Landshövding Österberg lämnar länet

Norrbottens läns landshövding, Sven-Erik Österberg, lämnar länet. Foto: Eva Spiik

Norrbottens läns landshövding, Sven-Erik Österberg, lämnar länet. Foto: Eva Spiik

NORRBOTTEN: Norrbottens läns landshövding, Sven-Erik Österberg, lämnar Norrbotten efter fem år på posten.
Regeringen har den 9 november utsett Österberg till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholms län. Regeringen har däremot inte ännu utsett någon efterträdare till Österberg.

Den nya tjänsten tillträdes den 1 februari nästa år, och sträcker sig fram till 28 februari 2022.

Österberg säger i ett pressmeddelande att det har varit lärorika år i Norrbotten och att han har trivts bra i länet och i sin roll. Därför uppges också att beslutet att tacka ja till tjänsten i Stockholm inte har varit lätt.

Sven-Erik Österberg, som är född 1955, satt i riksdagen för Socialdemokraterna under perioden 1994-2012 med undantag för åren 2004–2006 då han var biträdande finansminister.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
24 kommentarer om “Landshövding Österberg lämnar länet
 1. Viktigpetter skriver:

  En fullkomligt anonym pendlare. Sådana hövdingar kan vi gptt vara utan.

 2. En som hoppas! skriver:

  Hoppas Sven-Erik Bucht blir vår nya landshövding är det någon som kan Norrbotten så är det han och han har bra kontakter i regeringen.

 3. pjoddus skriver:

  Någon förlust?

 4. Svenska för invandrare skriver:

  Hoppas att vi får en same och en kvinna, de finns gott om i samevärlden. Alla, från politiska världen har passerat revy i sammanhanget; finländare, egenspråkiga och massor av sörlänningar. Ingen kvinna än och ingen same,-ackja.

 5. Janne skriver:

  Ett gyllene läge för Löfven att bli i väg med ett av regeringens sänken, finns det fler än ”en som hoppas”?

 6. Samerna urfolket i norrland skriver:

  En samiska som landshövding är på tiden med en kvinna. I Sametinget, samernas politiska organisation finns väl meriterade och allmänpolitiskt kunniga kvinnor som mycket väl lämpar sig för ämbetet.
  Allt annat folk är väl representerat vad gäller tidigare landshövdingar: finländare, egen språkliga och sörlänningar i rader.
  Min röst går till Sofia Jannok artist och aktivist vältaligt för urfolkets talan världen runt. Om en politiker är Ingrid Inga passande namn.

 7. Pekka Puupää skriver:

  Voj, voj! Uusi puupää nyt on matkassa. Minuun puupää riitää.

 8. Enok Nitti skriver:

  Elisabet Nilsson från Sören,Töre är Landshövding i Östergötland. Första kvinnliga verkschefen på SSAB. Mycket kompetent.

 9. klurifax skriver:

  Landshövding?….behövs inga det är 2017 nu och dessa politiska reservplatser borde vara på tiden och avsluta nu.

 10. Observer skriver:

  Kommer inte lämna något bestående intryck tyvärr. Bandklippare,invigare ,gråsosse,anonym och inte speciellt drivande som jag ser det!
  Finns många av den varan på Länsstryrelsen och våra myndigheter,kanske kan Sven-Erik Bucht åta sig uppdraget? Kan i alla fall inte tänka mig någon bättre.
  En samekvinna,varför? Det ser inte jag som en representant för vårt län som råvaruindustriområde eller Norrbotten som helhet!

 11. Kotten skriver:

  Det finns en kvinna i Sverige, som är kompetent till landshövding. En mycket klok och erfaren politiker kunnig i det mesta,har bott i Luleå. Hon är filosofie doktor i historia, ledarskribent mm. Hennes namn: Lotta Gröning.

 12. Kvinna och same skriver:

  Spridning av fördomar om samer i allmänhet och om kvinnor i synnerhet säger allt om Observer om synen på jämställdhet. Dagens politiker saknar precis det adekvata kunskaper om råvaruindustrinområden som Observer ser som merit hos riksdagsmän t ex. Möjligtvis om fisket kan Bucht relatera till som boende vid Laxvatten intill Matkakoski.
  Urfolk har beröringspunkter som veksamma från Idre i söder till Karesuando i norr goda kunskaper i norra landsdelar dess kulturhistoria , turistnäringen gruvnäringen i direkt beröring samt skog och förlorade energigivande älvar efter Luleälven.

