Lämnar posten som ordförande i kyrkofullmäktige

PAJALA: HB har tidigare skrivit om avgångar inom Pajala församling. Under onsdagen meddelade kyrkofullmäktiges ordförande Rudolf Lundholm att han säger upp sig.

Till HB säger Lundholm att han lämnar alla uppdragen inom församlingen den 15 juni, samt att detta är en reaktion på det som hänt inom församlingen de senaste åren.

– Jag känner en maktlöshet att få till stånd en förändring eftersom jag bara har en röst i fullmäktige. Jag tycker inte det skötts på ett sätt som jag tycker det ska skötas, med det lugn som vi haft i alla tider med nöjd personal och bra verksamhet, säger Lundholm.

Stiftet tillsätter en ledamot som ersätter Lundholm, sedan väljer kyrkofullmäktige vem som blir ny ordförande.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
23 kommentarer om “Lämnar posten som ordförande i kyrkofullmäktige
 1. Ingen växer upp till himlen skriver:

  Var är kyrkans bibelord på väg som överröstas av övermäktiga medlemmar som ser sig själv viktigare än vad bibeln förespråkar. Bibelns ord säger allt, att man ska bli liten för att rymmas genom nålsögat för att nå himmelriket. Dessvärre säger politiken i församlingen allt att övermodet är större än ödmjukheten hos dem som politiskt företräder sina församlings medlemmar. Med undantag för Lundholm som inser insatserna hos dem som tjänstgör som religiösa församlingsmedlemmar i Pajala församling.

 2. Snart inte medlem! skriver:

  Tänk att kyrkorådet fått fortsätta i så många år med att förstöra Pajala församling så att flera politiskt valda valt att hoppa av under åren. Inkompetent personalutskott som låter arbetsledare missbruka sin makt. Samma utskott tar även ekonomiska beslut som de inte har rätt att ta! Kyrkorådet tar beslut som de inte har rätt att ta! Inte konstigt att även 2 ordförande valt att avgå, vem vill vara med på den cirkusen? Skattemedel går till att renovera privatbostad för nästan 5 miljoner, till att köpa ut duktig personal för 3-3,5 miljoner. Förvaltningsberättelse skrivs som kränker fackförbund.

 3. Hurra för offentlighetsprincipen skriver:

  Vilket trams! 1. Kyrkorådets prottokoll visar plussiffror, det visar superhögt kunnande hos ledarna. Lundholm kan gratta både sig själv och alla politiker, han har väl som ordförande klubbat de ekonomiska beslut han nu kritiserar? 2. Kyrkorådet har inte fattat beslut de inte får, offentliga papper. 3. Prästgården är ett museum, inte privat bostad. Kaalo betalar 8400 kr i hyra, som vi läst i HB förut. Kolla upp det med Svenska kyrkan, ni som tramsar. Förresten – skulle den kulturbyggnaden hellre fått förfalla?!! 4. Facket Kommunal suger, gick ur för 2 år sen, de har tyvärr ingen moral.

 4. Undrande skriver:

  Jag undrar varför inte kyrkorådetsordförande vågar säga nåt? Inte rent mjöl i påsen kanske?

 5. Insyn skriver:

  Vi väntar på kommande års resultat! Har Rudolf/Fullmäktige varit med på besluten ang fördyringen av prästgården eller är det Kyrkorådet som tagit detta beslut utan mandat? Har Rudolf/Fullmäktige varit med på besluten om utköp av personal eller är det återigen Kyrkorådet som överskridit sina befogenheter? Förstår ordförandeavhoppen helt! Ta reda på fakta innan du skriver! Är alla papper offentliga? Verkar inte vara så när inte ens de politiskt valda får del av dessa utan de göms undan. Ut med de som inte fullföljer sitt uppdrag som politiskt valda att se till att skattepengar inte missbrukas.

 6. vän av ordning skriver:

  Hurra för offentlighetsprincipen har nog rätt. Utköp o dyl brukar vara en överenskommelse mellan anställda och arbetsgivaren. Att bli utköpt betyder ofta att man inte skött sig på sin arbetsplats, vilket inte är någon merit. Därför är det viktigt med hänsyn till både dem som köps ut och arbetsgivaren, att ingen part ska fara ännu mer illa. Det innebär att överenskommelsen är sekretessbelagd, och att båda parter har skrivit under på detta. Att uttala sig som Lundholm gjort skadar både de utköpta och arbetsgivaren. Arbetsgivaren uttalar sig inte i personalärenden, det vore tjänstefel.

