LEDARE: Laxen stiger i Torne älv men får inte skapa splittring

LEDARE: Strikta regleringar av fisket i hav och älv har gett oss en stabil laxstam – en unik naturresurs att förvalta. 

Efter årtionden med katastrofal laxtillgång har nu Torneälvslaxen hämtat sig.

Fjolåret räknade in 100.000 laxar, vid räkneverket i Kattilakoski.

Årets uppgång ser lovande ut.

Räkneverket kunde notera en tidigare start men i dagsläget ligger kurvan för totala antalet en bit under fjolårets kurva.
Bäst hittills är över 3.000 laxar på ett dygn. Fantastiskt!

* * *

RESULTATEN på land låter inte vänta på sig. Sportfiskare står i täta led längs de bästa stränderna. De är viktiga för turismföretagares försörjning.

Och ute till havs går laxen in i fiskarnas fällor. Och blir en viktig del i yrkesfiskares försörjning.

Sedan kommer diskussionen om var laxen skapar mest värde; hos sportfiskare eller yrkesfiskare.

Bland annat är det populärt att värdera laxen i kronor per kilo om den går i en fiskefälla eller om den tas med fluga eller drag.

Här är det lätt att falla i fällan (sic!) och starta en strid som böljar upp och ned längs Torne älvs vattenområde.
Gör inte det.

* * *

DEN MAGNIFIKA uppgången av lax sker trots att kustfisket har sina fällor ute och trots att sportfiskarna tar stora mängder lax.

Ibland sprids nidbilder; att älvens inlopp i stort sett är avspärrat med jättelika fiskefällor. Det stämmer inte.
Ett stort antal av fiskeställena har lösts in, andra nyttjas inte men ett antal försörjer ett mindre antal yrkesfiskare och därtill bidrar till försörjning för ett antal binäringsfiskare.

Vi ska heller inte glömma att det gjorts stora begränsningar i älvfisket.

Fisk som tas upp av yrkesfiskare blir en lokalt producerad råvara, på samma sätt som bondens mjölk och kött.

Jag tror att det stora flertalet finner ett värde i att det går att köpa lokalt fångad fisk i livsmedelshandeln. Utan yrkesfiskare får vi nöja oss med norsk, odlad lax i butikshyllorna.

* * *

HOTET mot Torneälvslaxen har till stora delar undanröjts och det är drivgarnsfisket i Östersjön. Notera här att den magnifika laxuppgången har kommit efter att detta fiske till stora delar förbjudits.

Laxens liv och leverne avgörs helt enkelt inte av fisket i Tornedalen – men görs lax-frågan till en strid mellan regionala intressenter kommer våra myndigheter att notera att ”de kan inte enas, alltså tar vi över och bestämmer”.

* * *

KUSTFISKARE och älvfiskare har alltså gemensamma intressen. Kan älv och hav agera gemensamt skapar det en styrka som dels utvecklar turismen, dels utvecklar yrkesfisket och de lokalt fångade livsmedlen.

Det är en vinst för alla parter. Laxen inkluderat.

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 30 juni 2015.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , , ,
9 kommentarer om “LEDARE: Laxen stiger i Torne älv men får inte skapa splittring
 1. kjell g skriver:

  Kloka ord!!!!

 2. väljare skriver:

  Kan man få en uppgift om hur mycket Torneälvslax fångas i Östersjön.

 3. hej skriver:

  Ja sportfisket genererar över 50 miljoner i Torneälven yrkesfisket 1/5 del varför ens tänka på yrkesfisket? När laxen kan generera än mer i älven och dessutom är den giftig och vi vill att befolkningen skall växa dvs bli framförallt fler barn, De får inte ens äta laxen enligt livsmedelsverket. Hallå vakna!

 4. flugfiskare skriver:

  Faktum kvarstår; Livsmedelsverket rekommenderar att barn-ungdom 2-18 år inte ska äta Östersjölax mer än 2-3 gånger per år , gäller även gravida och ammande kvinnor. Vuxna får äta oftare några gånger per månad.

 5. mattilalainen skriver:

  ei syyä eikä pyyetä ollenkhaan….sillähän son sitte hyä

 6. grr.. skriver:

  Det är ju fantastiskt roligt att laxen och öringen börjar återvända till torneälven. Det bekymrande är ju naturligtvis att bara Sverige och Finland har en ”speciell” dispens att få äta laxen. En intressant fråga är: Kommer dioxin halterna osv att öka eller minska i framtiden ? Det borde ju redan finnas prognoser sedan ett antal år ?

 7. grr.. skriver:

  Laxen kommer att gå upp i mindre antal detta år och det är ett helt naturligt beteende som delas av många andra ”djur”. Om hundratusen laxar och hälften hon-dito skulle reproducera sig varje år i den mängden skulle inte maten räcka till för all blivande smolt.

 8. Leonard Hyllenstam F. Haarala i Svansteins församling skriver:

  Det är glädjande att laxen har ökat, jag brukar säga åk upp garanterat att få lax. I mina unga år så fanns det så lite att få en lax vartannat år bara.