LEDARE: Kommuners turistsatsningar kostar stora pengar

LEDARE: När kommunen ska stimulera turism byggs anläggningar. Det behöver inte vara fel – men det kostar pengar. För Övertorneå tio miljoner kronor.

Det är en magnifik anläggning som står i Kattilakoski, 25 kilometer norr om Övertorneås centralort. Området är naturskönt och tas väl tillvara av skapelsen som ritats av arkitekten Mats Winsa. År 2001 stod restaurangdelen klar. Åren därefter kom kockduon Simon Laiti och Christian Moborg som tillsammans med sina bättre hälfter lyfte Kattila till en gastronomisk högborg. Långväga gäster vallfärdade.

I samband med att jag gjorde ett besök, landades matgäster med helikopter.

* * *

UTAN kommunal insats hade det aldrig byggts en restaurang av det slaget i Kattilakoski. Vidare kan det nämnas att utan den turistiska inriktningen så skulle bygget aldrig ha fått bygglov. Strandskyddsreglerna förbjuder nästan allt.

* * *

RESTAURANGEN kostade 7,45 miljoner kronor att bygga. Bastun 1,3 och så har det gjorts om- och tillbyggnader för en miljon. Utöver detta driftkostnader på 150.000 kronor per år.

Här kan jag inte låta bli att förvånas över hur kortsiktigt och oekologiskt det tänktes vid bygget. Direktverkande el valdes för uppvärmning Totalt matas det in drygt 70.000 kilowattimmar ström per år, trots sänkt temperatur vintertid. Huset har sämsta energiklass och slukar mer än tre gånger mer energi till uppvärmning än en nyare villa, räknat per kvadratmeter.

* * *

EFTER ATT Laiti/Moborg sökte sig till nya utmaningar har det varit svårt att uppbåda samma attraktionskraft och anläggningen har gått ut på anbud, för försäljning. Inkomna bud motsvarar inte på långt när de tio miljoner kronor som anläggningen kostat kommunen genom åren. Ett bud löd på 500.000 kronor. Ett annat på 1,2 miljoner.

Det synes vara låga bud men det är inte direkt skambud. Det är en vansklig affär att bygga nytt i gles bygd om man samtidigt hoppas på att få igen pengarna vid en försäljning.

Jag tror att en försäljning kan öppna upp för en långsiktighet. Privat ägande betyder att entreprenörer vågar investera och utveckla på ett sätt som en kommun inte klarar av.

Och skulle det inte gå vägen som turistanläggning kan det bli Tornedalens mest spektakulära sommarstuga. Även detta alternativ är bättre än att turister möts av en anläggning som mestadels är stängd och samtidigt kostar skattebetalarna pengar.

* * *

I HAPARANDA funderar den politiska ledningen på att slanta upp för att få till stånd en enklare campingplats vid stranden, som sedan kan säljas.

Det behöver inte vara fel. Camping behövs, tveklöst!  Samtidigt krävs en väl förankrad plan på vad som ska göras, tillsammans med vem – och förstås hur stora pengar det blir frågan om.

Örjan Pekka
Ledarskribent

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 11 september 2015.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “LEDARE: Kommuners turistsatsningar kostar stora pengar
  1. Hundpromenerare skriver:

    Just detta att bygga så billigt utan hänsyn till kommande energikostnader lär bli en kvarnsten i Barents Center där ingen hänsyn har tagits till framtida energilösningar. Jag bävar för att se ett bygge växa fram till avtalat fast pris! Kvaliteten kan inta bli annat än dålig.