Torsk för huvudlöst Asplöven

Rohtla fixar 1-0. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: AHC föll mot Östersund med 2-4 (1-1, 0-2, 1-1) efter en usel andraperiod i hockeyns Alletta under lördagskvällen.

Gårdagen gav en del positiva svar. Spänd förväntan inför

FÖRSTA PERIODEN: Action!

0.42: en första farlighet för hemmalaget. Aktivt AHC inledningsvis. 3.31: Östersund framme efter att en hemmaförsvarare fallit, med Eriksson är vaken mellan stolparna.

Gästerna har vaknat och uppehåller sig en del i offensiv zon. Ganska högt tempo under första fem. AHC stillastående just nu.

Mycket kamp i minuterna åtta och nio. Mycket nord-sydhockey med få målchanser under första halvan av perioden.

10.41: femfyra för AHC efter ful eftersläng. Asplöven målar liksom i en spelvändning, där backen Eetu Heikkinen lägger en kortpassning till centern Jesse Rohtla som skjuter 1-0 snabbt efter 11.35.

Men Östersund kvitterar minuten senare efter att man klubbat ned en spelare bakom eget mål. AHC blir en gubbe kort och kan inte sortera.

Östersund fular ut sig: brutal slashing och nytt femfyra för AHC efter 13.18. Massiv press från hemmalaget, men inget godis.

Raggarhockey, med hugg och slag för några minuter. Slutminuter i en ryckig period, med 14-5 i skott och ett hemmalag som upplever en liten rekyl från gårdagen.

Missat friläge, med 1-2 i anfallet efter… Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Hemmalaget måste upp i intensitet, med snabbare förstapass.

0.44: gästerna fortsätter på våldets väg och noterar två back. Skapligt pp från rörligt AHC, men man kommer inte närmare än en ramträff.

Fortsatt kamp om isyta i minuterna fyra och fem. 6.35: Asplöven bränner friläge efter underbart djupledpass. I anfallet efter kan Östersund ta ledningen med 1-2 i ett glest hemmaförsvar efter 6.52. Verkar inte vara Asplövens kväll.

7.09: AHC tar tvåa. Östersund har järngrepp och i en vändning bygger man 1-3 efter 9.03 mot ett hemmalag helt under isen. Som dag och natt jämfört med gårdagen och en gåta. 11.19: Eriksson räddar just nu AHC från avgrunden.

Läge för time-out!

Gästerna håller sig hela tiden på rätt sida om pucken och hemmalaget verkar sakna motmedel i en fysisk match. 14.28: livstecken från Asplöven, med långt anfall. 15.08: AHC tvingar fram tvåa. Och spelar runt bra, men kommer inte riktigt in på kasse.

19.49: ytterligare en tvåa för bortalaget, som inte hinner formera sig riktigt. 13-10 i skott för ett hemmalag som hämtar sig lite i slutet av en i övrigt usel svart period.

Spiken. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Känns som om oddsen är usla, men hockey är ju en överraskningarnas sport.

Ett metodiskt AHC maler långsamt ned hemmaboxen och efter 1.50 sitter 2-3 via målvaktens axel. Jesse Rohtla med sitt andra för kvällen, frammatad av Ville Rajala och Eetu Heikkinen.

Asplöven får en vitaminspruta och fortsätter framåt. Men drar på sig dum tvåa efter 4.53. Ett pånyttfött hemmalag trasar dock sönder Östersunds alla offensiva ambitioner.

Kampläget åter mitt i perioden. Ett läge som passar gästerna bättre, med tio kvar att skava på. 11.26: viktig parad av Eriksson mellan Asplövens stolpar. Jätteläge för AHC, rakt framifrån minuten senare.

13.36: bra byte av Asplöven, med en halvminuts belägring. Gurgel efter avblåsning vid bortakassen minuten senare. Våldsam kubbning med fem minuter kvar. Dito med tre.

Asplöven jobbar mot klockan med två minuter kvar. 19.14: time-out för Asplöven efter icing och ut med Eriksson. Blir 2-4 med ett par sekunder kvar.

En kass mellanakt pajade aftonen för ett Asplöven som är väldigt ojämna.

– De är tunga och spelar tufft medan vi uppträder junioraktigt, menar Asplövens tränare Urban Lahti.

Lagets största problem är ändå ineffektiviteten.

– Vi har betydligt fler målchanser än Östersund, men vi har för många anfallare som kommer bort i matcherna. Jag är mycket besviken just nu, hälsar ledare Lahti.

