag vill hinna slita ut dom innan något namnbyte blir av!