LEDARE: 70-85 miljoner till badhus känns helt overkligt

Är det rimligt att satsa 70-85 miljoner kronor på att ha två badhus som ligger 3,5 kilometer från varandra, undrar HB:s ledarskribent. Foto: Eva Spiik

Är det rimligt att satsa 70-85 miljoner kronor på att ha två badhus som ligger 3,5 kilometer från varandra, undrar HB:s ledarskribent. Foto: Eva Spiik

LEDARE: Att samnyttja Torneås badhus ska inte göras krångligare än det är. 
Vi talar om 3,5 kilometer.

I en tidigare ledarspalt var jag kritisk mot den process som hittills bedrivits gällande omstrukturering av en rad lokaler i Haparanda kommun. Kritisk därför att allt underlag har hållits i det fördolda fram tills de första besluten redan tagits i kommun­styrelsens arbetsutskott.

Det är inte bra för tilltron till demokratin. Ju mer medborgarna hålls utanför insyn, desto bittrare blir debatten.

Nå, nu finns underlaget ute och HB kunde i fredagens tidning berätta om planerna. Förslaget innehåller en rad avvecklingar av lokaler – rivning eller försäljning

Främst är det slitna och i vissa fall skadade byggnader som ska väck. Bland annat ska Västra Eden rivas. Samma gäller Staren. Röda skolan i Marielund avvecklas och nuvarande Kuben föreslås bli en idrottshall.

Kuben är den ishall som Haparanda har, där ­Asplöven spelar sina matcher. Det är svårt för Asplöven att få det fullsatt och egentligen är jag inte förvånad över det. Ishallen är inte byggd för några större arrangemang och den som i en periodpaus vill ta sig från plaststolen till fiket, får skyndsamt balansera längs de smala gångarna.

Att göra om Kuben till en bollhall, kan alltså vara en lämplig utveckling. Vad detta betyder i fråga om driftkostnader för exempelvis kylanläggningen som också betjänar bandyisen utomhus, är för mig okänt.

Kommunen har ju redan beslutat att hyra en multiarena. Hyresavtalet omfattar också lokaler för gymnasie­skolan, vilket betyder att en rad lokaler i Tornedals­skolan friställs för andra elever.

* * *

SEDAN FINNS frågan om badhuset. ­Genom åren har det renoverats i omgångar. Senast var det en renovering som invigdes 2013. Kostnadsberäkningen sa en halv miljon kronor men slutnotan kom att hamna på runt två miljoner.

Nu är det frågan om betydligt större pengar, om badhuset ska behållas.

Att renovera det till gott skick beräknas kosta 85 miljoner kronor medan en nybyggnad beräknas till 70 miljoner.

I mina ögon känns både renovering och nybygge som alltför kostnads­krävande. Särskilt i ljuset av att Torneå har ett fint badhus som kan delas med Haparanda.

Det kommer förstås att krävas en del anpassningar i Torneå. Framförallt måste tillgången till svenskspråkig personal säkerställas och öppettider anpassas.

Sedan ska de badande ta sig till badhuset. Här ska inget göras krångligare än vad det faktiskt är. Avståndet mellan nuvarande badhus och Torneås dito är cirka 3,5 kilometer. Kanske kan Ringlinjen få en sträckning som passerar badhuset.

Väg detta mot att investera 70 eller 85 eller ännu fler miljoner i ett eget badhus. Är det rimligt att ha två ganska nya badhus 3,5 kilometer från varandra? Förutom bygg/renoveringskostnad kräver det mer personal och att driftkostnader betalas för två badhus, istället för ett.

Lägg därtill att varje krona till Torneås badhus torde vara välkommet i Torneå stads likaledes ansträngda ekonomi.

Örjan Pekka
Ledarskribent HB

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 29 november 2016.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , ,
53 kommentarer om “LEDARE: 70-85 miljoner till badhus känns helt overkligt
 1. Reflektor skriver:

  Mitt förslag är att man bygger ett nytt badhus i anslutning till På Gränsen och campingen. Ett kombinerat badhus som ska vara anpassad för vinterbruk men även omvandlas till ett utebad sommartid. Hur det sen ska finansieras blir en annan fråga. Idag är ekonomin i botten men med ny politisk ledning så…why not?
  En kommun med självaktning, värd namnet, ska väl ha ett eget badhus. Övertorneå har tre badhus, Kalix har X badhus etc etc

 2. Klas skriver:

  Det kostar 5 euro per gång man besöker Torneå badhus. Hur ska det ekonomiska lösa sig för dem som går regelbundet?! Nej! Slut svamlat med att blanda Finland och Sverige, låt invånarna tala.

