LEDARE: Orka, föräldrar!

LEDARE: Alla har vi varit unga – och tänjt på gränser. Unga som mopedshowar inför polisen har dock gått för långt.

När undertecknad var 15 år räckte det med att köpa en moped så var det klart för körning. Det fick gå 30 kilometer i timmen men det var intensiva diskussioner om vilka strypningar som skulle filas och hur det skulle drevas för att locka fram lite mer fart. Det var en konst att få fart på de små enhästars-motorerna.

Då som nu var det vanligt med mopedolyckor och det blev ingen moped för min egen del. Orsaken var att min farsgubbe, som också är journalist, besökt olycksplatser i tjänsten och sett vad framfarten kunde göra med fartkåta ynglingar. Trycket att inte skaffa ­moped var starkt. Samma gällde lätt motorcykel.

* * *

IDAG STÄLLS det högre krav. 15-åringar måste läsa in ett förar­bevis eller ta AM-körkort. Det ger rätt att köra moppe som går 25 eller 45 knyck.

Möjligheten att ”skruva till” dagens mopeder är större. Jag fick för mig berättat om en skuren tvåhjuling som skulle repas av far och son i samspel.

Sonen specificerade delarna och pappan beställde. När de nya delarna skulle monteras hamnade den nya kolvringen av en slump intill den gamla. Den nya var en centimeter större.

Sonens kupp var avslöjad. Den kupp som betydde att 50-kubikaren skulle bli en mer potent 70-kubikare.

Söker man lite på nätet finns det hur mycket trimdelar som helst, inklusive instruktionsfilmer om vad och hur man kan göra. En fantastisk kunskapskälla.

* * *

ATT UNGDOMAR testar gränserna är naturligt och i grunden bra för mänsklighetens utveckling. Men det ska också kosta på att överskrida gränser som betyder att saker förstörs och att ­andra människor känner sig skrämda ­eller terro­riserade.

Det är bortom alla gränser att köra sönder skateboard-ramper, gräsmattor och planteringar.

Det är bortom alla gränser att ha en maskin som körs och väsnas så illa att människor väcks mitt i natten.

Det är bortom alla gränser att köra hänsynslöst i hög fart nära andra ­människor.

Och det är en källa till ilska och oro att moppeungdomar provo­cerar polisen, vilket vi kan läsa om i fredagens HB.

* * *

GRÄNSER måste sättas av föräldrarna och striden måste tas med tonåringarna vars hela kropp spritter av krafter för frigörelse, nytänkande och förändring.

Föräldrar måste orka, även ensamstående föräldrar som saknar stöd från den andre föräldern. Den som inte mäktar med, måste söka stöd från andra vuxna – vänner, grannar och andra föräldrar. Föräldrar måste agera gemensamt. Räcker inte det måste stöd sökas från myndigheter.

Det är inte frågan om att kuva ungdomar. Det är frågan om att bygga grunder för respekt – åt båda håll.

Det hör ­ungdomen till att rasa – men också 
att ha ­gränser

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 4 september 2015.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
11 kommentarer om “LEDARE: Orka, föräldrar!
 1. Norrlänning skriver:

  Om du hade haft moped Örjan, så hade du kunnat följa med oss på våra upptåg och säkerligen haft en mkt roligare ungdomstid.
  Och du hade dessutom vetat att i stort sett alla mopeder då var trimmade, det var 5,5 hk 7,5 hk cylindrar och 17mm förgasare mm,
  Dessutom svetsade vi egna ”effektljuddämpare” så kallade smatter =)
  Lät som fan men gav nästan aldrig nån effekt.
  I stort sett alla grabbar hade moped förr, och ytterst få olyckor.
  Man tyckte synd om dom stackare som antingen hade väldigt fattiga föräldrar eller överbeskyddande föräldrar.
  För hade man ingen moped så var man hopplöst utanför.

 2. Norrländska skriver:

  Att argumentera att ungdomarna ska få köra moped och bete sig respektlöst med att man annars var ”hopplöst utanför”. Är inte hållbart och faktiskt mig veterligen helt otroligt att man ens resonerar så.