 7. vän av ordning skriver:

  Däremot är de ekonomiska förehavandena offentliga så länge de inte innebär skada eller men för person. Prästgården och Pörtet är en plats jag alltid älskat att besöka och på somrarna har jag guidats av kyrkans fina ungdomar i Laestadiuspörtet. Blev glatt överraskad av att se hur fint renoveringen gett resultat, både i hyreslägenheten, gästlägenheten och muséet. De skulle förfallit om inget gjorts. De pengar som lagts ut är en investering, ingen förlust i det långa framtidsperspektivet. Det gynnar även besöks- och turismen för kommunen. Är överraskad av Lundholms negativa inställning till det.

 8. Kenkävarsi skriver:

  Till signaturen Snart inte medlem!:
  Det är inte skattemedel som går till kyrkan, det är medlemsavgifter. Vill du inte vara med och betala för dyra renoveringar och kostsamma utköp av personal, gå då ur kyrkan. Det är en mycket enkel sak att göra. Din underskrift på ett papper där du begär utträde är allt som behövs. Skicka sedan in den till din församling och vips så har du sparat flera tusenlappar per år.

 9. Insyn skriver:

  Undrar även över varför kyrkorådet röstade ner en verksamhetsrevision som Lundholm ville ha genomförd? Har man gjort allt rätt så är man inte rädd för revision! Angående prästgården så finns det ett belopp på över 500000kr som döljs, som inte kommit upp i protokollet som sig bör. Sådana belopp ska skickas vidare till Fullmäktige, Kykorådet har inte rätt att besluta i det fallet och så är inte gjort! I Pajala Församling smusslas och göms det undan. Man väntar sig mer av människor som kallar sig religiösa, men i de lugnaste vatten simmar de fulaste fiskarna! Sluta lura skattebetalarna!

 10. Insyn skriver:

  Lundholm/Rahkola vill inte vara med på dessa oärligheter som sker i församlingen. De är även medvetna om var problemen finns. Det är inte fel på de utköpta personerna utan problem som följt med sedan tidigare arbetsplatser. Många har sagt upp sig före dessa två och berättar om hur illa behandlade de två utköpta har blivit. Förstår att de vill bli utköpta, ingen orkar jobba på en sådan arbetsplats. Svaga ledare håller sig väl med vissa som skydd för sig själv, förmåner, löneförhöjning mm. Ni som älskar mobbning-fortsätt betala medlemsavgiften!

 11. Hurra för offentlighetsprincipen skriver:

  Jaså? Om det är som ni påstår, så varför har inte Lundholm dragit det rättsligt? Arbetsgivare kan anmälas, varför har han inte gjort det? Nej, jag tror att det bara är strunt för att smutskasta ledningen. Jag har lyssnat på Lundholm och Rahkola live och blev inte impad. De är bara sura för att de inte får vara högsta tupparna och bestämma. Och så har jag frågat folk som jobbar där i kyrkan, och dom säger också att det är som jag trodde. Det är schysst folk som jobbar i kyrkan, dom vet nog bättre än alla oss som kommenterar här.

 12. Insyn skriver:

  Vi är många som undrar varför det inte blivit en rättssak av detta eftersom underlag finns på allt!

 13. Snart f.d. kyrkomedlem skriver:

  Lundholm agerar alldeles riktigt. Enligt de demokratiska principerna företräder han sina väljare d.v.s. kyrkans medlemmar. Fullmäktige är kyrkans riksdag, som fattar besluten. Kyrkorådet är dess regering som ska följa de politiska besluten. Det är riktigt att kyrkofullmäktige, inklusive Lundholm, beslutat om ett anslag för renovering av prästgården. När det anslaget hade förbrukats skulle kyrkorådet ha varit tvungna att äska om mer medel hos kyrkofullmäktige. Det verkar inte ha skett.
  Agerandet är egenmäktigt och odemokratiskt.
  Nä, Lundholm är rakryggad och ärlig som avgår.

 14. Snart f.d. kyrkomedlem skriver:

  Till signaturen: Hurra för offentlighetsprincipen.
  Lundholm pratar inte strunt. Att redovisa fakta är inte att smutskasta och inga namn nämns. Hans uttalanden gör han som privatperson, vilket han har sin fulla rätt att göra, som du och jag i detta forum. Lundholm försökte reda ut de många frågetecknen genom en revision, men den politiska majoriteten var emot detta. Varför kan man fråga sig. Eftersom han inte har politisk majoritet för sina åsikter gör han det enda rätta och avgår.
  All heder åt Lundholm för ett professionellt agerande i frågan.
  En eloge även till Rahkola.