Men beröm till backen Antti Ylönen samt anfallsduon Jesse Rohtla och Anthon Eriksson.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
39 kommentarer om “Torsk för huvudlöst Asplöven
 1. zacke skriver:

  Härmed lovar jag, tar Kasslöven sig till allsvenskt kval, svär jag på heder och samvete att jag äter upp Knapsus trosor.

 2. Nasuabo skriver:

  Jaja, inte bra men sånt händer, tillfällig soppatorsk för återtåget, nya tag nästa gång.

 3. Nasuabo skriver:

  P.s: Men det går inga fler återtåg…bara ett tåg per år enligt tidtabellen… vi är fortfarande med på tåget men inte så många fler bottennapp till tack, då står vi snart kvar på perrongen…men Asplöven verkar ju spela bäst mot bra lag, och tappar fokus mot sämre lag? Jaja, vi får väl se, men vi kämpar in i kaklet!

 4. Heja HSKT skriver:

  Nja. Är nog tyvärr på den här nivån man spelat hela säsongen. Ditt tips, Nasuabo, var nära men siffrorna omvända. Nya pengar nästa säsong. Kalix slog Östersund. Inte Asplöven. De flesta lagen i den här serien är jämna, med undantag som Haninge. Inget av lagen är av allsvensk klass idag. Kanske Huddinge, men inte Asplöven, Kalix eller ens Piteå. Tyvärr.

 5. Anders Bäckström skriver:

  NU är det dags att fram kompetensen, om den nu finns i Asplövens ledning! Trots att det inte skiljer många poäng upp till toppen, är det inte bara ineffektiviteten som avgör matchen. De är duellerna över 60 minuter, som är avgörande! Här är inte AHC varken tränade eller beredda att vinna varje duell under 60 effektiva!

  Att vara så partisk som ”Nasaubo” är att skriva om soppatorsk, är svammel, rent ut! Laget är inte beredda att vinna varje duell. Skicka hem några överbetalda och felscoutade importer innan fönstret stänger och ta hjälp när det gäller management

 6. Nasuabo skriver:

  Heja HSKT, jag har inget riktigt vettigt att tillägga ikväll, förutom att jag också hejar på HSKT! Har själv idrottat i HSKT:s tröja en gång i tiden, och gillar nostalgin i ditt alias. I övrigt håller jag med dig, serien är jämnare än man kunde ana, hur sen playofflagen från Allettan klarar sig mot lagen från Allsvenskan är en öppen fråga. Lär bli Södertälje och Björklöven eller Västerås i kvalet, samt Troja, Huddinge och kanske Asplöven eller Piteå eller Sundsvall. Men spelet ikväll duger inte, men det sitter även i år i det mentala för Asplöven…kanske ordnar sig ändå?

 7. Nasuabo skriver:

  Anders Bäckström, jag har varit artig mot dig tidigare (är man stor måste man vara snäll är mitt motto), men nu är jag trött på din höga svansföring. Svamlat har du gjort sedan Asplöven gick upp i Allsvenskan, men tjafsa inte med mig som inte gjort dig nåt ont, ditt snack om ”överbetalda” spelare, låt höra mer.. Jag tror inte du vet vad du pratar om, hur mycket tjänar en genomsnittlig spelare i Asplöven? Ge mig några konkreta exempel, tack, hur mycket tjänar dom? Att sen påstå att jag är partisk? Klart jag är partisk…jag håller på
  Asplöven såklart, vad annars?

 8. ABC skriver:

  Man måste ta fighterna framför mål!
  Det här duger inte
  Undrar hur det är med lagkänslan bland vissa spelare

 9. Enok Nitti skriver:

  Det sägs att man darrar som ett asplöv,det kunde ha varit värre,2-5.Är det fortfarande någon som hoppas på Multiarenan?

 10. Niklas63 skriver:

  Ja vad sägs om ett tränarbyte?
  Kanske dags för det nu!!!
  Spelarna kan vara hur bra som helst, men dom behöver få veta hur dom ska agera på isen för att det ska fungera, alltså tränarens uppgift!!!. det får dom inte i asplöven.. in med någon ny som kan hockey!

 11. Anders Bäckström skriver:

  ”Nasaubo”!
  Sedan AHC gick till HA, har jag hyllat dem i otaliga medier! Men då det är time för konstruktiv kritik, då går det inte! Hög svansföring, tack för det. jag vet at det är omöjligt att vara älskad av alla!

  Det enbart konkret sanning, som jag ser den ingenting annat! AHC har på pappret ett lag som definitivt skall vara med i toppen! Du skriver själv, som jag gjort för en kort tid sedan att det är bl a mentalt! Till den mentala delen räknar jag in Sportchefens agerande att under kval söka nytt uppdrag! Minst 7 är klart överbetalda och underpresterar! Du är ingen Guru, du är Supporter!

