Mardrömsöppning av kvalet för AHC

Kvalets första baklängesmål ramlar in bakom Quemener. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Ett smart spelande Sundsvall manövrerade ut ett naivt Asplöven som föll med 1-4 (0-1, 1-1, 0-2) i kvalpremiären under torsdagskvällen.

Manegen är krattad. Full fart redan i

FÖRSTA PERIODEN: Tänt vare här!

AHC börjar i högt tempo, men drar på sig en tvåa redan efter 31 sekunder. Gästerna sätter massiv press på hemmalaget och efter 1.44 sitter 0-1 bakom en maktlös Quemener. Detta efter en utvisning i offensiv zon. Gamla synder.

Men Asplöven får också chans i femfyra efter 2.42. Skapligt tryck och en fet chans, men inget godis. Bättre fart på hemmakrigarna i minuterna sex till åtta. 9.04: fin framstöt av AHC, men bortakeepern klarar.

Nära kvittering tre gånger om i minut tio. 11.25: dubbelchans för Sundsvall efter duttande bakom eget mål av Asplöven.

Samtidigt första power-break med 6-6 i skott. AHC vill framåt efter vilan. Händer mycket i minut tretton: hemmalaget styr så när in kvittering och Quemener är millimeter från att bjuda på en kasse i anfallet efter.

Viktig parad av Quemener efter 14.40 och stopp i spelet efter långt bortaanfall. 16.07: Asplöven avslutar vasst. Jätteräddning av hemmakeepern på sidledsspel efter 17.45. Och dubbelchans för AHC med halvminuten kvar. Det svänger, på ett oroväckande sätt.

AHC reser sig efter den usla starten, men har mycket att tala om i pausen. 11-10 i skott. I allt ganska medioker hockey från två lag som inte spelat på länge.

Asplöven firar den första kvalstruten. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Ska hemmalaget kunna vända, måste man flytta pucken snabbare.

0.50: sånär kvittering från aggressivt Asplöven. Starka två första minuter av AHC. Trenden fortsätter under minuten som följer, men Asplöven kommer inte riktigt på kasse.

Hemmalaget äter sig dock närmare och närmare bortamålet. Mycket nära, igen, omkring sex blankt. Men Sundsvalls målvakt spelar mycket inspirerat. Dito i minuterna sju och åtta. Domaren har just nu en hög toleransnivå och det gynnar gästerna.

7-1 i skott vid andra power-break efter 10.46. 11.17: pp för AHC efter 11.17: blir katastrof och 0-2 short-handed för gästerna efter 11.52. Men livsviktigt 1-2 av backen Jesse Jyrkkiö efter 13.07, frammatad av Simon Olsson.

Intensiv fas i matchen för närvarande. Men lite lite lägre tempo för ett slag med fyra minuter kvar av perioden. 17.15: puckarna viner omkring bortakeepern. Slutminuterna böljar och hemmalaget uppträder lite darrigt i egen zon.

11-6 i skott och en bättre period av Asplöven, men än saknas det lite. Och ännu ett blytungt baklängesmål – bjudningar som kan leda ända till division ett.

Gästernas Magnus Åkerlund vann målvaktsmatchen mot Ronan Quemener. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: En prövning för hemmalaget.

Fint första anfall av AHC och gästerna tvingas ta tvåa efter 40 sekunder. För lågt pucktempo förspiller dock möjligheten. Bra tryck och ny chans i femfyra efter 3.21. Bättre fart nu, men ändå ingen utdelning.

Lång anfall från AHC i minut sju. Flipperstudsande puck nära att skänka Asplöven en kasse omkring åtta blankt. Men minuterna rinner iväg: tio kvar nu. Tung press från hemmalaget vid sista power-break med 10-6 i skott.

11.59: dubbelchans och kvitteringen närmare än nära. Avgörande minuter: mycket märklig utvisning för Asplöven efter 12.38. Det tar sju sekunder för Sundsvall att sätta pucken till 1-3. Förödande. Och ny tvåa för AHC efter 13.09. Klarar sig, men bara fem kvar att jobba på.

Hemmalaget tar ut målvakten och det går som det brukar. Man tappar puck i ett sarghörn och gästerna kan lobba in 1-4 efter 17.14. Ben och skallar av bly.

Ridå. 

16-8 i skott. Gör man inte mer än ett mål på 38 skott vinner man inte matcher.

– Vi blir väldigt naiva samtidigt som de gör en bra match, säger Robin Lindqvist i Asplövens ledartrojka.

Herrar som rådeppar efter matchen.

– Vi gör inte mål på våra chanser, släpper in två i boxen och ett i vårt eget power play. Då är det svårt att vinna, fyller Per Kenttä i.

Samtidigt lyfter man hatten för ett smart spelande Sundsvall. I hemmalaget får backen Jesse Jyrkkiö och centern Jonas Berglund beröm av arbetsgivaren.

Övriga får lyfta sig till söndag.

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
21 kommentarer om “Mardrömsöppning av kvalet för AHC
 1. Bruzze skriver:

  Det är ju i ettan ni hör hemma.

 2. Bruzze skriver:

  fy fan vilken seg sida.