 3. Kalle skriver:

  Riva och stänga för att se till att utgifterna minskar, pengarna som då frigörs ska ju gå till Barents Center hyrorna.

 4. Hallänning skriver:

  Bygg en äventyrsbad vid nya cambingen så får ni barnfamiljer att stanna
  på sommaren kanske även Norrmannen som åker till Piteå o Boden samt Luleå det skulle gynna alla Haparanda handel o restaunäring skulle må bra av detta och Norrmannen skulle spendera sina oljemiljoner i Haparanda .

 5. Knapsu skriver:

  ”Lägg därtill att varje krona till Torneås badhus torde vara välkommet i Torneå stads likaledes ansträngda ekonomi.”

  Ett mycket märkligt argument av redaktören!

 6. Voj skriver:

  Bra, då vet man varför Asplöven inte har fler åskådare. Enligt redaktören beror det på att Kuben inte är fikavänligt byggt. Som alla vet så räcker antalet plaststolar till mer än väl. Visst blir man fundersam.

 7. Satsa lokalt skriver:

  ”varje krona till Torneås badhus torde vara välkommet i Torneå stads likaledes ansträngda ekonomi.” Käre Örjan är inte varje krona välkommet till Haparanda (föredetta)Stads ekonom. Håller med Knapsu mycket märkligt.

 8. Futurum casus skriver:

  Frågan är om byggnaden behöver rustas upp till ”gott skick”. Så dåligt skick är inte byggnaden. Det som är dåligt på alla 60-tals byggnader är platt-taken som gör att det läcker in vatten och förstör byggnaden. Språkkraven på svenska verkar inte vara så viktigt i Finland – det är förvisso min personliga åsikt. Däremot är det språkkrav på att ha fullgod finska för att få anställning i Finland.

 9. Örjan Pekka skriver:

  Hej ”Knapsu” och ”Satsa lokalt”,
  Om Haparanda inte behöver göra en investering på 70-85 miljoner kronor och kan vara med och dela på kostnader för Torneås redan byggda badhus, samtidigt som man slipper driftkostnader för dagens badhus i Haparanda är det en situation som är bra för både Haparanda och Torneå. Det ger Torneå någon krona i kassan men framförallt slipper Haparanda stora utgifter. Enkel fastighetsekonomi, helt enkelt.
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparanda

 10. Satsa lokalt skriver:

  Enkel kommunal politik är att om verksamheter flyttar från kommunen så minskar det arbetstillfällen vilket medför att det även minskar medborgare i kommunen, vilket medför att skatteintäkter minskar. vad gör kommunen med minskade skatteintäkter? då spara vi ännu mer på verksamheter. Trångsynt ”enkel fastighetsekonomi” blir på det här sättet dålig totalekonomi för kommunen. Ska vi se på det sättet så är det väl lika bra att lägga ner all skattefinansierad verksamhet, det kostar bara en massa pengar. Orsaken till detta är ju att Asplöven ska få en ny arena trots att de inte ens fyller Kuben.

 11. Satsa lokalt skriver:

  Allt detta beror på att kommunen ger Asplöven en ny arena med ett helt idiotiskt hyreskontrakt på skattebetalarnas bekostnad och försöker bemyndiga det med ett gymnasium. Först nu kommer konsekvenserna av detta med att övrigt föreningsliv i Hap får stå tillbaka. Om politiken hade varit ärlig (vilket de aldrig är) så skulle dessa konsekvenser, som de visste om, ha belysts i ärendet BC. Då hade frågan varit BC och riva en massa lokaler eller ett BC (utan kommunens inblandning) och rusta de lokaler som finns och komplettera med ”egna” nya skolbyggnader. Vilket alternativ hade Haparandabona valt?

 12. Anders skriver:

  Badhus är alla kommuners stora huvudvärk. Det är den fastighet som är dyrast att äga och driva. Att bygga ett nytt badhus i Haparanda, förutsätter att badavgifterna höjs rejält, minst i samma nivå som i Torneås badhus. Kommunen borde riva sitt egna badhus och köpa badtider i Torneå för skolans skyldighet att erbjuda simundervisning. Äventyrsbad är ingen lysande affär ens om det finns en jättestor campinganläggning på samma ställe.

