LEDARE: Den som gömmer sig vinner inga supportrar

LEDARE: Hockeyföreningen Asplöven spelar en avgörande match, utanför isen. Konkurs hotar.

 

För snart tio år sedan var jag, under en kortare period, medlem i styrelsen för Asplöven. Kåre Mogemark hade tagit på sig rollen som ordförande och tillsammans med ytterligare ett antal personer jobbade vi ideellt för att stabilisera ekonomin.

Jag har varit företagare nästan hela mitt liv och att driva en idrottsförening med elitambitioner har många likheter.
Pengar ska in, kostnaderna ska hållas och det måste levereras resultat.

Man kan säga att hockeyföreningen i vissa lägen liknar en glasskiosk på stranden. Varje ny säsong krävde att man trampade på gasen och tog på sig stora och fasta kostnader. Detta samtidigt som inkomsterna var högst ovissa. Med solsken gick det bra, och inkomsterna kunde räknas hem. Vid regn blev det tomt i kassalådan.

Läget för Asplöven i detta nu kan beskrivas som att de försöker sälja glass i snöglopp.
* * *
DE SPORTSLIGA resultaten har inte mött upp till förväntningarna och kassan har sinat. Spelare har lämnat föreningen. Konkursansökan har gjorts men föreningen är nu under rekonstruktion. Det betyder att den statliga lönegarantin står för spelarnas och kansliets löner, en period retroaktivt och en kortare period framåt i tiden.

De sportsliga resultaten är svåra att förutse inför varje säsong men det föreningen brustit i är att hålla sig väl med samhället runt omkring föreningen.

Det största misstaget som gjorts är att man tigit om förhållandena. Det har väckt misstro.

Som chefredaktör har jag återkommande gånger skickat ut mina reportrar med frågor om läget men frågorna har ofta fått stå obesvarade. Att det ovanpå detta riktats ilska mot frågeställaren går att leva med men Asplöven är kommunikativt på sandlådenivå.

En annan svaghet är att Asplöven saknar ungdomsverksamhet. Den sköts av en separat ungdomshockeyförening, som bildades när hockeyföräldrar inte kände förtroende för ekonomin i Asplöven.

Ungdomsverksamhet i en idrottsförening är att göra gott för ett samhälle.
* * *
ASPLÖVEN har genom åren gjort mycket gott för Haparanda och Tornedalen men är nu på fallrepet. Skulle föreningen gå i konkurs, kommer en del att förlora pengar och Haparanda kommer att förlora i det så omhuldade varumärkesvärdet.

Samtidigt måste föreningens företrädare inse att det går inte att tiga när motgångarna kommer. Det lockar inga supportrar – eller sponsorer.

Det måste till öppenhet och pålitliga uttalanden. Men framförallt måste det fram pengar, riktiga pengar och inga luftslott. Eller oklara löften om framtida pengar.

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 12 januari 2018.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
18 kommentarer om “LEDARE: Den som gömmer sig vinner inga supportrar
 1. Realist skriver:

  Skulderna har antagligen byggts upp under flera år,
  Därav borde ledningen bromsat in långt mkt tidigare, omedelbart då dom ser att de ej har balans.
  Mycket inkompetent att ej göra ngt, minska utgifter/öka inkomsterna..
  Håller med skribenten om informationen, går man ut i tid och förklarar, får man större förståelse, men nu känns det som att dom har fört fans,sponsorer bakom ljuset, då blir det naturligtvis svårare att få ngn att ställa upp.
  Ett gott råd, sansa era försök att nå Allsvenskan, hitta rätt nivå, utveckla spelare, på ideell nivå..

 2. Peter skriver:

  Kan inte Kronofogden bli huvudsponsor? De är ju återkommande delaktiga då det ekonomiska året ska summeras och sista kvartalets lön ska betalas. Lustigt dessutom att man fortfarande pratar om asplöven som ett varumärke för hpda.

 3. ej lärare skriver:

  känns som att pekka var tvungen att skriva nått om asplöven efter alla påtryckningar från oss premuranter, men inlägget känns som ganska slätstruket – tar bara upp de elementära som gäller för en förening. ok förstår de finns säkert en del släktskap/personkännedom som föranleder den ljumma kritiken. och varför förtiga att HSKT finns kvar och bedriver en bra ungdomsverksamhet både inom hockeyn och främst bandyn, asplöven kan tycker jag betecknas som ett ”luftslott!” utan nån större förankring bland fotfolket.

