LEDARE: Ännu ett förlorat år för Haparanda

Haparanda måste ha mer att erbjuda än Ikeas asfaltplan. Foto: Örjan Pekka

Haparanda måste ha mer att erbjuda än Ikeas asfaltplan. Foto: Örjan Pekka

LEDARE: Den som passerar Kalix fångas av den centrumnära campingen – som haft fullt eller god beläggning – hela sommaren. Haparanda – erbjuder Ikeas asfaltplan som centrumnära camping. Hur länge ska vi ha det så?

För ganska exakt två år sedan skrev jag en ledarspalt med underrubriken ”Låt detta bli sista sommaren” och illustrerade den med bilden ovan; en husvagn som svängde in på Ikeas parkering.

Temat för ledarspalten var naturligtvis avsaknaden av en campingplats, centralt beläget i Haparanda.

Om campingplats har jag skrivit många gånger. I augusti 2010 om den skylt som skämde ut hela Haparanda då den deklarerade ”Camping förbjuden ” vid infarten till strandplanen.

Den försvann ganska snart efter ledarspaltens publicering.

I övrigt har inte mycket hänt.

* * *

DET BETYDER att vi har fått se flera somrar passera, utan att kunna erbjuda tältare, husvagns- och husbilscampare annat än en asfaltplan intill Ikea.

Det betyder att handel, restauranger och annan näring i gamla stan har gått miste om besökare och intäkter.

Det betyder också att Ikea/Ikano/Björka/På gränsen tappat besökare, som rest vidare i jakten på övernattning.

På Ikeas asfaltplan har det förvisso varit god beläggning. Så även på Trafikverkets rastplatser längs E4 och en och annan menar att dessa gratisalternativ inte går att konkurrera med.

Jo, det tror jag faktiskt att det går. Riktigt bra till och med.

Jag är helt övertygad om att campare är beredda att betala någon hundring per natt för att få tillgång till vatten, toatömning, dusch och annan grundläggande service. Trådlöst internet hör förstås också det till grundläggande service.

Sedan finns tryggheten i att övernatta på en campingplats, där det är viss koll på vilka som rör sig inom anläggningen. Otrygghet gör att många undviker gratisparkeringarna.

Och så får vi inte glömma det viktigaste som skulle prägla en camping i centrala staden: Det natursköna läget intill Torne älv. Att njuta av utsikten över det vackra vattnet är mycket värt.

* * *

DET MÅSTE bli handling i campingfrågan.

Hopp i frågan har tänts i omgångar. Ett är spåret med Mikael Fahlander plus Asplöven. Från det hållet är det dock helt tyst. Inga besked ges och ingen synlig verksamhet går att notera.

Kommunalrådet Peter Waaras färska utspel om att satsa -kommunala pengar för att få igång en campinganläggning är bra, särskilt då det skulle vara frågan om att skapa ett företag gemensamt med näringslivet.

Motsvarande tankar har redan rests av Sven Tornberg (C) och jag är ganska övertygad om att ett stort flertal i Haparanda är på det klara med att handling måste till. Nu!

* * *

JAG TROR inte det behövs någon storstilad camping med tempererat bad. Inte inledningsvis i alla fall.

Det som behövs är ett antal elstolpar, trådlöst internet, ett 40-tal markerade ytor för uppställning, enklare service (som ju faktiskt redan finns om vandrarhemmet involveras på något sätt).

Låt sedan verksamheten växa genom samarbeten och stegvis utveckling med intjänade pengar.

Självklart med en professionell ledning och personal med hjärtat på rätta stället.

* * *

NÄR DET i framtiden finns en välmående camping på plats, kommer vi med all säkerhet att säga: ”varför gjorde vi inte det här långt tidigare?”.

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 11 augusti.2015.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
6 kommentarer om “LEDARE: Ännu ett förlorat år för Haparanda
 1. Mats Berg skriver:

  Jag har noga följt denna diskussion. Nu verkar det som om den nya ledningen i Haparanda med Waara i spetsen verkligen ser dessa möjligheter. Kul att Tornberg också ansluter sig till denna idé. Hoppas bara att man inte gör ynkryggig småstadspolitik av detta (som ju många gånger släcker snarare än tänder hopp).
  För första gången på länge tror jag fraktiskt på Happis utveckling. Det finns en vitalitet och tro på framtiden, trots dödgrävares griftetal över stadens möjligheter som ofta kommer till uttryck i sociala medier.
  Kanske det vänder nu – bra. Och hoppas att samverkan också leder framåt.

 2. rex skriver:

  Verkligen bra skrivet! Ställplatser för husbilar finns i de flesta städer det ger intäkter till butiker, restauranger, o. dyl. dock har man inte det i Östra Norrbotten. Umeå har ställplatser utanför Domus mitt i stan. Campingplatserna är vanligast för husvagnar idag. Många husbilar söker sig också in på campingplatser för kortare uppställning och där det finns service typ toatömning, el, dusch, restaurang/butik mm. Var till Öregrund där fanns husbilar o campingpl. på bästa läge mitt i stan! Denna stad är något mindre än Haparanda men tack vare det ger det jobb. Göm ej turisterna utanför city!

 3. Tycker skriver:

  Jag har länge funderat på denna ide. Förra kommunalrådet G Simu har också vetat om denna ide, då hon precis i början av sin karriär var med då aktivitetsplanen invigdes, då hörde jag att detta diskuterades, men hon orkade ej med detta ..
  Hoppas Waara förstår det viktiga i detta. Mer campare gagnar alla, och framför allt innerstaden

 4. Anders P skriver:

  Kommunledningen måste driva frågan och skapa förutsättningar för en entreprenör som kan ta över stafettpinnen. Ett bra exempel är den stadsnära campingen som finns på Västra kajen i centrala Piteå. Den visar att läget är avgörande, gångavstånd till butiker o restauranger är avgörande. Där finns inga långliggarplatser, utan alla betalar samma avgift oavsett om man bor ett eller tjugo dygn. Det garanterar att det i stort sett varje dygn byts gäster. Det är inte svårt att ordna den infrastruktur som behövs om viljan finns.

 5. Spara och slösa skriver:

  En ställplats skulle vara en ypperlig chans för vandrarhemmet att få in extrainkomster. Säg att man har 50 platser och tar 100 kr natten= 5000 kr, så med fullbelägning juni-aug så får man in 450 000 kr.Sen har jag inte räknat in att camparna kanske äter och tar ett glas öl/vin på restaurangen. Sen kanske dom kan hyra ut bevakade uppställningsplatser för husbilar/vagnar under vintermånaderna oktober-april? inkomstmöjligheterna är många.

 6. Catharina Persson skriver:

  Håller med ledaren om att varje år utan camping förlorar vi alla på.MEN ett tempererat bad ÄR nödvändigt. Vi var till Övertorneå med barnbarnen i veckan och tillbringade en dag på deras fina Ekobad som dom haft i ca 30år.
  Pratade med en äldre kvinna i bastun och hon berättade att dom hade 30-gradigt vatten hela sommaren och hon hade besökt badet över 30 gånger i år. Turister stannar där, HELA familjen vill stanna (dvs.barnen). Och för oss som bor här skulle detta rädda många korta, kalla somrar. Familjebiljetten gick på 100:-kr och dessutom med bastu! Är säker på att den skulle nyttjas flitigt.