 13. Kustbo skriver:

  Har inte de som bor i Haparanda centralt fattat att det är för få skattebetalare och då kan man inte få sånt som större städer har råd med. Torneå har förstått det och tar en ynka peng ca 50kr för kostnader som finns i ett badhus, det är dyrt med varmvatten i en kakelbalja. Övertorneå har fullt upp med sin ekonomi och där har man inte heller många som betalar skatt. Kalix har fler inv. än Haparanda, varför dom har större inkomster men kolla deras ekonomi, inte ens där är det någonting att hurra över! Politikerna av alla färger i Haparanda kommun måste ragga in jobb för ökad skatteintäkt!

 14. Medborgare skriver:

  Riv asfalten också, gatorna är i så dåligt skick att det blir dyrt att laga, vi utnyttja gator i torneå om vi vill köra på asfalt.

 15. Futurum casus skriver:

  Riv inte byggnaden förrän den är helt utdömd. Det är mycket byggnad kvar av badhuset. Den håller säkert inte ett bombtest av IS men en och annan metan-bomb som släpps ut av badgästerna lär den nog hålla. (Obs! ironi)

 16. F d haparandabo skriver:

  Klart att Haparanda skall ha ett badhus.
  Mkt viktigt med arbetstillfällen, annars flyttar man, då blir det ännu mindre skattepengar..
  Dra in mer pengar från kulturen, (säkert känsligt) 🙂 omfördela dessa till viktigare saker, t ex gator, badhus.
  Förstår inte hur man kan vara kulturchef, då sambon är kommunalråd?? Hur tänkte kommunchefen??

 17. Skeptikern skriver:

  Flytta elever, samordna, ändra användning av idrottsanläggningar.
  Låter bra och behövs för bättre utnyttjande av lokaler = besparing.
  Men varför brådskan att besluta (utan konsekvensutredning) för att få riva så snabbt som möjligt?
  Om befolkningen ökar behövs ju dessa lokaler.
  Nybygget beslutet om rivning och omflyttning baseras på, är ännu bara en grop.
  Lokalerna måste ju finnas innan några beslut om rivning kan tas
  Ett tipp topp badhus behöver vi INTE, utan ett mindre funktionsdugligt badhus och det har vi.
  Valet mellan rivning eller jättesatsning finns inte, badhuset kan drivas många år än.

 18. Tor skriver:

  Till F.d Haparandabo (alltså ej skattebetalare i kommunen). Om man både stänger badhuset o anställer några hundra arbetare att sköta Kuben blir det många arbetstillfällen. Eller varför inte några tusen anställda = arbetstillfällen. Till slut har vi en kommunarbetare per grässtrå i kommunen. Ojojoj så bra det skulle bli.

 19. Tjärhåvare skriver:

  Jodu f.d Haparandabo. Kulturchefen anställdes långt innan Sossarna gjorde Peter Waara till kommunalrådskandidat och väljarna sen valde PW.

  Inget som kommunchefen hade något att säga till om.

  Har f.d Haparandabo någon koll alls på hur det är eller?

 20. läs på skriver:

  Bra sagt ”Satsa lokalt” . Synd bara att så få förstår!!!

 21. F d haparandabo skriver:

  Till tjärhovare
  Nej det visste jag ej, annars hade jag ej undrat, antar jag att du förstår 😉
  Men då till nästa fråga, ska det kunna vara så?? Borde inte ngn av dessa välja.

 22. gutten skriver:

  Varför ska Kuben göras om till bollhall, den kan väl rivas? Det finns ju en bollhall i Torneå, Lappiahalli, som vi kan hyra in oss i. Där finns också en fullstor fotbollsplan med konstgräs. Man kan riva både Kuben och konstgräsplanen i Haparanda, inga kostnader för underhåll och annat. Enkel fastighetsekonomi, helt enkelt. 🙂

 23. gutten skriver:

  Dessutom sa (S) som motivering till att gymnasiet ska flytta till Barents center att Tornedalsskolan är gammal och olämplig till undervisning,kostar för mycket att bygga om till en modern skola. Högstadieeleverna kan väl flytta in i Suensaaren koulu i Torneå, den i centrum som var flyktingmottagning under 2015-2016. Den skolan fungerade som gymnasieskola fram till år 2014 för dom finska eleverna,kan hyras av Haparanda och fungera som högstadieskola för svenska elever. Riv Tornedalsskolan,då har vi inga kostnader för renovering och underhåll där heller. Enkel fastighetsekonomi,helt enkelt. 🙂

