LEDARE: Åren som försvann under en våt filt

Ledig tomt vid IkeaLEDARE: Haparanda har sålt tomt för 48 ­miljoner kronor men kommunen som helhet har tappat minst sex år av  utveckling under en våt filt av ­oklarhet och icke-besked.

I dagarna har Haparanda än en gång besökts av SVT:s Uppdrag Granskning som ­planerar att göra ett inslag om turerna kring Barents Center.

Vad det kommer att innehålla, om det sänds, är inte för mig känt men min gissning är att man kommer att fokusera på rollerna för tidigare kommunalrådet Gunnel Simu och tidigare kommun­chefen Patrik Oja. De två var huvudpersonerna i att driva fram 25-åriga kommunala hyresavtal via processen i hemliga klubben, alltså att medborgarna ställdes utanför insyn och politiker belades med mun­kavle. Hyresavtalen som tecknades gäller gymnasieskola och multiarena.

Uttrycket hemliga klubben myntades av vänsterpartisten Pekka Hyötylä.

* * *

I FREDAGENS HB kunde vi berätta att bolaget Concent Holding nu har att återbetala lån på 200 miljoner kronor, lån som man försöker få förlängda.

Tisdagen skulle också vara tillträdes­dag för BC Investement för det som är Barents Center-projektet, men tillträdet skjuts upp. Om det ens någonsin blir av.

Ena delägaren i BC Investment, Erkki Hanhirova, är långt ifrån övertygad om att det blir någon fortsättning för deras del.

BC Investment har en nödutgång som säger att finansieringen måste vara ordnad för att de ska fullfölja avtalet och driva Barents Center-projektet vidare.

* * *

DE MÅNGA turerna som präglat Barents Center är en aning komplicerade att redogöra för, men via en konkurrenspräglad upphandling skulle kommunen hyra lokaler för skola och multiarena.

Lokalerna ska enligt tecknade avtal vara slutbesiktigade i januari år 2020, annars förfaller avtalet. Med en ­tidigare angiven byggtid på maximalt 26 ­månader börjar det vara ont om tid. Till januari 2020 är det 28 månader.

* * *

KOMMUNENS intäkt är att det sålts tomt för 48 miljoner kronor till det som i folkmun kallas Gropen.

På minussidan måste det läggas att Haparanda har förlorat ­åtminstone sex år av ut­veckling, alltså de år som oviss­heten kring Barents Center lagt en våt filt över varje ­investering som planerats i Haparanda med omnejd.

Att inte veta om BC blir av eller inte, är mer ­hämmande för tillväxt och investerings­vilja än ett tydligt besked om framtiden. Man kan också se det som att sex årskullar av färska studenter sett på sin hem­kommun och vägt in ovissheten som icke-beskeden kring Barents Center ger. I ljuset av detta är 48 ­miljoner kronor inte stora pengar för kommunen.

Örjan Pekka, ledarskribent på HB

Det här inlägget har också publicerats i Haparandabladet den 12 september 2017.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
17 kommentarer om “LEDARE: Åren som försvann under en våt filt
 1. Tomten skriver:

  Vad betalade kommun för tomten innan den såldes?

 2. Kyllä skriver:

  Jag håller med dig Örjan, pengar fick kommunen, men under alla dessa år av ovisshet är det småpengar..
  Hoppas UG hittar material, så att Gunnel o Co får förklara sig 🙂

 3. rex skriver:

  Med en så liten folkmängd i Haparanda kommun så bör man inte häva sig med för stora projekt. Hyr skollokaler i Haparanda eller i nära liggande byar, det blir betydligt mindre kostnader och bra miljö för barnen. Upphandla bra skolskjuts för barnen. I kommunen finns det ju gott om åkerier som kan bygden!

 4. Kommentar skriver:

  När man besöker kommunhuset hör man ofta att de var en bra affär
  när kommun erhöll 48 miljoner för värdelös mark,
  Tänk på alla som flyttat till Haparanda för att ev. erhålla
  arbete samt företagare som satsat i området i tron på våra
  politiker.
  Varför är kommunalrådet och näringslivschefen tysta?
  De varken hörs eller syns.

