Asplöven vann thriller efter straffar

Asplöven välte överraskande spöklaget Västerås under torsdagskvällen. Foto: Lasse Stenman

VÄSTERÅS: VIK hade 3-1 i tredje, men AHC kvitterade och avgjorde i strafftävling till 3-4 (2-0, 0-1, 1-2, 0-0, 0-1) i Hockeyallsvenskan under torsdagskvällen och bärgade två viktiga poäng.

Äldre medborgare minns hur komikern Martin Ljung satt på ASEA i Västerås och gjorde motstånd. Förhoppningsvis gör stolta Asplöven det också, redan i

FÖRSTA PERIODEN: Inga bromsspår!

Hemmalaget börjar med pucken, kastar den på kasse i den första minuten. Men gästerna säkrar säkert hemåt. 1.23: rappt skott sitter i krysset bakom överraskad Quemener i gästernas kasse. Ser lite för enkelt ut.

Men ett yrvaket Asplöven vill framåt i minuterna två och tre, med flera puckar på mål. Man verkar vilja in i matchen. Men hemmalaget återtar initiativet i minuterna som följer. Många felpass för en stund, i en helt jämn kamp.

7.04: första riktiga chansen för Asplöven, men målmannen vinner. Fin parad av Quemener på sidledsspel omkring åtta blankt. Mycket spel i mittzonen mitt i perioden. Men bättre fart på gästerna nu. 5-6 i skott vid första power-break och ett femfyra för AHC efter 10.06.

Risigt pp, där faktiskt Västerås skapar vassaste chansen i en snabb spelvändning. Men AHC är fortsatt aktiva med sju kvar av perioden. 13.36: två minuter back för Asplöven – billig utvisning. Första straffminuten går upp i rök. Men Västerås får fast gästerna i den andra och kan dundra in 2-0 efter 14.34. En uppvisning i modernt spel i numerärt överläge.

Nord-syd för ett par minuter efter målet. En slängig form av hockey som verkar gynna hemmalaget. Västerås kan sånär trycka in trean i slutminuten, i period med 7-11 i skott. Inget nytt under solen – hemmalaget leder med två kassar utan att behöva anstränga sig.

ANDRA PERIODEN: Vargavinter, näst sist i tabellen och tvåmålsunderläge. HBwebben vill ha en positiv signal.

Hemmalaget har periodens första puck på mål. Tokräddning av Quemener efter en halvminut. Livsviktig parad som håller gästerna kvar i kampen. Asplöven under fortsatt press i minuterna tre och fyra.

Gästerna har svårt att stå upp mot ett tungt Västerås som maler på. 5.48: en hemmaspelare får felskär och dundrar in i sargen. Men reser sig småningom upp. Livstecken från AHC i minut sju. 7.47: konstig utvisning för gästerna, som dock lätt söndrar Västerås offensiv. Gästerna skapar till och med en egen chans i underläget.

Bägge lagen slår just nu usla förstapass, vilket ger en väldigt hafsig hockeymatch. 4-7 i skott vid andra power-break efter 10.43. Matchen inne i en avgörande fas: mål för gästerna ger spänning och dito för hemmalaget avgör förmodligen. 12.23: chans i pp för AHC, som skapar tryck och har en jättechans med halvminuten kvar av strafftiden. 14.11: dubbeltvåa som kvittas.

Inne i periodens känsliga, sista fjärdedel. Nytt femfyra för Asplöven efter 15.32. Gästerna håller i pucken bra, men kommer inte riktigt till feta lägen. Inte förrän efter 16.55, då Colin Long sätter 2-1 frammatad av anfallsbröderna Sebastian Dyk och Lars Bryggman i ett virrigt hemmaförsvar.

Sånär kvitterat halvminuten senare, pucken i stolpen. Bortalaget heta i slutet av en period med 7-15 i skott. Märklig scenförändring efter halva matchen, där Västerås keeper räddar sitt lag i slutet av perioden.

TREDJE PERIODEN: Fem minuter in i mellanakten kändes det kört. Nu är det en het och oviss kamp igen.