 24. Maja skriver:

  Ska personalen i badhuset i Torneå kunna tala svenska för att Happisborna ska kunna bada där? Är det inte rimligare att de som vill åka till Finland lär sig finska om de vill tala med personalen på samma språk. Märkligt krav! De få Happisbor som verkligen inte kan eller vill framföra sitt budskap på finska när de ska bada kan väl åka till Kalix. Det är alltid en fördel att kunna flera språk och när man bor i Haparanda är det väldigt praktiskt att kunna finska!

 25. tireb68 skriver:

  Egentligen borde Tvillingstäderna dela på en del gemensamma saker, tex badhus, återvinningsstation, mm för det är ju inte svårt att dela på kostnaderna om man går ut ifrån antalet personer i varsin ”stadsdel”

 26. Heja finland skriver:

  Kan vi inte riva alla kommunala anläggningar. Vi skulle kunna börja med kommunhuset. Vi hyr allt av Torneå. Då slipper vi en massa fasta kostnader. Kanske släta Happis med marken. Varför ska vi ha nått här i happis när det finns i Torneå. Det är ju idioti att ha dubbla bygnader så nära varandra. Flytta gränsen till Kalix vore ju det optimala.

 27. Jaa!! skriver:

  Vi kan ha ett kommunalråd, en kommunchef, en kulturchef osv, jäklar vad pengar vi skulle spara..
  Nedrustar man en kommun med serviceanläggningar, så får man definitivt ej ngn inflyttning, vare sig av nya arbetstillfällen eller de som finns kvar på orten, man flyttar.
  BC är det störta skämtet av allt, kommer att dränera kommunens ekonomi, samt även de som kanske ev vill hyra arenan under tiden kommunen ej hyr den…
  Så jäkla klumpigt skrivet kontrakt.
  Man skäms över er politiker som gick med på detta!!!
  Read My words, denna byggnad kommer aldrig att bära sina investerings/kostnader för ägarna.

 28. Dumstruten skriver:

  Maja, du har fel. Tänk om du framför ditt ”märkliga krav” till dom enbart finsktalande som bor i Haparanda, hur skulle reaktionen bli då?
  Skulle du hänvisa dom till Torneå, Kemi eller annan ort i Finland om dom inte kan göra sej förstådda på svenska? Logiken haltar svårt.
  Skall ”dom få happisbor” som inte vill eller kan prata finska deporteras västerut? Naturligtvis är det bra att kunna flera språk. För att bo HaparandaTorino bör man kunna två språk, finska och finska.

 29. Satsa lokalt skriver:

  Med enkel ”fastighets ekonomi” så borde politikerna kunnat räkna ut att för mindre pengar som BC nu kommer att drabba oss skattebetalare så hade vi kunnat:
  * Bygga ett eget nytt gymnasium.
  * Bygga en till egen ishall, som klarar kraven till Allsvenskan
  * Rusta simhallen
  * Rusta övriga skolbyggnader
  * Rusta övriga idrottsanläggningar

  Med ”Enkel fastighetsekonomi” vilket är bäst? att äga lokalerna själv eller att hyra in sig hos någon annan. Örjan Pekka borde väl kunna svara på detta eftersom Haparanda Bladet äger sina egna lokaler och inte hyr lokalerna i Torneå.

 30. Örjan Pekka skriver:

  Hej ”Satsa lokalt”,

  Vi har på HB tagit väl underbyggda beslut, att själv äga de lokaler vi behöver för vår verksamhet.

  Föregående politiska kommunledning, alltså fullmäktiges majoritet, gjorde ett annat val och tecknade kommunen för långsiktiga hyresavtal. Det kan man idag gilla, eller inte, men faktumet måste dagens politiska ledning agera utifrån.

  Men man kan även jämföra det med att HB hyr tryckerikapacitet i Skellefteå, istället för att äga en egen tryckpress. Skulle vi bygga en egen tryckpress skulle det kosta cirka 70 miljoner kronor i investering plus driftkostnader på några miljoner kronor per år. Även i detta fall har vi tagit väl underbyggda beslut att hyra tryckerikapacitet istället för att bygga egen.