 12. Anders Bäckström skriver:

  ”Nasaubo”! Ta matchen från igår, Östersund vann varenda kamp, duell under 60 minuter! Ingen i AHC som verkligen ville ta på sig ”Blåstället” och stå upp för laget! Förmodligen finns inte känslan där att köra genom kaklet om så krävs!

  Som jag skrivit tidigare ÄR AHC ett lag som borde ha möjlighet att ta sig till HA: Det tror jag fortfarande, men ändringar Måste till!

 13. kjell g skriver:

  Va f.. har det här med multiarena att göra.

 14. J skriver:

  Nasua:

  Hur tror du att klubben lyckas locka hit alla finnar med tonvis av högstaliganframträdanden på cina CV:n? Tror du att en sådan spelare kommer hit för utvecklingsmöjligheten? Asplöven, Haparanda och kalla division 1 norra är inte speciellt upphetsande, däremot värmer ett fint lönekuvert.

  Du påstår dig vara en inbiten supporter, ändå verkar du inte förstå att det är så här det ser ut.

 15. Enok Nitti skriver:

  kjell g: Fahlander kom hit och sponsrade Asplöven och föreslog att han skulle bygga ett köpcentra, skola och multiarena på gränsen. Nu går det ju inget vidare bra varken för Asplöven eller Fahlander. Kuben duger bra som hockeyarena för det här laget.

 16. DEF skriver:

  Lördag kväll fanns hjärta och vilja i laget, ett kliv framåt som lag. Det som nu saknas är kämpainsatsen framför mål och målskyttet. Det lag som gör flest mål vinner!

 17. Enok Nitti skriver:

  Å fan! Är det flest mål som vinner?

 18. DEF skriver:

  Enok! Låter som att du är forward!

 19. ABC skriver:

  det här laget kan vinna alla matcher , men viljan finns inte
  som tränare skall man inte ge ett bra cv för vissa spelare som drar vidare
  FAN!!!!

 20. Anders Bäckström skriver:

  Jag tror och hoppas att samtliga verkligen vill att AHC skall ta sig tillbaka till HA! Östra Norrbotten behöver verkligen ett lag där! Men det finns mörka moln på himmelen, tänker då på dispensen gällande nuvarande arena? Som det ser ut är Fahlanders företag Concent på fallrepet, med ca 300 miljoner i skulder! Det kan bli ett moment 22, att AHC går upp, men inte har en godkänd hall att spela i! Om värsta scenariot inträffar att det inte blir något BC. Tror inte att Hockeyförbundet ger fler dispenser.

 21. Arenakrav skriver:

  Anders Bäckström.
  Från vilken källa har du fått uppfattningen att Asplöven inte skulle få spela sina matcher i nuvarande arena om man tar steget upp till HA. Det du påstår stämmer inte. Det finns inga uttalade krav utan endast rekommendationer. Nuvarande arena räcker gott och väl då man endast fyllt arenan vid ett enda tillfälle under de fyra säsonger man spelat i Allsvenskan.

 22. från holmen skriver:

  Vid ev tränarbyte…
  …S Nilsson blir tillgänglig till nästa säs.

 23. Anders Bäckström skriver:

  ”Arenakrav” Du har helt rätt, jag är inte 100 säker, men frågan är Varför det då finns dispens? Även om klubben varit dålig på att attrahera publiken, måste det ändå finnas en anledning till att man varit tvungen att söka dispens!

 24. Anders Bäckström skriver:

  forts. Det optimala är att jag helt missuppfattat detta med dispens, så är den saken ur världen 🙂

 25. Peter skriver:

  Dålig på att attrahera publik? Hur många % av en befolkning tror ni går på hockey?

 26. Nasuabo skriver:

  J, jag har viss kunskap om lönenivåer i hockeyserierna. Kan nog säga att den nog ofta är lägre än du tror. Många som spelar i Asplöven gör det i hopp om att lyckas bra för att få en chans på en högre nivå, även om lönen ofta är liten. Vet via en trovärdig källa att minst en av Asplövens matcher söderut sågs av en känd tränare från en högre liga som var och scoutade. Det är så det funkar. Sen Anders B, du vet nog inte heller vad spelarna tjänar. Varken du eller jag är ”gurus”, men gjutna supportrar! Föreslår att vi fans hejar på laget, sen får såna som Zacke fantisera om att lukta på trosor…

 27. Anders Bäckström skriver:

  ”Peter”, kan man inte fylla en hall med plats för ca 1200 pers, med alla historiska lag som besökt Haparanda, då har man inte varit på topp när det gäller marknadsföring!

