LEDARE: Dags för bandyn att byta land

LEDARE: Gränsen är Tornedalens allt. Därför kan HT Bandy skifta till finska serien och sluta harva i allsvenskan.

När man nämner bandy brukar besserwissrarna tycka att det är en svår sport, eftersom det inte går att se bollen i spel. Det har Svenska Bandyförbundet försökt råda bot på, genom att föreskriva större bollar. I fråga om bandy-Sverige är det mer svårt att se var bollen är – eller går.

Det finns en obefintlig logik när det gäller att hålla sporten levande: Alla lag får betala för att utjämna domarkostnader – men inte resekostnader.

Fotbollsförbundet har reseutjämning och IFK Luleå har uttalat att de inte skulle kunna spela i serien utan reseutjämning. Även inom innebandyn finns reseutjämning. Utan den skulle vi inte kunna tala om ett innebandy-Sverige.

* * *

MEN HT Bandy har rötterna i en gränstrakt och behöver inte stå med mössan i hand.

Laget bildades ur HSKT och Eurocity Bandy genom att bandyverksamheten i Torneå flyttades till HT Bandy som vann division 2 första året och kom upp i elitserien 2009.

Vi fick två säsonger med Sveriges mest intressanta bandymatcher. Särskilt den första säsongen gav gensvar och motståndarna kunde inte riktigt greppa HT-taktiken utformad av spelande tränaren Jukka Ohtonen.

Säsong två blev trögare och laget förlorade sin elitserieplats och har därefter spelat i allsvenskan.

Nu är det frågan om HT Bandy kan överleva den kommande säsongen.

Ekonomin är stentuff, spelarbudgeten skral och något beslut om utjämning av resekostnaderna kommer inte av den fega styrelsen för förbundet. Detta då en sammanslutning av representanter i mellan-Sverige säger nej.

* * *

DET ÄR dags för HTB att ta egna beslut och gå över till den finska ligan.

Kvar blir ’Mellansvenska Bandyförbundet’ med allsvenska lag från Hälsingland till Småland.

Ett finskt ligaspel för HTB gör att nästan hela serien kan nås med buss. Jämför detta med buss-flyg-buss-spel-buss-flyg-buss. Plus hotellkostnader.

Spel i finska ligan öppnar en sponsormarknad i det mer industritäta finska Lappland, som varit relativt kallsinniga till HT:s harvande i allsvenskan.

* * *

HTB är ett bra exempel på det fantastiska med Tornedalen.

När elitserien hägrade finns möjligheter att växla till spel i Sverige. När nu allsvenskan havererar finns Finland som möjlighet. Den som är verksam i Tornedalen kan växla tyngdpunkt eller att växla helt och hållet.

Gränsen är en tillgång som gärna får vara tydlig när det gäller turistiska sammanhang och att förklara det unika med Tornedalen.

I vardagen ska den vara så osynlig som möjligt, och då är ett val för HT Bandy att spela i den finska ligan ett bättre val än att harva i en havererande allsvenska.

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 26 augusti 2016.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
11 kommentarer om “LEDARE: Dags för bandyn att byta land
 1. Lasse skriver:

  Alldeles uppenbart vill inte söderklubbarna ha med HT Bandy i Allsvenskan. Lyfter på hatten för innebandyförbundet som förstått vikten av att ha ett runt innebandy-Sverige!

 2. Erik Stål skriver:

  Förstår HT Bandy. Nordsverige och Finland borde titta mer på detta. I alla fall lycka till

 3. Lrk/Hskt skriver:

  Kanske Torneå laget lrk slår ihop sig med Hskt så kan dom också spela i finska ligan.
  Så kanske om 5 år så är det finskmästerskapsfinal mellan HT-Hskt

 4. Pajalabollen skriver:

  Det är nara och inse fakta bandysporten är tyvärr på väg nedåt när AIK måste lägga ner sin verksamhet då förstår man …. Även om det var på damsidan . Utan hall ingen bandy tyvärr så är det.

 5. Tarra Maa skriver:

  Spel i finska ligan är ett utmärkt förslag. Finsk bandy behöver ett lag norr om Uleåborg och HSKT spelar redan i svenska seriesystemet.

 6. Verkkosurfaren skriver:

  Annorlunda ledare,men kanske ett tecken i tiden (oklart om det är svensk eller finsk tid?). Ämnet rör HT-Bandy och uteblivna resebidrag från bandyklubbar söderut (bandyförbundet består av andra svenska klubbar som kämpar med ekonomin). Men kan man även ana
  vissa separatistiska tendenser, eller möjligen ett blåögt närmande mot Finland, ett land som har en alltmer ökad politisk ambition av att klippa banden med det svenska (vilket även är en del av det finska). Men lycka till, flytta till Pohjan Stadion och döp klubben till Torniohaaparantajääpalloseura, det bli säkert jättebra! Kuulemiin!

 7. pekkas skriver:

  Det är klart att det finns personer i HT och runt laget som vill spela i Finland det är inte resebidrag som är problemet det är bristen på sponsorerna och briisten på spelare har klubben fem kontrakterade och däri två ryssar

 8. rex skriver:

  Lägg ner bandyn i Haparanda! Alldeles för liten kommun för satsning i högre serier, dessutom är bandyn på glid bort i Sverige!

 9. Kjelli Kruuse skriver:

  Gnälligt som vanligt när Tornedalen och/eller Norrbotten blir ”mobbat”.
  Fakta kvartstår varför varken första (Sverige) eller andra alternativet (Finland) är bra – på elitnivå.
  Bandyföreningar blöder, både i norr & söder.
  Det är en i praktiken utdöende sport i en mördade konkurrens.
  Knappt något tv-bolag vill sända (= inga pengar in) och de idrottsintresserade har andra, mer attraktiva, evenemang att streama.
  Det gäller överlag och lär, precis som tidningsdöden, fortsätta accelerera.
  Blaska efter blaska försvinner.
  Bandyklubb efter bandyklubb likaså.
  Den nya tiden är här. På gott och ont.

 10. Pekkas skriver:

  Till Robinsson, Att jämföra bandysporten med lokalpressen är unikt Bandyföreningar blöder men hockeyföreningar har större sår.
  Bandyn är lika het som den varit senaste 15 år. Vilka klubbar har laghts ner i norrland, inga. Det byggs fler hallar tror att Kalix kommer att bygga till på idrottsplatsen.
  Tillrex håll med det räcker med en elitklubb Asplöven, de kan inte ta emot alla barn fotboll i 4, innebandy i 3 kulturhockey i trean Bandyn i haparanda kan ha HSKT i division 1 de håller fotrfarande igång unga spelare och Kimmo Dunder är en ledare som har närmare hundra!!! barn på bandyskol

 11. rex skriver:

  Haparanda kan väl samarbeta med Kalix, mycket enklare språkligt samt att det gynnar Sveriges ungdomar att röra sig mer, längs denna kusttrakt! Då kanske bandyn får en chans att överleva där!