 31. Satsa lokalt skriver:

  Helt rätt Örjan, ni har gjort det som inte politikerna gjort, flera ”väl underbyggda beslut”.
  Hade de styrande i kommunen gjort samma sak och det många frågat efter innan beslutet med BC, dvs tagit fram ”väl underbyggda” underlag och kostnader så hade beslutet med BC blivit ett helt annat. När BC presenterades i Folketshus så visades även en av kommunen framtagen kalkyl, där var lokaler som Folketshus, Kuben, Aspen Tornedalsskolan inte med, frågan ställdes vad som händer med dessa, om de ska rivas. Något svar gavs inte.
  Med ”väl underbyggda beslut” skulle simhallen redan varit renoverad!

 32. Futurum casus skriver:

  Maja:Engelska är också bra att kunna. Engelska är ett internationellt språk och ska vara gångbart överallt – även i Torneå.

 33. Fundersam skriver:

  Jag tycker det är väldigt konstigt hur vi happisbor måste mer och mer flytta oss till torneå. Varför ska våra barn behöva ta sig till torneå och bada m.m. Gränsen i all ära och allt samarbete men vi är fortfarande två olika länder och inte ska man väl behöva dela på allt?

 34. Moderat skriver:

  Ni som är kritiska till att kommunen förbundit sig att hyra lokaler i Barents Center, lokaler vi inte behöver, ska veta att Vi moderater reserverade oss mot detta beslut. Ett avtal som innebär hyra för en halv miljard under 25 år. När dessa år förflutit äger vi ingenting av detta. Det är S oc V som ensam är ansvariga. Glöm det inte!

 35. janne skriver:

  Gunnel Simu, helt utan ansvar för hur detta kommer att sluta.

 36. rulle skriver:

  Hur f.n kan renoveringen av badhuset kosta 75miljonet skr!?
  För det beloppet kan man bygga 30 villor!

 37. Satsa lokalt skriver:

  rulle: Jimmy H har inte räknat på kostnaderna utan endast uppskattat siffror (dvs helt utan grund för den aktuella byggnaden) och dessutom renovering till ”ny skick” vilket är helt absurt. Samme Jimmy som INTE lägger ner tid på att läsa tidigare framtagna ”väl underbyggda” förslag och kalkyler för renovering av vår simhall som skulle hamna på mindre än halva kostnaden och där vi skulle få en mycket fin simhall, istället lägger ner en massa tid på att i detalj studera, utreda och ta fram kostnader för att flytta verksamheten till Torneå verkar mycket märkligt. (ligger en hund begraven även här)

 38. Reflektor skriver:

  Utredningarna blir i stil/linje med vad man vill när man beställer utredningen? Man behöver inte renovera till nyskick. Det duger med mindre åtgärder för att det ska kunna bli verklighet och man ska kunna bada där. Med så omfattande åtgärder bör dessutom utredningarna göras av oberoende konsulter och inte inom ”familjen”!

 39. Prisuppgifter skriver:

  Drar mig till minnes när köket på lunden skulle renoveras, priset att renovera köket blev så högt så man valde att stänga det, Kaja öppnade köket efter små reparationer vad jag vill säga att, Henriksson har fått order om att beräkna priset så högt att det inte blir en renovering utan en rivning av badhuset, Henriksson har ställts sig in i ledet och i och med det säkrat sin fortsatta anställning på Haparanda kommun.

 40. Ingen rök utan eld skriver:

  Omförhandla Barentscenterbygget, satsa mindre på multiarenan och bygg badhus/äventyrsbad istället.

 41. se skogen bakom träden.... skriver:

  För mig helt obegripligt att man slänger ut förslag med kostnader om renoveringar som man inte har någon som helst fakta bakom. I företagsvärlden gissar man inte utan gör förundersökningar innan man börjar offentligöra rekommendationer. Gör om gör rätt och skapa inte onödig debatt….sen alla debatörer mot multiarenan, multiarena är inte en ishall. Det är så mycket mer än så om man har en kompetent gäng som planerar och arrangerar olika evenemang året runt!

 42. Dumstruten skriver:

  Var spelar Asplöven sina hemmamatcher, när multiarenan som inte är en ishall, är bokad för andra evenemang?

 43. se skogen bakom träden.... skriver:

  Det går säkert bra att träna och spela hockey mellan andra evenemang. Fungerar säkert lika bra i happis som i övriga världen.