 5. Anders Rönnqvist skriver:

  Det största misstaget som S+V gjorde när man beslutade om upphandlingen i juni 2013, var att inte förankra beslutet med en bred politisk majoritet.Hälften eller närmare 50% av Kf´s ledamöter var emot beslutet, via en reservation mot beslutet.
  Tyvärr,så kom S, med Kr Gunnel Simu i spetsen, att ändå driva igenom ärendet med en högburen attityd. Som politiskt ansvarig bör man ha en i det närmaste total politisk enighet i ett så stort och omfattande beslut som detta. Ett hyresåtagande på närmare en halv miljard under 25 år. Efter 25 år äger man ändå inget av detta. Man får då börja om från O.

 6. Kyllä skriver:

  Till Anders
  Det var flera ”sossar” som var emot detta, men när piskan vinar så blir det olyckligt..

 7. nyfiken skriver:

  När börjar Lehto Sverige ab med concentra fortsätta pålningen av bc-bygget?

 8. Anders Rönnqvist skriver:

  Partipiskan inom S vann över som ville vara ansvarsfulla. Synd att det blev så, Ida K.

 9. pekkaB skriver:

  Kyllä, alltså bekräftar du att det inte lönar sig att kryssa en S-kandidat på valsedeln eftersom dom inte kan ha en egen åsikt och rösta efter den. Rena diktaturen och kommunismen som frodas i ett parti med nickedockor. Jag får tankar om ett Nordkorea i Sverige.

 10. Julle skriver:

  Det är inte ovanligt att mindre, smått desperata kommuner, med låg kompetens hos både politiker och tjänstemän, inte ser skogen för träden???

 11. Enok Nitti skriver:

  Det är inte så hög svansföring hos fru f.d. kommunalrådet längre.

 12. undra skriver:

  När det blir granskning bör de kolla Lehto Group. Det låter lite otroligt att de fick BC-arbete från Concents David Lehto.

 13. Kyllä skriver:

  Till Anders
  Du slog huvudet på en av spikarna, fanns fler vet jag, både vad gäller projektet, samt skeptism mot inblandade i Fahlanders gäng.
  Nä Gunnel, skäms på dig, hur kunde du vara så naiv? Påtryckningar uppifrån kanske?
  Men tyvärr så kan man ej backa bandet..
  Till Pekkab, ja det är så tyvärr att det behövs starkare politiker som vågar och kan hävda sin åsikt, oavsett vad partiet tycker..

 14. egenföretagare skriver:

  Man behöver inte vara politiker eller professor för att förstå vart den här kommunen är på väg. Kalix kommun är mycket mer företagarvänlig så det är väl dit man blir tvungen att flytta halv miljon mindre skatteinkomster från mitt bidrag till ingenting. Hoppas Uppdrag granskning gräver djupare än Fahlander Och valpen Lehto gjort. Är besviken medborgare.

 15. Enok Nitti skriver:

  Fråga företagarna efter Köpmannagatan i Kalix där man bygger bort parkeringarna och gör gatan smalare hur företagarvänliga dom är.

 16. Skattebetalare skriver:

  Concents aktieägare skall rösta för/emot finansiering av eget bolag och informeras om Barents Center som i ” … första fas skall byggas med skola stadium och allmäna hälsovårdslokaler….”??? Är det lösningen att få ytterligare skattefinansierade hyresinkomster??? Hursomhelst helst ska ägarna skjuta till eget kapital. 22 sept är sagt som deadline.

 17. politisk strandsatt skriver:

  pekka kör med sina negativa floskler allt för att nedvärdera den (s) ledda styret. min fråga är vilken ”utveckling” och vilka ”investeringar” har fått stå tillbaka pga bc projektet. och ge konkreta förslag och inga allmänt hållna ord.