Kylan bidrog till låg ungproduktion för vildänder

FINLAND: De fyra viktigaste andarterna som jagas i Finland hade låg ungproduktion denna sommar, enligt ett pressmeddelande från finska Naturresursinstitutet (Luke) och Naturhistoriska centralmuseet (Luomus).

De fyra andarterna det handlar om är gräsand, kricka, knipa och bläsand. Hos både kricka och gräsand växte den häckande populationen, men ungproduktionen (det vill säga det totala antalet ungfåglar) ligger på en något sämre grad. Häckandet hos bläsand fortsatte hålla sig på en låg nivå. Jämfört med i fjol minskade ungproduktionen för arten med 20 procent, och har varit i negativ utveckling sedan drygt tre decennier tillbaka. För knipa låg häckandet på samma nivå som föregående år, men ledde ändå till en minskad ungproduktion på 14 procent.

På grund av att islossningen skedde tidigt i år började sjöfåglarna häcka tidigare än genomsnittet. Normalt sett ska detta ha en positiv inverkan på häckningsresultatet, vilket sedan ska bidra till en bra ungproduktion. Sannolikt bidrog den dåvarande kylan till att ungdödligheten ökade och ungproduktionen minskade, då samtliga arter hade mindre kullar än föregående år.

Publicerad i Svenska
En kommentar om “Kylan bidrog till låg ungproduktion för vildänder
  1. Rock skriver:

    Hoppas att det blir känning av den globala uppvärmningen nästa år så inte gräsanden hamnar på den röda lista p.g.a det rådande köldklimatet.