LEDARE: Den som först kan leverera måste ses som bästa leverantör

LEDARE: ”Jag klarar mig med trådlöst” är det en och annan som resonerar när det kommer till frågan om att beställa optisk fiber eller inte.

Jo, ganska många klarar sig med trådlöst, men då får man också vara beredd på att det kan fungera utmärkt en gång och andra gånger som på modem-forn­tiden.

Det kunde inte minst jag själv notera under tisdagen. Uppkopplingen var Tele2 i en position där jag normalt har 15-20 Mbit. Men Tele2 segade och jag var befann mig i modemåldern.

Det gick knappt att jobba.

Hade jag haft ett inbokat läkarbesök via länk, hade det fått ställas in.

* * *

NU STÅR ju många och funderar på ­optisk fiber eller inte. I Haparanda talas det om kommunala erbjudandet. Där har siffran 5.000 kronor i installations­avgift nämnts och sedan en hundring i månaden. På Seskarö och i andra fall är siffran runt 20.000 men utan månads­avgift för nätet.

5.000 kronor plus en löpande avgift är mycket pengar, 20.000 är mycket även det – men för den som inte lever på det absoluta botten­nivån med sin hushållsekonomi ser jag inga anledningar till att inte teckna en fiberleverantör till sin bostadsfastighet. Det är helt enkelt en framtidssäkring av den egna bostaden.

Vad ska man då välja?

Det kan vara frestande att invänta kommunens planer i förväntan om att spara ett antal tusenlappar. Jag tror det är att lura sig själv. Det kommunala projektet kan knappast få särskilt mycket lägre kostnader än de som drivs av företag eller fiberföreningar.

Det alltid avgörande är att få ihop ett intresse som är tillräckligt stort, för att få en aktör att ta beslut om byggstart.

* * *

ELLER SÅ kan man göra som de villa­ägare i Haparanda som 1997 sa nej till att installera fjärrvärme. Då kostade det 7.500 kronor men ett bidrag som stimulerade till energiomställning gjorde att kostnaden stannade på runt tretusen.

De som önskat ansluta sig i efterhand, har fått betala betydligt mer.

Det känns säkert lite surt för de hushåll som trodde att de skulle orka med vedeldning under resten av livet.

* * *

DET FINNS inget som talar för att vårt samhälle kommer att bli mindre beroende av internet. Tvärtom! En vanlig teve har idag också en anslutning till ip-baserat nätverk. 
Det gäller även radioapparater.

Till och med tvättmaskinen kan ha en internet-anslutning.

* * *

DET ÄR många som kräver att samhället och andra ska agera när fibern ska fram. 
När det nu finns olika erbjudanden, måste hushållen svara upp på erbjudandena.

En enkel princip om vem som är bästa leverantör måste då vara att den som kan leverera först, också är bäst.

Fastnar alltför många i väntan, kanske det inte blir något alls.

Örjan Pekka
Ledarskribent HB

Den här ledaren har också publicerats i Haparandabladet den 28 april 2017.

Publicerad i Fria ord, Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
20 kommentarer om “LEDARE: Den som först kan leverera måste ses som bästa leverantör
 1. Pia Hulkoff skriver:

  Örjan Pekka skriver att vi som vill ha fiber inte bör invänta kommunens upphandling. Dock tror jag att det blir verklighet snabbare om kommunens upphandling medför att vi får veta vem som är den som vi alla bör teckna med.
  Då jag förstått så, att om alla tecknar med samma företag, då börjar de gräva i år annars gör de det först 2020 om det vill sig illa.
  N. B. Ingen av de som vill att vi tecknar med dem, anger minimiantal för att de garanterar grävning i år.
  Har man tecknat med en kan man inte komma ur det kostnadsfritt. Har jag förstått fel?
  Självklart skall alla med fastighet ansluta till fiber för att bibehålla fastighetens värde som Örjan skriver.
  Jag känner mig som åsnan mellan hötapparna.

 2. Örjan Pekka skriver:

  Hej Pia,

  I ditt fall skulle jag ta risken och teckna med flera leverantörer, även kommunen (när de nu blir klara).

  Detta för att skapa ett underlag hos leverantörerna för att faktiskt börja gräva fram fibern. Dessutom uppmana grannar att teckna.

  Sedan tror jag inte att det i slutändan blir flera fiberleverantörer i en by som Korpikylä, alltså att risken för att få betala två eller flera anslutningsavgifter är ganska liten.

  I vilket fall som helst, är kostnaden för att stå utan fungerande nät desto större.
  /Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 3. grynnan skriver:

  Kolla avtalet med det bolag som erbjuder fiber. Att vänta med fiberinkoppling till ett senare datum innebär oftast en senare mer kostnad för bolaget, kostnaden blir då ytterligare ca 6000kr
  Alltså 20000 kr + 6000 kr för kunden. Dom där 20000 kr är subventionerat pris från Landsbygdsministern så att alla ska kunna ha råd är meningen.

