Laxfisket stoppas efter helgen

TORNEDALEN: Från och med måndag är det förbjudet att fiska vild lax i Bottenviken. Detta då Havs- och vattenmyndigheten anser att årets kvot i det närmaste är fylld.

– Den nationellt fastställda kvoten i bottenviken norr om Umeå är satt till 20.000 och 10.000 av dessa avser vild lax. Vi bedömer att kvoten för vild lax nu är i det närmaste uppfiskad och stoppar därför detta fiske, säger Ingemar Berglund, chef på avdelningen för fiskförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten

Fisket av odlad lax får däremot fortsätta. I fjol beslöt HaV att stoppa fisket av vild lax i Bottenviken den 5 juli. I år får de svenska yrkesfiskarna plocka upp 30.465 fiskar, vilket är en minskning med elva procent jämfört med 2012.

– Vi gör det för att skydda och stärka de svenska bestånden av vild lax, säger Ingemar Berglund.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: ,
2 kommentarer om “Laxfisket stoppas efter helgen
 1. Pankkukruunu skriver:

  Kan inte bladet redogöra för hur det förhåller sig i hela Östersjöområdet. Får sörlänningarna fortsätta med att fiska ofullgången lax. Vilka kvoter av Torneälvslax gäller för sörlänningarna?

 2. Jesper Jakobsson skriver:

  Hej signatur Pankkuruunu.
  I hela Bottenviken får 30.465 laxar fångas under 2013. Fisket söder om Umeå har inte ännu fyllt sin kvot och fortsätter därför.

  MVH
  Jesper Jakobsson
  Hbwebben.se/Haparandabladet