Lång väntan på nya njurar

NORRBOTTEN: 13 Norrbottningar står för närvarande i kö för att få en ny njure.

Och ytterligare ett antal utreds för att komma upp på väntelista. Det uppger Region Norrbotten i ett pressmeddelande.

Väntetiden för att få en njure från en avliden donator kan vara upp till fyra år och beror bland annat på vilken blodgrupp man har.

Njurar kan också doneras medan man är i livet.

– Fördelen med transplantation från levande donator är att väntetiden för den njursjuka kan kortas och att transplantationen kan planeras noga. Man måste inte ha samma blodgrupp eller vara släkt med varandra för att kunna donera en njure. En tilltänkt njurdonator utreds mycket noggrant för att livet med en njure efter donationen inte ska innebära några medicinska problem, säger Malin Isaksson, överläkare inom njurmedicin på Sunderby sjukhus.

Under 2017 gjordes 474 njurtransplantationer i Sverige. Och i slutet på september stod 680 personer i landet i kö för att få en ny njure.

 

ANNONS

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.