 44. ArnoldS skriver:

  Till Dumstruten: De får väl spela sina matcher i Torneå? Frys vattnet i simhallen och låt dem spela på isen som tillfälligt finns när Asplöven har ”hemmamatcher”……

 45. Kanske klarsynt? skriver:

  Satsa lokalt verkar ganska klarsynt angående lokalerna! Man kan ju undra om skoleleverna i Haparanda kommer att ha lika mycket tid för simträning i Torneå som de har här? Och till vilken kostnad? Varför diskuteras inte Språkskolans vara eller inte vara alls? Finns det något att spara med att helt enkelt avsluta det projektet?

 46. Kanske klarsynt? skriver:

  Tjänstemän får säkert direktiv om hur de ska göra utredningar. Vad har Henriksson haft för direktiv? Vem har gett dem? Gör man konsekvensanalyser av olika förslag? Hur går det med simkunnigheten utan simhall i Haparanda? Fritidsfiskare behöver inte kunna simma (och ej heller Pekka) – ty de har ju båt! Men för många andra kan simkunnighet komma väl till pass någon gång!

 47. Petter-Niklas skriver:

  Att göra små reparationer av ett 50 år gammalt badhus gör nog inte saken bättre. Man måste undersöka hur betongen är påverkad av den svåra miljön. Ångorna tränger in i betongen och armering rostar och spränger betongen. Mindre renovering för ”halva kostnaden” håller kanske i 10år med lite tur. Om inte taket rasar in före det dvs. Badhus är en komplex byggnad och det finns mycket forskning kring deras konstruktion och påverkan av ökade temperaturer samt ej dimensionerad ventilation. Sista ordet är nog inte sagt i detta ämnet.

 48. Dumstruten skriver:

  Du som inte sett skogen eller träden är nog ute på hal is.
  När Asplöven spelar i Elitserien så krävs det ett alternativ till Multiarenan. Det gäller även i övriga världen dvs utanför happis.

 49. Futurum casus skriver:

  En rostfri balja är nog inte så tokigt men då måste mest troligt hela byggnaden byggas om. Då är det frågan om det lönar sig. Om jag inte minns fel så är nog Berlins simmarenan(OS 1936) i rostfritt. Lätt att hålla rent och håller betydligt bättre än kakel.

 50. Satsa lokalt skriver:

  Fastighetschefen befarar att betongen och taket är i dåligt skick och behöver en ”djupare undersökning” detta är bara för att vilseleda allmänheten, det måste väl ändå ingå fastighetsansvaret att göra kontroller (utan att fråga politikerna om lov).
  *Borrprover kostar några hundralappar styck
  *Kontroll av taken gör man visuellt (dvs man går upp och tittar)

  Om taket är dåligt så kommer det in vatten! om betongen har allvarliga rostangrepp i armeringen så spricker betongen, det rinner rostvatten och betongbitar kan ramlar ner, har fastighetschefen kollat detta? nej (men han har kollat hyra och bussar till Torneå)

 51. Alberto skriver:

  Är det rimligt att ha två ganska nya badhus 3,5 kilometer från varandra?Ja det är rimligt,Haparanda ligger i Sverige och Torneå i Finland om det nu är någon som inte verkar veta detta,
  Om allt flyttas till Torneå så är det väl lika bra att vi folkbokför oss i torneå enär vi ej har någon fungerande Hälsocentral heller utan verksamhetschefen hänvisar oss till privatpraktiserande Terveystalo på finska sidan.

 52. Alberto skriver:

  Flytta gränsen till Sangis vore ju det optimala.Finska spåket blir sämre i sangistrakten så där går svenskan bäst.Då får finland sköta om hela Haparanda Kommun altt blir frid och fröjd med kanske ett badhus i seskarö det vore rimligt för öborna som har långt till haparanda

 53. Anders skriver:

  Jag har bott några år i Haparanda, då det gällde simhall, var det alltid Torneå som gällde! Det var alltid många Haparandabor som var där.

  Jag tycker Örjans väl underbyggda artikel, är vettig ur många aspekter, främst ekonomiska.Jag har mycket svårt att läsa ut detta med att skatteintäkter skulle försvinna? Med stor erfarenhet av tidigare artiklar från Örjan, kan jag utan att veta, vara säker på att han har ”torrt” under fötterna när det gäller siffrorna.

  Avståndet, det talar för ett samarbete med Torneå!