Förlust för ett Asplöven i sirap

Idoff når mirakulöst nog denna puck. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Mönstret går igen. Bra inledning, usel andraperiod och knapp förlust. AHC föll med 1-3 (1-0, 0-2, 0-1) mot Karlskoga under torsdagskvällen och går till julbord med åtta raka torsk.

Pucken är snabbare än människan.

FÖRSTA PERIODEN: Fore!

Intensiva två första minuter, med ett avslut från gästerna. 2.36: kvällens första tvåa, en hemmagubbe. Fem mot tre nio sekunder senare, en puck out från hemmalaget. 4.21: viktig parad av Idoff och stopp i spelet.

Råg i ryggen och hjältemod klarar krisen. Bra hemmaanfall omkring sex blankt. 7.22: årets plock av Idoff efter darrigt agerande av AHC vid egen blå.

Intensivt nu, Asplöven tvingar gästerna att ta tvåa efter 8.05. Massiv hemmapress under första straffminuten, men inget godis. Än. 3-10 i skott vid första power-break efter 10.10 i en härlig drabbning så långt.

AHC i långt anfall i minut elva. Efter 11.28 kommer så förlösande 1-0, efter fint triangelspel där Sebastian Dyk är sist på pucken. Välförtjänta passpoäng till Daniel Mannberg och Joachim Nermark.

Matchen böljar, med ytterligare en tjusig parad av mål-Idoff vid 14.29. Hemmalaget avväger bra, med fin balans mellan försvar och anfall. 16.20: gurgel, med dubbeltvåa. Ramträff för AHC halvminuten senare.

Upp och ner, ner och upp periodens slutminut. Ytterligare tokräddning av Sebastian Idoff med sekunder kvar av perioden. 9-15 i skott och en fin match så långt och en utmärkt period av Asplöven, särskilt i boxen. Att fixa tre mot fem i nästan två minuter är inte kattspillning.

BIK-web2a

Hellgren och elake Berglund i klinch. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Förhoppningsvis kan AHC bibehålla den fina graden av vakenhet även fortsättningsvis.

Intensiv första minut. 1.58: en lite onödig offensiv tvåa för hemmalaget. Utomordentligt spel i numerärt underläge, med särskilt plus för lille giganten Oskar Nilsson. Tyvärr slappnar AHC av och efter några tveksamma manövrar i hemmaförvaret kan Karlskoga kvittera efter 4.50.

Slöseri är ett ord som passar. Virrigt i Asplövens zon nu. Men hemmalaget lyfter sig lite i minut sju. 8.30: bara försynen och Idoff räddar hemmalaget från bakslag. Bänken tar klokt nog time-out vid 8.33.

Lite mer metodiskt AHC nu. Men 4-10 i skott vid andra power-break efter 10.10. Tungt anfall av AHC:s trio trans i minut tolv och mycket nära ledningsmål. Men gästerna vill också och dominerar med sex minuter kvar av mellanronden.

Karlskogas övertag kan dock vara en felbild – Asplöven vänder snabbt, särskilt trion med transatlanter. 16.04: tokpass i egen zon håller på att ställa till det. Igen.

Asplöven verkar just nu behöva den annalkande pausen mer än gästerna. Frustration: hemmaförsvaret har pucken bakom ryggen och vänder åt fel håll två gånger. Ett skott på kasse och 1-2 på styrning efter 18.20. Så typiskt för Asplövens agerande under den senaste tiden.

Det verkar vila en förbannelse över hemmalaget just nu. Hela 7-20 i skott och rättvis ledning för Karlskoga, men en känsla av något bortkastat dröjer sig kvar.

Mycket biffkött på liten yta under irriterade slutminuter. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Känslan är att AHC måste få något gratis för att ta poäng i kväll.

Lite avvaktande inledning – BIK sejfar och väntar på misstag från hemmalaget. 3.35: felpass och jättechans för Asplöven. 4.16: femfyra för AHC, som tar lite chanser. Bra pp, men tyvärr ingen utdelning. Fin rörelse, annars.

Soloåkning av hemmagubbe, som tappar pucken och laget måste ta irriterande tvåa efter 8.36. Ännu en bra box, som smular sönder alla Karlskogas planer. Jättemöjlighet för hemmalaget kring elva blankt. 6-8 i skott vid sista power-break efter 11.26 och ett alertare AHC än i andra.