  Nu handlar ju denna artikel om att föräldrar måste ta sitt ansvar och se efter sina barn. Att köra moped är absolut inget dumt. Men att inte respektera hastighetsbegränsningar eller trafikregler är att utsätta sig själv men även andra för fara. Att svära, bete sig respektlöst för andra människor så att man får de att må dåligt är aldrig någonsin okej oavsett hur ”hopplöst utanför” man må bli.

 3. Verkkosurfaren skriver:

  Bra skrivet Örjan. Så är det! Och Norrlänning, fjöl av! Fjantigt och ologiskt skrivet med tanke på dina tidigare resonemang om anonyma inlägg och trakasserier från myndigheter. Vilse i pannkakan skrev du en gång, men jag tror snarare det är rörigt i trolldegen.

 4. tireb48 skriver:

  Hur kan du ”norrlänning” veta vem som hade roligast i sin ungdom?
  Jag är visserligen en tant nu som varken nu eller i min ungdom inte hade moppe och många grabbar i min ålder saknade moppe, du skulle bara veta vad vi hade för hobbyn.
  Det är helt otroligt att så fort det handlar om motorfordon och körkort så tycker vissa att man får göra och bete som man vill. Alla ska respektera varann och regler i trafiken och närområden oavsett ålder.
  Föräldrarna är de första som lär sina telningar ansvar och respekt.
  Tyvärr så förstör dessa ungdomar för alla andra ”skötsamma” som faktiskt är i majoritet.

 5. Futurum Casus skriver:

  Mycket av ungdomarnas dåliga beteende och respektlöshet kommer hemifrån, det vill säga från deras mammor och pappor. Jag har haft problem med ett vänsterextremt nätverk(syndikalister) sedan en tid tillbaka och jag har bemött både det ena och det andra som jag inte trodde var möjligt i ett öppet samhälle. Jag skulle tro att många av dessa ungdomar inte fått lära sig gränser.

 6. Futurum Casus skriver:

  Norrlänning: Jag hade min moped i stort sett laglig. Det enda som var olagligt var att jag hade ett ställbart munstycke som gjorde det lättare för mig att få igång mopeden på vintern. Jag hade minst lika roligt som mina kompisar och deras söndertrimmade mopeder. De gjorde ingenting annat än att fila kolvar och skruva i moppen. Jag körde en gång min kompis moped, Suzuki k50(K70 mest troligt), och blev förskräckt över hur underdimensionerade och dåliga bromsar den hade i den specifika toppfarten. Jag sa det till min kompis och han tycke det var okej med bromsförmågan på moppen.

 7. Enok Nitti skriver:

  Futurum får med sitt vänsterextrema nätverk även här.Häpp! Även jag har kört moppe, den första var trimmad så jag såg polisen så gott som dagligen utanför bostaden.Flickorna körde inte moppe,dom åkte med mig. Trevligt tyckte jag.

 8. Norrlänning skriver:

  Andemeningen i det jag skrev är att det sedan antikens grekland klagats på ”dagens ungdom”
  Det finns som oftast en liten klick skitungar som utmärker sig och så får alla skit.
  Och dom värsta skitungarna är inte så sällan barn till föräldrar som håller sig för lite bättre än andra.
  småterrorister är inte alltid en produkt av föräldrar utan gränser och moral.
  Testa gränser ingår i en persons utveckling.
  Ungar som revolterar ute på samhället gör detsamma hemma.
  Naiva inlägg från personer som går igång på personangrepp och enbart söker konflikt för att krydda sitt tråkiga liv lämnas därhän.

 9. Futurum Casus skriver:

  Enok Nitti: Det är viktigt, de vänsterextremas beteende bidrar till att förändra framtiden i hur vi ser på våra medmänniskor. Dom här individerna utför allt det de säger sig vilja motverka. Jag tror inte att dem är medvetna om det.

 10. Enok Nitti skriver:

  Futurum, är det vänsterextrema mopokläppit det handlar om nu?

 11. Futurum Casus skriver:

  Enok Nitti: Jag pratar rent allmänt. Dessa människor förstår inte vad dom sysslar med. Dessa människor kanske börjar förstå vilket samhälle de skapat när anhöriga eller kanske barn och barnbarn blir drabbade av deras livsverk. Som jag sagt förut – dessa individer/människor tror att de gör någonting gott för samhälle. Skapar man ett kontrollsamhälle då borde man inse vilka konsekvenserna blir utav det.