 15. Pajalabo skriver:

  När blir det arbetsro och arbetsglädje i Pajala församling?? Det måste hända något radikalt, snart går alla ur kyrkan…

 16. "Barnatro i tystnad" skriver:

  Håller med ” vän av ordning” .Mkt bra att prästgården renoverats och anv. för såväl bostad som museum. Varför sådant bråk inom L:s gamla verksamhetsomr? Blev mkt illa berörd att få veta att det t.ex hålls två olika konfirmations-och nattvardsgång. Det var väl knappast L:s vilja, ej heller Guds? Allt dylikt kan ytterl.bidr. till att ”ondskan” får fotfäste och gror vidare. När vi 30- och 40-talister växte upp i T-dalen, då fick många av oss en ”barnatro” med oss, men alla basunerar inte ut denna. Trodde vi var lika värda? Delar man inte arb.giv,s regler-fritt att säga upp sig själv utan avg.vederlag.

 17. Tornionlaakso skriver:

  All heder åt Lundholm som är rakryggad och ärlig! Det verkar försiggå många konstigheter inom församlingen! Att revision motsätts visar att det finns både en och två hundar begravda! Sen ska man inte ens prata om hur det är möjligt att mobbare kan orsaka sjukskrivningar hos omtyckta människor som gjort väl ifrån sig i många år, innan mobbningen.

 18. Inget annat hjälper skriver:

  Tillskottet i församlingen för ca 4 år sedan gjorde att raset i församlingen startade enkelt att rätta till sparka ut tillskottet som förstör vår fina församling.

 19. " Helt outstanding!" skriver:

  Bort med politiken från kyrkans värld! Det är ett måste för att få lugn och ro i Pajala och även på många andra ställen. LYssnade på en radiosändning där Lundholm och J-E Blomkvist intervjuades i veckan. Blomkvists åsikter verkade mycket sakliga och klargörande. Ang. personalpolitik: På de flesta arbetsplatser får man nog uttrycka sin åsikt och ge tips, men, men, det är absolut inte alltid man får sin vilja/åsikt anammad. Det måste man också vara införstådd i. Chefen är ytterst ansvarig över att verksamhet- en skall fungera. Så är det när man är anställd. Delar man inte den åsikten – avgå!

 20. Snart f.d. kyrkomedlem skriver:

  Till Vän av ordning
  Lundholm är inte negativ till renoveringen av Prästgården, tvärtom. Det han är kritisk mot är den brist på ekonomisk styrning där kostnaderna skenat. Han tänker på församlingens/kyrkmedlemmarnas ekonomi. Önskar fler gjorde det. Budgeten för renovering har överskridits med miljonbelopp!
  Dessutom spenderas flera miljoner på utköp av personal. Tyvärr verkar majoriteten av politikerna inte värna om församlingens ekonomi.
  Därav Lundholms frustration och avhopp.
  PS Missköter man sitt jobb blir man uppsagd, inte utköpt DS

 21. "Barnatro i tystnad" skriver:

  Att säga upp en anställd, är inte enkelt enl.Trygghetslagarna. Däremot kan man ha en uppgörelse som i detta fall. Allt torde därmed vara avklarat på bästa möjliga sätt, då båda sidor accepterat det hela. Vad är bättre än så? Det verkar mkt konstigt att folk utanför blandar sig i, då båda parter verkar vara nöjda.Tyvärr har Pajala församl. varit alltför oroligt i decennier. Är det inte kvinnoprästmotstånd, så är det annat.Tyvärr har jag ofta tänkt, om det kan va så tråkigt, att det är just ”Laestadieandan-min barnatro”-som varit bidragande till delar av denna oro? I så fall,är det mkt sorgligt!

 22. Inget annat hjälper skriver:

  Till Barnatro i tystnad Klart folk blandar sig i när politikerna lurar oss på pengar. Pengarna är avsedda att gå till församlingsverksamheten men går till att köpa ut duktig personal och till att renovera en bostad för flera miljoner. Man hade kunnat bygga ett hyreshus för de pengarna.

 23. Snart f.d. kyrkomedlem skriver:

  Till ”Barnatro i tystnad”
  Vad menar Du med att ”folk utanför blandar sig i”?
  Pajala Församling är inget privat företag utan en skattefinansierad verksamhet, som ägs av alla medlemmar i kyrkan. Jag, som medlem i kyrkan, är inte ”folk utanför”, det är mina och skattebetalarnas pengar det handlar om. Jag, och säkerligen många med mig, vill att pengarna används på ett kostnadseffektivt sätt. Detta för att värna om församlingsverksamheten på sikt. Det som nu sker riskerar att urholka ekonomin och risken för medlemstapp d.v.s. skatteintäkter är stort. Tack Lundholm för ett bra utfört jobb!