Asplöven måste chansa lite med sju effektiva kvar, vilket öppnar för kontringar. Hemmalaget spelar enkelt, lägger ner pucken och åker efter. Men tiden rinner iväg. Fem kvar nu.

AHC ser dock bestämda ut. Men bara tre kvar att vifta på. 17.54: ut med Idoff. 18.42: 2+2×2 för slagkämpar. Ett par halvchanser för hemmalaget, men sedan glider 1-3 långsamt och retfullt in i hemmakassen.

Ridå och ett jinxat Asplöven går till julvila med åtta raka förluster.

– Vi förlorar mot ett bättre lag, sammanfattar hemmatränaren Per Kenttä.

Mellanakten spökar ånyo för Asplöven. Så fort man får ett mål emot sig flyger strukturen sin väg.

– Våra svackor i matcherna blir så väldigt djupa. Det måste vi jobba med, säger AHC:s målman Sebastian Idoff.

Idoff är bäst på plan under torsdagskvällen och är liksom coach Kenttä tacksam för juluppehållet.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå Taggar: , , , , ,
14 kommentarer om “Förlust för ett Asplöven i sirap
 1. Lasse liten skriver:

  Nu hoppas vi att hissen ner till källarplanet stannar.

 2. från holmen skriver:

  Hugaligen bara vi slipper kvalspelet för våra idoler… Måste dock säga att det ser illa ut för både AHC & LHF…endast vinst som är godkänt idag…

 3. Olle skriver:

  Vad gör coacherna i båset skäll på amerikanerna när de inte spelar för laget

 4. Olle skriver:

  Jaha och gissa vilka som ställer till det i egen zon och det blir 1-1

 5. Olle skriver:

  Dags att bänka förstalinan

 6. Lennart skriver:

  Framtiden för Asplöven: Ny arena med högintressanta hockeyderbyn mot Kalix?

 7. Enok Nitti skriver:

  Det behövs nog ingen multiarena, Kuben duger gott.

 8. Hmm? skriver:

  Jag tror att det är för mkt nöjen för grabbarna, syns ofta i vimlet, därav den dåliga kondisen..

 9. Kvalet lurar bakom knuten skriver:

  Hur många luleåspelare är tillgängliga i ett eventuellt kval. Finns det något stoppdatum? Vem hade räknat med en sådan genomklappning som laget genomgått de senaste 8 matcherna. Händer inte något radikalt så är vägen till div 1 utstakad. Otroligt att så många duktiga spelare kan misslyckas samtidigt. Sitter problemet i coachningen eller lagsammansättningen som i stort sett har varierat från match till match.

 10. Brasse skriver:

  Dags att Asplöven ökar på sin fysträning?

 11. Don King @ Eye of the Tiger skriver:

  Förbryllande, jag har sett ett antal matcher, hemma och borta flera säsonger, och årets upplaga av Asplöven har oerhörd potential, men just nu blir det bara ”paskaa”. Rent logiskt och förnuftsmässigt borde det ordna sig, vi hör inte hemma i div 1, snarare ska vi sikta uppåt mot nästa streck, men då måste vi mobilisera och kämpa, på isen och på läktaren!

 12. Ejsupporter skriver:

  Vem vill sitta och titta på en match där det går dåligt, när du sett halva laget på krogen under veckan/helgen.
  För att kalla sej ”hockeyspelare” så ger man väll 100% för hockeyn som även kräver disciplin utanför sargen. ?! Drar inte alla över samma kant. Men dom som vet vad jag menar känner sej nog garanterat träffade. Nu är det dags att coacherna tar på hårdhandskarna!

 13. nep skriver:

  Tråkigt att Asplöven förlorat många matcher. Nu hoppas vi att laget äter bra mat och tränar hårdare så att spelarna orkar spela snabbare och hårdare. för det vore trevligare se matcherna och många vill åka och se många borta matcher när Asplöven börjat spela så mycket bättre. hoppas Asplöven vinner väldigt många matcher och stiger uppåt i allsvenskan.

 14. Dragos skriver:

  Tack ”nep”, du skriver alltid nåt som gör en glad! Faktiskt 🙂 Nåt annat spännande som inger hopp är att Conny Strömberg är lös och ledig igen, och om han återkommer till Happis och Asplöven kan jag gärna överse med Connys insats mot AHC i Västerås nyligen, byt tröja till AHC:s Conny!