LEDARE: Landsbygdens liv byggs av upplevelser

LEDARE: Stadens ljus finns alltid, även i den mörkaste av alla årstider. Ett gott råd är ändå att ge sig ut i det som kunde vara en mörk landsbygd.

Under onsdagen fick jag anledning att besöka ett par företagare i västra delen av Haparanda kommun.

Den ena driver turism­anläggningen i Långforsen. Trots halt väglag fick jag stopp på bilen och svängde in för lunch. Det angivna priset för en renskav indikerade måttlig kvalitet men anrättningen var vida över all förväntan.

Ännu bättre var den diskussion som jag fick med Dan Foxzon om hans och sambon Annica Dahlqvists verksamhet och framtids­planer. Den tidigare mest stängda lapp­kåtan är nu öppen alla dagar i veckan, utom måndagar. För att klara detta har paret bosatt sig i närheten ”det går ju inte att vara långt borta om en gäst behöver något” var förklaringen.

Boende behövs det mer av och byggplaner finns, även om ­processen för att få bygglov har väckt både ilska och hopplöshet. En säsong för planerade stugor har gått för­lorad i bygglovsprocessen men plussidan är att paret kunnat rusta anläggningens andra delar.

Åk gärna dit och upplev anläggningen.

* * *

JAG GLÖMMER aldrig när jag fick en utskällning av bonden Per Pesula i Kukkola: ”Här försöker jag, och ­satsar, och så kallar du bönder gnälliga” gormade Pesula i luren. Han gillade inte en ­formulering i min ledarspalt. Den var riktad mot LRF men spillde förstås över lokalt. Det blev en bra diskussion.

Om någon försökt – och verkligen utvecklas – så är det Per Pesula med familj.

Vid tiden för telefonskället hade ­Pesula färdigställt sin nya ladugård.

Denna helg arrangeras Elmers julmarknad på Pesulas gårdsplan med lokala matproducenter och hantverkare.

Pesulas kverulerar inte över mjölk­priserna. Istället sprudlar han av ­ener­gi och utvecklar nya produkter och upplevel­ser. Åk dit!

* * *

I FREDAGENS Haparandabladet skriver vi om paret Kinnunen som lämnat sina lärartjänster och satsar helhjärtat på Taavolagården i Mattila. På få andra ställen smakar kaffet så bra som där. ”Det är miljön”, förklarar Per-Olof Kinnunen i den gård som inrymmer butik och café. Det är lätt att förvilla sig i butiken och uthusen där allehanda produkter finns till salu.

Väl värt ett besök, även det.

* * *

OM JAG nu lämnar ”reklamtajm” och funderar vidare är det lätt att inse att dessa tre ljuspunkter (det finns många fler, förstås) är goda exempel på hur framtiden för landsbygden byggs. Det är inte frågan om att efter utredningar bygga så kallade turistfällor, utan vad helheten levererar för upplevelser.

De skapas av ­kunniga entre­prenörer. Sådana be­höver vi många av.

De ­behöver i sin tur ­beröm och en klapp på ­axeln. De behöver också bygglov. Typ nu!

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publiceras i Haparandabladet den 4 december 2015.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , , ,
En kommentar om “LEDARE: Landsbygdens liv byggs av upplevelser
  1. Anders skriver:

    Självklart ska man bygga turistfällor, det är poängen med att driva kommersiell verksamhet i besöksnäringen. Hilding Holmqvist, framgångsrik företagare i turistbranschen påstås ha myntat uttrycket -”Gå fort, och var glad!” Ett bra beslut i det lilla, är Haparanda kommuns beslut om ställplatser i centrum. Där finns en marknad för en serviceinriktad försäljare av sånt som besökarna behöver och som de inte visste att de behövde.