Hjärtvården i Sunderbyn ligger i topp

NORRBOTTEN: Region Norrbotten uppger att länets hjärtvård är näst bäst i Sverige, enligt en rapport som släpps idag, på All hjärtans dag.
Region Norrbotten uppges få full pott på nästan alla elva parametrar som mäts i det nationella registret och hamnar därmed på en delad andra plats tillsammans med fem andra sjukhus.

Men, enligt rapporten är det bara Sunderby sjukhus av länets fem sjukhus som ligger i topp. De övriga fyra sjukhusen har långt ifrån samma bra resultat. Kiruna sjukhus har näst sämst resultat av alla 71 sjukhusen. Och Kalix sjukhus ligger på plats fyra bakifrån…

Parametrarna är allt från att patienter med hjärtinfarkt får rätt medicin till hur man arbetar med livsstilen efter infarkten.

Efter en hjärtinfarkt följs patienten upp vid hjärtmottagningen på Sunderby sjukhus under ett år. Under det året ingår besök hos läkare, sjuksköterska och fysioterapeut. Dessutom får patienterna gå i hjärtskola och får möjlighet att träna tillsammans med andra som haft infarkt.

Sedan ungefär ett år tillbaka får alla patienter som har haft en infarkt och är under 80 år göra ett speciellt konditionstest på cykel. Testet följer nationella riktlinjer och görs ungefär en månad efter infarkten för att följas upp med ett andra test tre månader senare.

– Många är rädda för att anstränga sig efter en infarkt, men efter att ha gjort vårt test vågar de ta i och kan börja träna, säger Lena Bergström, fysioterapeut, i ett pressmeddelande från Region Norrbotten.

Patienterna får individuellt anpassade råd.

– Vi brukar säga att patienterna får tänka på sin infarkt som en kronisk sjukdom. Har du fått en infarkt så måste du göra livsstilsförändringar och hålla fast vid dem för resten av livet, säger Tiina Roponen, registeransvarig sjuksköterska.

Att sluta röka, se över kosten och motionera mer är tre viktiga faktorer som kan minska risken för en andra hjärtinfarkt.

Varje år får ungefär 200 norrbottningar en akut hjärtinfarkt, och ytterligare 600 får en mindre hjärtinfarkt som kräver behandling men som inte är lika akut.

Publicerad i ÖSTRA NORRBOTTEN, Svenska Taggar:
6 kommentarer om “Hjärtvården i Sunderbyn ligger i topp
 1. Ferrum skriver:

  Kalix har bästa strokevården med förebyggande medicinsk behandling.

 2. statsmannen (s) skriver:

  Ferrum- håller med dig helt. men tror att m, kd och sd mår illa av att läsa vad du skrivit.

 3. Ferrum skriver:

  Statsmannen: Det har ingenting med politik att göra. Det är vetenskaplig erfarenhet och beprövade metoder som ger resultat.

 4. Resultaten skriver:

  Det här är väl att vända saker negativt. Men det är väl lätt vara länets bästa när det ändå finns så få sjukhus i länet.

  Hade det varit Sveriges bästa hade det ju varit annat.

 5. Anoden skriver:

  Resultaten- Läs artikeln en gång till! Näst bäst i Sverige står det. Men ok du kan nog hitta nå negativt i det också.
  Kommentarerna i HB är nog det mest underhållande att läsa …. mycket negativ hittas i allt

 6. Resultaten skriver:

  Anoden:

  Jo nu får jag erkänna att jag läste slarvigt 😂