Gästerna i ett första anfall, med vasst skott på mål. Men hemmalaget svarar med ett längre anfall i minut tre, med flera puckar på Quemener. Passningsspelet fortsatt uselt, dock. Gästerna skänker bort en jättechans efter 3.30, men Asplövens fransman är vaken.

4.22: hemmalaget vinner tek i anfallszon och styr in ett backskott till 3-1. Ytterligare ett ganska billigt mål för Västerås, som får ny energi och går framåt. Men en snygg sidledspassning från Sebastian Dyk ger Lasse Bryggman öppen kasse till 3-2 efter 5.35. Också backen Jesse Jyrkiö belönas med ett assistpoäng.

Vittring för gästerna nu, som ligger på i minut nio. Chans för hemmalaget omkring nio blankt och dito för Asplöven sekunder senare. 8-6 i skott vid sista power-break efter 10.18. Samtidigt en tvåa för gästerna, en onödig utvisning efter en våldsam tackling. Gurgel och ytterligare en dubbeltvåa, vilket gör fyra mot tre. Som blir fyra mot fyra efter 10.29, Västerås tur att ta dum tvåa.

AHC kapitaliserar: anfallaren Alex Aleardi tar fart och åker igenom hela hemmaförsvaret och hänger 3-3 efter 10.54. Centern Jonas Berglund får en billig passpoäng till ett mycket vackert ishockeymål.

Nervigt nu, med var sin chans för lagen i minut tretton. Utomjordisk plock av Quemener omkring fjorton blankt.

Västerås ökar tempot med fem minuter kvar. Farlig styrning av hemmalaget vid sjutton blankt. Halvchans för Asplöven halvminuten senare. Hemmalaget farligt framme i slutminuten. Gruff och dubbeltvåa efter 19.40. Men 14-11 i skott under tredje och matchen går till

SUDDEN: Fyra mot fyra i max fem minuter.

Ett uppretat Västerås går till anfall, med ett par skott i det första anfallet. Gästerna blir berövade solklar utvisning efter 1.20. 4-1 i skott efter två minuter. Lite lugnare i minut tre. Men hemmalaget har helt klart initiativet efter fyra minuter i förlängningen.

Men det klarar sig, trots 7-1 i skott och matchen avgörs i

STRAFFTÄVLING: AHC-, VIK -, AHC -, VIK +, AHC +(Jarkko Hattunen) , VIK -, AHC+ (Hattunen igen!), VIK –

Bonuspoängen till Asplöven. Två härliga bortapinnar för gränskrigarna!

Robin Lindqvist i tränartrojkan talar snabbare än han brukar när HBwebben ringer upp efter match.

– Vi spelar för varandra och visar styrka när vi kommer tillbaka efter 3-1, smattrar han.

Kollegan Per Kenttä är lite lugnare.

– Vi tog över matchen helt i den andra halvan och tar två poäng med mersmak, analyserar han.

Coach Kenttä beskriver en händelse som förändrar styrkeförhållandena.

– När en av deras gubbar åkte in i sargen i andra perioden blev det ett speluppehåll och vi fick chans att samla oss. Det kom lägligt, eftersom vi ville så mycket men hade svårt att kontrollera känslorna.

Målvakten Ronan Quemener, backen Jacob Andersson samt anfallarna Elias Edström, Simon Olsson och Jarkko Hattunen får guldstjärna av arbetsgivaren.

– Verkligen starkt av Jarkko att sätta den första straffen under press och sedan följa upp och avgöra med en iskall fint, berömmer Kenttä.

Nu väntar ett litet speluppehåll för laget – fram till den 16:e, då Björklöven kommer på besök i Ica Arena.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Asplöven vann thriller efter straffar
  1. Lasse liten skriver:

    Varför är alla så tysta efter denna övertygande framgång? Det är vad jag tror första gången som Asplöven vunnit över Västerås, åtminstone på bortaplan. Mycket starkt agerat. Synd att det är speluppehåll i en vecka nu när flytet infunnit sig.

  2. Dragos skriver:

    Gladiatorn Maximus sa, ”I will win the crowd, i will give them something they have never seen before”, och det gjorde ni verkligen Asplöven!!! Vilken match ni gjorde, bortastå tackar o hyllar er! Nu kör vi uppåt i tabellen!