Kvinnor stöttar kvinnliga prästen

HAPARANDA:  På söndag den 8 mars,  när det är Internationella kvinnodagen, kommer kvinnor i Haparanda att visa sitt stöd för församlingens kvinnliga präst.

S-politikern Marlene Haara berättar att idén uppkom efter att det kommit till S-kvinnornas kännedom att församlingsbor i Haparanda ”bojkottar” predikningar av Haparandas kvinnliga präst.

– Av den anledningen har vi uppmanat så många som möjligt att  på Internationella kvinnodagen ta sig till kyrkan och visa sitt stöd, säger Haara och uppger att de har fått bra gensvar.

Idén har spridit sig på sociala medier där kvinnor, oavsett politisk åsikt, har hängt på och planerar nu att gå först till frukosten i församlingshemmet och sedan till gudstjänsten.

En Haparandabo uppmanar alla att hänga med för att visa ”hur man visar tolerans, kärlek och tacksamhet”.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
25 kommentarer om “Kvinnor stöttar kvinnliga prästen
 1. Enok Nitti skriver:

  Jag är solidarisk jag bojkottar alla predikningar.

 2. Stig Aspholme skriver:

  Detta är bra, men vilket stöd fick den första kvinnliga prästen som tjänstgjorde i Haparanda på, 80-talet?

 3. 4X=2Y skriver:

  Är det så illa. Jag tycker den kvinnliga prästen är bra. Hon talar tydligt och har ett fint budskap, så som präster ska ha.

 4. PG skriver:

  Då kan man ju inte vara speciellt religiös om man bara går till kyrkan efter hur prästen ser ut mellan bena. Har aldrig förstått vad det är för fel på kvinnliga präster.

 5. E T skriver:

  Det som hände på 80-talet kan vi inte längre påverka. Men lära oss av.

 6. Verkkosurfaren skriver:

  En nyhetsanka misstänker jag. Kön på präst är egalt. Senast jag besökte Haparanda kyrka var vi kanske dussinet närvarande. Präst och kantor var manliga. Det jag minns är kantorns långa avslutande solo på orgeln, fantastisk musik, tror kantorn improviserade utöver det sakrala, påminde om när Prince spelade i Globen på 90-talet. Analysen blir att det är tråkigt att kyrkan, en del av kulturarvet tyvärr har svårt att attrahera folk. Tomma kyrkbänkar är inte nödvändigtvis fråga om kön. Har HB statistik över antal besökare när manliga resp kvinnliga präster predikar blir det sakligare journalistik.

 7. kgi skriver:

  Bibeln är inte längre svenska kyrkans rättesnöre, utan de vad människorna tycker och tänker. Vad säger Bibeln om kvinnopräster??

 8. Verkkosurfaren skriver:

  Läste artikeln en gång till, jumala autta, det bygger alltså på att det..”har kommit till S-kvinnornas kännedom”….s-kvinnorna har alltså inte själv sett det dom påstår och alltså inte själva varit i kyrkan? Men det är bra att (s) går till kyrkan på söndag, gör det gärna även när manliga präster predikar….bry er inte om att ert husorgan Aftonbladet tidigare propagerade för att ni skulle gå ur svenska kyrkan (för att slippa kyrkoskatten).

 9. Verkkosurfaren skriver:

  Så med andra ord…hoppas dom som har synpunkter, och dom som bjuds på kyrkofrukost betalar sin kyrkoskatt, annars delar jag gärna av mig med tolerans, kärlek, tacksamhet..och frukost…:)

 10. 4X=2Y skriver:

  Det handlar mer om en grupp inom kristendomen som inte tycker om kvinnliga präster.

 11. Inside information skriver:

  Håller fullständigt med Verkkosurfaren! Vilket svammel! Nu har det gjorts en ordentlig anka! Fram med fakta och statistik innan ni går på rykten!

 12. Lena Lahti skriver:

  Jag var där idag. Vi var några som representerade UN Women, en förening som kämpar för kvinnors rättigheter! Det kändes bra att visa solidaritet mot vår kvinnliga präst. Känner mig stolt över Haparanda kvinnor som gick kvinna ur huse för att visa vår ställning. Tjingeling!!

 13. Hda-bo skriver:

  Har aldrig hört talas om att den kvinnliga prästen som nu är i tjänst i Haparanda skulle vara utsatt för någon bojkott. Tycker det är glest i bänkraderna vare sig det är manlig eller kvinnlig präst.. Alla har ju dock en personlig frihet att välja när man vill besöka kyrkan. Härligt att Kvinnodagen firades med frukost och gudstjänst. Fint att det var så många som kom till kyrkan idag. Den kvinnliga prästen ifråga höll en bra predikan.

 14. Arbetare skriver:

  Detta är det senaste sekten av socialdemokratin.

 15. Verkkosurfaren skriver:

  Förresten, glömde ju det viktigaste kanske, att säga grattis till alla tjejer och kvinnor idag! Präster och alla andra, ni är fantastiska och är väl värda en egen solig dag på våren 🙂

 16. Ebba Grönberg skriver:

  Vi lever i år 2015. Har man inte kommit längre ännu än att man inte kan tåla kvinnliga präster? Det behövs sådana också. Trevligt att kvinnor ställde upp för den kvinnliga prästen i dag.

  Stockholmare med rötter i Tornedalen.

 17. svammel skriver:

  Blir intressant om ni nu stödjer henne varje söndag hon håller gudstjänst, då har ju kyrkan fått hundra fler aktiva medlemmar.

  Inte menar ni väl att ni kommer enbart den 8 mars varje år?

  Vilket svammel… Allt för politiska poäng.

 18. grr.. skriver:

  Jag skrev min åsikt, jag föredrar kvinnliga präster före manliga. När jag har dött vill jag ha ett kvinnligt avsked !

 19. Emma skriver:

  Läste i dagens HB att den kvinnliga prästen inte visste om att hon var bojkottad. Vad är det S-kvinnorna och med Haara i spetsen sysslar med? Det är viktigt också för s-kvinnor att ta reda på fakta och inte springa med osanningar. Ni vinner inga poäng utan tappar mer och mer det lilla förtroendet som ni har. Jag tycker att ni ska be prästen om ursäkt för vad ni ställt till med!

 20. tireb48 skriver:

  har S-kvinnorna gått med i kyrkan igen och betalar kyrkskatter nu eftersom de vill stötta kvinnliga präster, annars är det ju väldigt oseriöst och falskt eller var det frukosten som lockade denna ggn.

 21. Pol i Tiken skriver:

  Gud bevare våra kvinnliga präster ! …med våra kommunala kvinnliga politiker är det inte så noga 😉

 22. Lömsk som bilförsäljare skriver:

  Höjden i denna sorgsen historia var när prästen själv ha dementerat att hon skulle ha blivit bojkottat, så kommenterade en av kommunens top politiker att prästen kanske törs inte berätta sanningen. Alltid ska man hitta på nåt. Gud vad pinsamt! Jag skäms för oss haparandaborna.

 23. 4X=2Y skriver:

  Ja herregud, S-kvinnor i ett nötskal. Jag hoppas att S-kvinnorna ber den kvinnliga prästen om ursäkt. Det är allvarligt att föra ut osanning även om det handlar om att ta billiga politiska poäng.

 24. väljare skriver:

  Jesus varnade för de överdrivet goda.

 25. My skriver:

  Vad spelar det för roll om prästen är man eller kvinna? Huvudsaken är att hen förmedlar det kristna budskapet till hedningarna:)