Laxen klart under gränsvärdet för dioxin

NIKKALA/NORRBOTTEN: Färska provsvar från fångad lax i Luleå och Haparanda skärgård, visar att samtliga siffror för giftiga ämnen ligger klart under Livsmedelsverkets gränsvärden.

– Vi har nu överbevisat de som påstår att vår lax är giftig. Nu måste Livsmedelsverket lyssna på oss, säger Nikkalafiskaren Solbritt Innala, till Haparandabladet.

HB har tagit del av testresultatet som visar att värdena för dioxin, dioxinlika PCBer och PCB.6 alla ligger klart under gällande gränsvärden.

– Livsmedelsverket måste ha ett dåligt underlag. Jag har läst deras provresultat på hemsidan – men förstår inte hur de har kommit fram till sina värden, säger Innala.

Som bekant blev en konsekvens av SVT:s Uppdrag Granskning av olovlig export av Östersjölax, att bland annat att BD-fisk i början av sommaren inte längre kunde sälja den lax som levererades av yrkesfiskarna längs Norrbottenskusten, mestadels delägare.

Solbritt Innala är bekymrad över den ”laxpropaganda som förts i media de senaste åren”.

– Den är och förblir en gåta för mig. Alla blir rädda och affärerna törs inte heller ta in den lax som våra grossister köper upp. Vi tvingas sätta tillbaka fisk när våra frysar är fulla. De resultat vi nu fått, visar tydligt att laxen häruppe inte är giftig. Vi hoppas Livsmedelsverket lyssnar på detta till nästa år. Den här säsongen är förstörd.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “Laxen klart under gränsvärdet för dioxin
  1. Gravid laxälskare skriver:

    Mycket intressant läsning! Gör som under tidigare och undviker vildlax till ”förmån” för norsk, men det gnager alltid i en hurivida det är ett bättre val… Var är dessa tester gjorda? Vad säger Livsmedelsverket? Vill gärna veta mer!!!

  2. Tommy E Eriksson skriver:

    Att Laxen vid ett mättillfälle är under gränsvärdet för dioxiner, betyder väl inte att det är fritt fram att forsätta att skita ner, vilket sker. Stoppa utsläppen från österbottenskusten.

  3. sirkka nitti skriver:

    Gravid laxälskare: Man kan ju undra vad som finns i den norska odlade laxen. Vad matas den med? Antibiotika? Vill inte påstå att Östersjölaxen är giftfri, men kanske finns annat i den norska. För övrigt har jag svårt för att till 100% lita på Livsmedelsverket. Bland annat grundar de, åtminstone delvis, sina råd på forskning som utförs av livsmedelstillverkare. Hur objektivt är det?