Lär av erfarenheter från skogsbränder

NORRBOTTEN: Utvärdering av sommarens skogsbränder har lett till förslag på åtgärder.

Sommaren 2018 var extremt varm och torr. Enligt ett pressmeddelande från Länsstyrelsen anmäldes under perioden juli till mitten av augusti totalt 213 bränder.
Eftersom Länsstyrelsen bedömde att läget var mycket ansträngt fattades för första gången beslut om eldningsförbud i hela länet. En räddningstjänststab upprättades också för att hantera mängden händelser.

Länsstyrelsen, som har låtit utvärdera sommarens händelser och hur inblandade aktörer agerade, vill nu tillsammans med länets kommuner lära av erfarenheter och ta vara på kunskapen.

Utvärderingen besvarar frågor om hur skogsbränderna hanterades med utgångspunkterna: kommunikation, ledning och samverkan, beslutsfattande, samordning av resurser, beredskap, uthållighet och förståelse av situationen.

Den visar också att beslutet om eldningsförbud i hela länet uppfattades positivt.

Vidare uppges att länets samarbetsformer och arbetssätt har uppmärksammats nationellt som bra exempel. Samt att utvärderingen har lett till förslag på omedelbara och långsiktiga åtgärder för räddningstjänsten, kommunerna och länsstyrelsen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Lär av erfarenheter från skogsbränder
  1. ej razisd skriver:

    de är beklämmande att högern med centern i spetsen troligen får igenom ca 400 milj till skogsägare som bara ler i mjugg på det plötsliga bidraget.