Laxfisket till havs stoppas

NORRBOTTEN: Yrkesfisket efter lax i öppet hav i Östersjön fasas ut till 2013. Det enligt ett beslut av Havs- och Vattenmyndigheten.

En konsekvens av beslutet är att yrkesfisket nära kusten med fällor, främst i Norrland, kan fortsätta medan det småskaliga yrkesfisket efter lax i södra Östersjön fasas ut.

Syftet med beslutet som fattades under tisdagen är att öka skyddet för den vilda laxen, genom att styra fisket av lax så det sker på platser där bestånden är mest livskraftiga.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
4 kommentarer om “Laxfisket till havs stoppas
 1. Per Lundbäck skriver:

  Ja, då får kustfisket och älvarna ansvaret att fiska och ta av räntan. Det är det enda långsiktigt hållbara fisket efter en vandrande art som återvänder till sin födelseälv.

 2. Trippel J skriver:

  Är detta en överenskommelse med den finska sidan eller som vanligt ett svenskt beslut. Om det är så är det kortsiktig dum svensk lösning. Tror inte finnarna är med på detta som vanligt.

 3. Gunnar Norrby skriver:

  Jag bedriver laxfiske till havs o blir bestört av rubriker som (stoppa rovfiske söder om gotland)vilket rovfiske????
  Laxfiske med krok är väl snart det enda fisket i Sverige, som inte går o använda mer än erfarenhet o prova sig fram.Det går inte att använda några instrument för att leta opp.
  Vi gick ut den 29/10 o har inte sett någon annan laxfiskebåt till dags dato (14/12) kan det då kallas rovfiske,vår båt är under 15 m.
  Vidare anser vi att det finns gott om lax i alla storlekar.Har fiskat

 4. Gunnar Norrby skriver:

  sen 1973 ,har inte varit med om så gott fiske förut som dom sista 2 åren, lax av yppersta kvalite.
  Det som oroar mig är all utsättning av laxsmolt, vart tar dom vägen?? Bli mindre o mindre av dom fettfeneklippta varje år nu är vi nere i under 10% av antalet laxar vi fångar.
  Kan det vara så att sälen tar dom?
  Vi har sälskador varje dag.

  Sen är det verkligen rätt o öka fisket uppe i älvarna.
  (Lite av att skjuta den dräktiga kon)
  MVH.
  Gunnar Norrby,Fiskare Gotland