 3. Tränaren skriver:

  15 av 20 spelare spelar i div 1 nästa år om dom inte löser detta kval. Borde vara motivation nog!?

 4. BECKS skriver:

  Det är inte lätt att möta en mycket Erfaren Coach i Leif ”Strumpan” Strömberg som matchar laget så taktiskt, så Överlägsen Coachtrion i Asplöven!

 5. mattilalainen skriver:

  mera pengar….??

 6. Lulebo skriver:

  Ett gäng prima ballerinor ställer Asplöven på isen. Är man inte beredd att offra en framtand eller två bör man göra något annat. Bedrövligt att se, undrar om man kan kräva tillbaka pengarna man skänkt.

 7. supporter skriver:

  Asplöven har inte haft ett fungerande försvarspel på hela säsongen. För många som spelar smått och riskfyllt på blålinjerna. Tappade puckar i mittzonen.
  Sundsvall har plockat in rutin i båset och efter det styrt upp defensiven avsevärt.

 8. Spectator skriver:

  Till AHCs försvar ska sägas att de får ett felskär direkt i början av matchen då Brome gör en tabbe i anfallszon, där måste han hålla huvudet kallare. Sen blir det ofta så i den här typen av kvalmatcher att bortalaget backar hem och spelar tight samtidigt som hemmalaget blottar sig bakåt och det straffar sig. Dessutom gör Sundsvallsmålvakt en kanonmatch som sällan skådats i ICA arena, hans spel hör hemma på en högre nivå faktiskt. Dahlroth får pris som bäste man i hemmalaget andra som glänste var Berglund, Bryggman,Edström spelar smart och Olsson glimtvis. De randiga ojämna figurer!

 9. Niklas skriver:

  Känns inte bra det här! kommer vi se asplöven spela i allsvenskan mer?
  Man blir orolig när man hör att spelare börjar vara klara för andra lag redan innan allt är färdig spelat. Känns som att det finns inge hjärta för klubben. Man bryr sig bara om sin egen karriär.. Men det finns fortfarande chans att hålla sig kvar men då måste spelarna vilja göra jobbet..! Håller tummarna att dom fixar det här!

 10. Lapp på luckan i alla fall skriver:

  Hockeyintresset är i alla fall oförändrat, nästintill lapp på luckan trots kvalspel, kommer gå vägen med det publikstödet, bra !

 11. Mad Max skriver:

  Där gick de första slantarna av den ihoptiggda miljonen, till korv och dricka för bortalaget. Ingen bra början på kvalet!

 12. Downtown skriver:

  Asplöven saknar ett organiserat spel. För många kockar! Igår slutade jag tro på att de spelar i allsvenskan nästa säsong. Tyvärr. Adjökens Asplöven!

 13. Wake up call skriver:

  Dags för var och en att lyfta sig om man vill fortsätta spela hockey på elitnivå. Att spela ur ett lag ut allsvenskan är ingen bra merit på sitt CV.

 14. Arbetare skriver:

  ”….inge hjärta för klubben”. Man kan inte vara så naiv att man tror att alla möjliga utlänningar m.fl. ”legosoldater” skulle bry sig om Haparanda hockey med hela sitt hjärta. Det är naturligtvis pengarna och enbart pengarna som gäller. Dom är inte ”heroiska gränskrigare”,som vissa försöker pumpa i oss. Vi får hoppas att det går bättre i fortsättningen, som det går ex. för Leksand, som redan var uträknad. Det finns möjligheter ännu. Man skall se om sitt hus i tid. Jag förstår att man kan tycka mer eller mindre om vissa människor, men det är inte samma som att skörda segrar i hockey.

 15. Spectator skriver:

  Jag tror det är för många kockar i båset, ut med Lindquist och Lahti låt Kenttä ensam styra skutan och locka fram det vilda kontrollerade som finns i spelarna. AHC hade de individuellt bästa spelarna förutom ett par stycken i Sundsvall, men de måste jobba ihop och inte glänsa för sig själv och scouter !

 16. Fjollan skriver:

  Hmm..en ”pissnisse” som är uppdaterad!

 17. abc skriver:

  problemet är att de inte vågar ta lite stryk framför mål.

 18. Enok Nitti skriver:

  Snart är väl alla synonymer i rubriken till det gick åt helvete förbrukade.

 19. Arbetare skriver:

  Nasuabo!! Var är du!? Världen går inte under med en förlust. Hur var det du sa? -”…nu är det krig som gäller” – eller något sånt?
  Det är nu vi skall kämpa, när det inte är försent ännu.
  ”Upp till kamp…..”

 20. Nasuabo skriver:

  Arbetare, var lugn! Jag finns alltid med er i trakten av Nasua och Ica Arena. ”Det finns bara krig”, menar du nog, det är Raubtiers rocklåt (ska tolkas med glimten i ögat). Men jag tänkte prova en ny taktik under kvalet, radiotystnad och odla slutspelsskägg! Bra att inläggen denna gång fokuserar på sporten, självklar besvikelse men visst hopp, det visar på engagemang! I morgon lossnar det, Pansarhockey och 5-1, det finns bara krig 🙂

 21. bodiddely skriver:

  det här grejar dom,många matcher kvar