 13. Kvinna och same skriver:

  Vad mer efterlyses, en politisk organisation sedan år 1993 för att samla alla samer från olika delar i Sápmi, fjäll, skogs och koncessionsområden för att flytta fram sina positioner i samhället.
  OBserver visar en riktigt fördomsbild av sin kvinnosyn, idag är samer och kvinnor examinerade från typiskt manligt tekniska områden även i minoritet men kvinnorna och samer måste få ta plats som landshövding för länet. Vilket delikat position för samer att göra sin röst hörd i regeringssammanhang. Nu hånar Observer kvinnor och samer som obildbara i jämförelse med män från fiskebygden i öster.

 14. Viktigpetter skriver:

  Mona Sahlin är ledig. Se där en redig sossekvinna.

 15. från holmen skriver:

  ””Om styrelsen, som leds av landshövding Sven-Erik Österberg, skulle spola förslaget vore det ytterst förnedrande för Thedéen, som satsat hårt på att baxa förslaget i hamn. Lite pikant i sammanhanget är att Österberg tidigare varit finansmarknadsminister i en S-regering och så sent som i förra veckan ‘befordrades” till landshövdingeposten i Stockholm från den nuvarande posteringen i Norrbotten.”” Det här gäller alltså Amorteringskravet som så många vill ha tillbaka..Sanktionerat från €u också…detta om vår nuvarande Landshövding som alltså skall befodras….visar synen på Nbotten!

 16. Observer skriver:

  Kvinna och Same: Du agerar politiskt korrekt men jag föredrar det sunda förnuftet och det namn jag ser i ditt inlägg är precis detsamma som jag förespråkar!
  Vi talar inte om jämlikhet,etnicitet utan andra objektiva meriter.

 17. Janne skriver:

  En kompetent kvinna, utbildad vid LTU, dessutom riktigt beslutsfäig, nyligen entledigad från Transportstyrelsen, Maria Ågren bördig från Gällivare.

 18. pekkaB skriver:

  Gunnel Simu skulle passa bra som landshövding i Norrbotten. Hon kan bäst det hur man lockar upp investerare till länet. Här finns det plats för många gropar.

 19. Kvinna och same skriver:

  Observer försök att vara mer tydlig och inte prata genom dimridåer.

 20. Igen skriver:

  -Va innebär andra meriter? Politiken är allt utom objektiv subjektiva värderingar bestämmer i flock. Finns det något mindre demokratiskt?

 21. Ingen förlust för norrbotten skriver:

  Att han slutar är ingen förlust eller sorg. Urvalet av denna person var ett tecken på hur svagt hela styret i Norrbotten är. Förmodligen lär inte efterträdaren vara bättre.

 22. Observer skriver:

  Kvinna och same: Kom med ett namn och inte pk floskler som möjligen går hem i en intervju men inte har ngn bärighet i verkligheten!
  Kan du tänka dig att man i något land skulle säga att nästa president skall var en kvinna och N-ordet……nä självklart inte men du gör ett motsvarande lappkast!

 23. Folket har dålig smak skriver:

  Konstigt att ansvarige utgivaren tar bort Observers rasistiska ordval? Annars är väldigt petig när det gäller vissa utvalda som skriver, har kännedom om en inläggs avsändare som går under egen rubrik ”undersöks extra noga”. Varför skulle samiska namn vara opassande när finländska efternamn duger till landshövding. alldeles någon särskild krävande uppgift inga förkunskaper krävs, politik säger ingenting. Landshövding är ingen president men även de kritiska till Trump, affärsmannens son måste respektera folkets val.

 24. fördomsfulla p4 norrbotten skriver:

  Har meddelat SR p4 på frågan vem som ska bli ny landshövding samma saker, att en kvinna och en same är dags för efter alla finländare, egenspråkliga och sörlänningar. Radio Norrbotten ignorerade varenda förslag som hade med kvinnor och samer att göra?