  Inte ens hemsidan är på Finska, som exempel…

 28. Knapsu skriver:

  Angående publiksiffrorna på Asplövens matcher så vill jag nog hävda att Peter har en poäng, likväl som Anders B har det.
  Ser man till antal invånare i kommunen så är det ändå procentuellt sett ganska bra publiksiffror jmf med många andra klubbar. Åtminstone under tiden i HA.

  Men samtidigt så har Anders rätt när det kommer till marknadsföringen, den har inte varit på topp.
  Att sätta upp några handskrivna plakat i en rondell räcker inte långt för att locka marginalåskådarna.

 29. egen företagare skriver:

  är lite konfunderad av alla inlägg: många tror att asplöven kommer att gå upp i allsvenskan. de finns inte i min sinnes värld.tror visby tar första platsen. och resultatet blir att asplövens satsnng dör ut inför kommande säsong. kenttä försvinner så vi får förvänta oss laget i div ett (förhoppningsvis) när den nya multiarenan är klar. kommer att eka ödsligt i arenan. vet nån hur många sittplatser den nya arenan byggs för?

 30. Peter skriver:

  Tyvärr Anders. Att 20% av en befolkning skall infinna sig på hockeymatch är orimligt. Haparanda är litet, pubkvällar och lotteri i all ära men bättre blir det nog inte. Med eller utan multiarena.

 31. Anders Bäckström skriver:

  ”Peter” Du kan orimligt mena att enbart Haparanda är upptagningsområde, eller?

 32. Enok Nitti skriver:

  Aldrig är det riktigt bra,när Haparandaborna går och tittar på det andra Haparandahockeylaget så krökas det så att dom får spela för tomma läktare.AHC verkar få spela för tomma läktare utan att det krökas.

 33. Peter skriver:

  Vågar påstå att asplöven knappast är en magnet som lockar mer än tiotalet personer från annan kommun. Varför skulle t.e.x en kalixbo som är hockeysugen välja hpda då det är samma avstånd till Luleå och en helt annan nivå på underhållningen. Hur många hundra personer i Torneå tror du håller på adplöven? De som hittills brukat besöka hallen är nog de ni har att tillgå. Kan man snitta 500 får man vara mer än nöjd.

 34. Nasuabo skriver:

  Peter, kul att höra av dig igen! Om jag förstått dig rätt har du sedan mitten av 90-talet då du flyttade från ”hålan” Haparanda (dina ord) etablerat dig väl i trakten av hufvudstaden och redan efter bara 20 år etablerat dig bland den brölande, bengalbrännande hopen på Tele 2 Arena. Då har man rätt att häckla Asplöven, jag fattar …respekt…!

 35. Peter skriver:

  Närstabo, Häcklar jag? Vad i det jag skriver är felaktigt?
  Att jag håller på Bajen är inget du behöver se upp till, Du verkar hysa samma känslor för pojkbandet Raubtier.
  Faktum kvarstår. Haparanda har inte storlek eller intresse nog för ett lag i HA. Och Haparanda stämmer väl in på epitetet ”håla”
  …respekt…!

 36. Bp skriver:

  Tänk Peter att man kan dissa sin hembygd så….. Jag har också bott söderut men aldrig dissat min hembygd… nä du har ju flyttat till storstaden o håller på bajen… wow… stort…. o vad jag vet så är nog raubiter mer än ett pojkband… men du bor ju i storstad o vet allt (?).
  Nä, håll dig till tunnelbaneserien där o var nöjd…

 37. Leo'n skriver:

  Hmm,tragiskt att vissa personer som flyttat från Tornedalen plötsligt väljer att spy galla över sin egen hembygd! Här får vi kämpa med alla möjliga,tillgängliga medel för att få ihop motståndskraftiga lag som med nödrop kan hävda sig mot övriga Sverige,och då behövs energi från supportrar med hjärtat på rätt plats,inte Judas som pissar på sin egen själ!

 38. A skriver:

  Tyvärr så försvinner många barnfamiljer från Haparanda och fler lämna när sjukvården försämras,skolorna är oroliga med droger som verkar tagit över vår stad ordentligt.
  All form av psykisk hjälp försämras och med oppositionen som vill försämra ytterligare med deras budgethot att lämna nämnder så har ju till och med våra folkvalda sagt sitt. S försöker med alla medel förklara att man inte vet hur många som kommer behöva hjälp med drogbehandling mm.

  Bor fortfarande i Haparanda men har stora tankar på att lämna om det är vägen våra politiker,kommunen osv väljer….Alla planer på en multiarena..

 39. A skriver:

  forts: är ju rent svammel. Asplöven har ingen framtid i Allsvenskan. Spela med lokala spelare och se hur långt vi når?