”Lastbilstransport inget problem”

PAJALA: Gruvbolaget Northland hoppas på dispens från Trafikverket för tung trafik för transporterna av slig från gruvan i Kaunisvaara till Svappavaara och malmbanan. 200 lastbilstransporter kommer att köra sligen de cirka 16 milen mellan gruvan och malmbanan enligt Northlands planer. Maxvikten idag för ett ekipage med ett släp är 60 ton. Northland hoppas däremot  på  att få köra ekipage med en lastvikt på 170 ton och två släp.

– Det blir mindre avgaser och ju färre bilar som är i drift desto mer pengar har vi att gå in och hjälpa till att finansiera vägarna. Det är en sträcka på 13 mil mellan Kaunisvaara och Svappavaara idag som kan förkortas avsevärt om det byggs en väg genom Anttis och Junosuando.

– Det kommer att behövas vissa förbättringar av vägen, exempelvis korsningar och kurvor, säger Northland Resources miljödirektör Manfred Lindvall till Haparandabladet.

Vid malmbanan kommer en banterminal att byggas.

– För själva gruvan och anrikningsverket betyder det inget för antalet arbetstillfällen. Men för dem som ska sköta frakterna innebär det fler jobb än om vi hade använt oss av Kemi hamn. Förhoppningen är att det ska byggas en eldriven järnväg, säger Lindvall.

Publicerad i Pajala, Svenska
3 kommentarer om “”Lastbilstransport inget problem”
  1. Kes. skriver:

    Vadå! Är det inga proplem med dessa 17 meter långa lastbils-transporterna, 10 meter från farstutrappan? Hur blåögd kan man vara! Det är nog så att även myggen o knotten får hålla sig hemma, isället att råka bli mosade när dom blir bortmotade från gårdsplanen. Jag bara säger,- vilka rubriker det kommer och bli i tidningarna.

  2. kehol skriver:

    Ja Fantisera kan man ju alltid. Bygg järnväg istället. Blir väl samma Tomma löften som LKAB ger angående statsflytten en massa tomt prat.

  3. Fd-Bybo skriver:

    Hur skulle någon enfaldig idiot våga komma och antyda att det kan bli problem med 170 tons lastbilsekipage med dubbla släp på den krokiga och backiga vägen mellan Masugnsbyn och Vittangi, till exempel? Det är ju en bagatell att möta och köra om sådana monster när det snöar och är mörkt och halt. Kan folk inte köra bil längre? Lite äventyr på vägarna kryddar alltid till tillvaron!