 4. Avlönade skriver:

  Påstår ledarskribenten att styrelsen i Asplöven är arvoderad.

 5. Örjan Pekka skriver:

  Hej signaturen Avlönad,

  Nej, det finns inget påstående om att styrelsen skulle vara arvoderad. När jag var engagerad var det ett ideellt uppdrag. Jag har inte undersökt frågan men antar att det är ideella uppdrag än idag.

  Mvh
  Örjan Pekka
  Ledarskribent o ansvarig utgivare

 6. ej lärare skriver:

  pekka antar ang arvoden!!! enl föreningens bokslut så framgår de att vissa arvoden utgår. pekka gör lite ug.jobb. och de är tycker jag skrämmande att en förening ytterligare utnyttjar skattepengar i och med att utnyttja lönegarantin i stället för att gå i kk direkt för de kommer asplöven att göra- de är bara en tidsfråga. de är väl ”icke fråga” Lehto som har lärt sig av falanders skatteskola, vad vet jag som vet allt!!!

 7. Mkk skriver:

  Ej lärare. Du får gärna ta fram bevis på påståendet om arvode i stället för å slänga ut skit som du inte verkar ha nån som helst koll på.

 8. Knapsu skriver:

  Ej lärare: var ser du HSKT bedriva hockey för ungdomar? Mig veterligen har HSKT inte haft någon hockeysektion sedan 70-talet.

 9. Nasuabo skriver:

  Knapsu, du snodde min replik vilket glädjer mig! Kul att höra av dig igen…tuffa tider, men vi som varit med hela resan kämpar på 🙂

 10. Nickname skriver:

  Det är inte lätt att bedriva föreningsverksamhet i Norrbotten som till och med ska gå runt på något sätt. Många människor satsar verkligen både tid och pengar i sin förening och det är beundransvärt. Ni gör ett mycket bra jobb och skall ha all heder för det. Sedan finns det massor med dysterkvistar som med ljus och lykta letar efter någonting att kritisera. Skulle fler engagera sig då vore det inga problem. Nu är det fler som står vid sidan av och letar efter fel och de verkar som gladast varje gång en förening måste lägga ner sin verksamhet.

 11. Jens skriver:

  Mkk: som vanligt hög nivå på styrelsens kommunkation, precis som Örjan skriver i sin text.

 12. mkk skriver:

  å jens gnäller som vanligt

 13. Jens skriver:

  Mkk: du får gärna tycka att jag gnäller, men jag anser att det är helt makalöst att du som styrelsemedlem beter sig som du gör i kommentarsfält. Endast i asplöven som det kan vara ok. Säger det mesta.

 14. COB skriver:

  Att föreningens anställda avser utnyttja lönegaranti är väl ett kvitto på hur styrelsen utfört sitt arbete, det vill säga uruselt. Om man som utomstående vill ta reda på nämnda styrelse så hittar jag inte den på hemsidan ( gömmer sig? ) när jag kan se styrelsens sammansättning och övriga ansvariga befattningar så kanske jag bidrar till asplövenhjälpen.

 15. Självmål skriver:

  Vem betalar lönegarantin? Ytterligare en kostnad för en fattig kommun.
  Hur kan man bli tilldelad skattepengar för att man spelar hockey.
  Helt fel, tänk om.

 16. Örjan Pekka skriver:

  Hej Självmål,
  Lönegarantin kommer från skattepengar, det stämmer, men det är statliga pengar.
  Mvh
  Örjan Pekka
  Haparandabladet/HBwebben.se

 17. Peter skriver:

  Ekonomisk doping då man gång på gång nyttjar lönegarantin. Budgeterar man för statlig hjälp sista kvartalet eller har man bara otur varje år? Inkompetensen är stor. Man leker elit men är kalottligan.

 18. Tankevurpa skriver:

  Självmål, intressant tanke, man kan ju vända på det och fråga sig varför hockeyspelare som tjänar pengar på sitt hockeyarbete ska betala skatt?
  Och Örjan, du är på rätt spår för att glädja de lokala gnällspikarna, om man vänder fakta till alternativa fakta och framhåller att det är statliga pengar som betalar lönegarantin, i detta fall klubbens lönebidragsanställda på kansliet och sportchefen etc, blir det ju plötsligt ”Stockholmarna” som sponsrar Haparanda. Sånt borde ge många gillamarkeringar på lokala naama-kirja?