Lastbilsförare kollar mobilen bakom ratten

TORNEDALEN: I en undersökning som Länsförsäkringar låtit göra uppger landets lastbilsförare att de tittar i mobilen i genomsnitt 3,3 gånger per timme under körning.

Sedan 1 februari 2018 är det olagligt att använda mobil eller annan kommunikationsutrustning så att det påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Föraren får heller inte använda mobilen vid körning oavsett om den hålls i handen eller sitter fastmonterad.
Bristande uppmärksamhet under några sekunder kan orsaka en olycka. Vid en hastighet om 40 kilometer i timmen hinner du rulla 22 meter på två sekunder.
Sju av tio lastbilsförare uppger att de alltid använder säkerhetsbälte när de kör i tjänsten, två av tio att de ofta gör det och en av tio att de sällan eller aldrig tar på bältet.

Publicerad i Svenska
5 kommentarer om “Lastbilsförare kollar mobilen bakom ratten
 1. RM skriver:

  Varje dag man är ute i trafiken så ser man lastbils chaufförer och personbils förare med mobilen i handen Ser även lastbils chaufförer som hänger över ratten och skriver sms
  Allt detta är ju olagligt men vem bryr sig det finns inga poliser i trafiken

 2. Barkråttan skriver:

  Jag ser ofta inlägg på FB från vänner som är lastbilschaufförer där dom filmar vägen och omgivningen när dom kör!

 3. Lakritstomten skriver:

  Jo det där jävla Facebook är livsfarligt, borde förbjudas.
  Hela internet borde förbjudas. Förbjud allt för säkerhets skull.
  Man vet aldrig.

 4. Tornedalensvatten skriver:

  Barkråttan: många gör det. Håller med dig. Men finns även de som filmar men använder sig av så kallade dashcams och då filmar den hela tiden. Du kan ha ett minneskort i dessa o använda dessa filmklipp på facebook

 5. Observer skriver:

  För att inte tala om busschaufförer…..