 4. Mad Max skriver:

  Om man ser till åldersfördelningen i kommunen (som kommer att i framtiden till stor del bestå av äldre personer). De unga flyttar ju ifrån kommunen på grund av att det inte finns arbetstillfällen för dem. De äldre som blir kvar och de som nu bor här, många av dem har aldrig haft en dator, eller en nymodig ”klösbräda” som tex I-phone eller vad de nu kan heta. Har heller ingen datorvana. Hur tror någon att de skulle investera 20000 kr för att få en kabel dragen till fastigheten? Nej, de blir bara lurade att skaffa sig en. Men OK det finns ju även yngre som vill ha det, men till rimliga priser.

 5. Örjan Pekka skriver:

  Hej Mad Max,
  Jag har skrivit om det i en föregående ledarspalt i tidningen, att uppkopplingen är viktig i varje hushåll, oavsett datorintresse eller inte.
  Så här skrev jag i tisdagens ledarspalt: ”Jag tror dessutom att framtidens vårdbesök oftare kommer att ske via uppkoppling. Varför ska en sjuk eller svag person fraktas till hälsocentralens väntrum om det är frågan om en enklare undersökning som kanske tar fem minuter för läkaren eller sköterskan? Framledes kanske det blir besök enbart vid provtagning eller lite mer avancerade undersökningar”.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 6. grynnan skriver:

  Den fastighet som satsat på fiber höjer fastighetens värde, sen är den dessutom avdragsgill vid försäljning av fastigheten.

 7. Fiber önskare skriver:

  Enligt en uppgift är upphandlingen avbruten från kommunens sida och 5000kr anslutningen finns inte längre. Företagen släpps fria att leta kunder, den med flest kontrakt får gräva och de som tecknat hos ”förlorande bolag” får om de har tur kontrakt överlåtet eller sålt till den som värvat flest kunder. I värsta fall får ”förlorande kund” köpa sig lös för att teckna nytt kontrakt med ny leverantör…
  Kan Haparandabladet kontrollera om det stämmer?

 8. AP skriver:

  De av er som väljer ett utanförskap, att inte dagligen finnas med och aktivt agera i olika sammanhang som förutsätter nån form av datorvana får skylla er själva.
  Ni får fortsätta med ert ålderdomliga sätt och vägra att delta i er omvärld. Det är inte omvärldens fel att ni inte finns med.

 9. K. N skriver:

  Fiber kostar i Uppland 20000 kr och då är leverantören kommunen, vilket är lika för alla. Varför måste kunden välja själv i Norrbotten. ? Beror det på vinstintresse för privata leverantörer. Märkligt. ….

 10. Berit skriver:

  I Luleå betalade de 6000kr och i Övertorneå 5000kr för fiber därför ser jag det totalt orimligt att punga ut med 20000kr för detta! Det känns inte ok på nåt sätt.

 11. grynnan skriver:

  Berit: Då har kommunerna där antingen subventionerat priset eller gjort nån slags lånegrej. Dock tror jag inte på detta efter att dessa kommuner har mycket knappa resurser!

 12. Lothar skriver:

  ”Den här ledaren har också publicerats i Haparandabladet den 28 april 2018”
  Örjan Pekka
  Ledarskribent HB

  Det är inte bara fibern som är snabb, skribenten ÖP är snabbare

 13. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  Tack för påpekandet (skrattar) om felet. Som nu är rättat.

  /Örjan Pekka

 14. Futurum casus skriver:

  Berit: Man betalar inte förän uppkopplingen är utförd och den fungerar. Efter det så är det en faktura på 30 dagar netto. I mitt fall så kommer jag inte betala för fibern förän någon gång i oktober om jag uppfattat det rätt. Det finns gott om tid att spara ihop dom pengarna. I genomsnitt så kostar fiberanslutning ca 20000 kr förnärvarande i Sverige.

 15. grynnan skriver:

  Tillkommer kostnad för grävning på egen tomt eller gräva själv!

 16. Maksaja skriver:

  Minkä takia ihmiset maksaa veroja?

 17. Maksaja skriver:

  Pitääkö maksaa siitä että, ollaan onnistuttu selviytymään täällä pohjoisessa ja voitu nauttia ”meän” kesästä? Nyt kun katoaa Telian
  ”mastot” jotka verorahoilla rakennenttiin, onko kilpailu viestinnän suhteen reilua ”sivistysvaltio” Sverige?

 18. Futurum casus skriver:

  Grynnan: Det bolag som ska gräva ned fiber hos mig heter b**************t och de tar inget extra för grävningen på tomten. Allt ingår i dessa 19000kr eller 17000kr med rot och rut. Har du gräsmatta fyller de upp med ny jord och sätter tillbaka torven. Däremot så kostar det pengar om du har asfalt och då måste du själv återställa asfalt-ytan.

 19. Observant skriver:

  Simma lugnt alla kommunmedborgare, dagens teknikutveckling med internet via satelliter gör att sladdar i backen bara blir en parentes.
  Använder nu Net 1 och det fungerar bra för ca 300 i ödemarken.

 20. skeptikern skriver:

  Vet observant vad Net 1 egentligen är?
  Jo det gamla välutbyggda och pålitliga GSM nätet.
  Det nät Telia sålde, då dom inte såg någon framtid i det.
  Observant har helt rätt i sin bedömning (vilket inte Telia hade) Net 1 har nästan full täckning är väl fungerande och billigt.
  Så vadå bredband, 3 & 4G när GSM nätet redan når alla kunder?