LEDARE: Sluta trakassera gränsborna

LEDARE: Finland må få bevaka sina gränser men finska myndigheter har inget att göra med vad gränsborna ska göra med sina resor över gränsen.

När jag i olika sammanhang utanför Tornedalen beskriver Haparanda, HB och Tornedalen brukar jag berätta att det bästa med Tornedalen är gränsen. Utan gränsen skulle vi inte ha något Ikea, inget Ica Maxi, inget K-Rauta och heller inget Ikano eller På gränsen-centrum.

Gränsen betyder att människor och kulturer möts. Och vid varje möte skapas en friktion, en värme – som i sin tur skapar mänskliga relationer, ekonomiska aktiviteter och utbyten. Tankar och idéer förenas, bryts och utvecklas.

Jag brukar sedan göra liknelsen om hur ett Haparanda skulle ha sett ut, om staden fanns fem eller tio mil ifrån gränsen.

Det skulle vara en ganska liten och anonym kommun.

* * *

GRÄNSEN är en relativt -modern skapelse som drogs för ett par hundra år sedan. Den drogs mitt i ett område där alla varit vana att röra sig från öster till väster. Där jordbrukande familjer hade korna på ena sidan av älven, likväl som de skördade sina fält på andra sidan.

Gränsen kom att förändra detta.

Det gav två olika länder och två olika språk (som dock inte lyckades utplåna den lokala meänkielin).

* * *

GRÄNSEN GAV oss bevakande myndigheter och tull, där varors mängd mättes och begränsades. Och kontrollerades.

1995 vände detta till det bättre. Sverige och Finland blev EU-medlemmar.

Gränsen nedmonterades. Tullen kom då att verka även långt ifrån själva gränsen, på jakt efter -organiserad och mer storskalig brottslighet.
Det var inte längre någon som tänkte på vilka matvaror eller drycker som låg i bilens bagage när gränsen passerades.

* * *

FÖRRA TISDAGEN vände detta till det sämre. Det blev blåljus vid gränsen, -uniformerade tullare, poliser och militärer. Orsaken är att Finland vill hålla koll på flyktingtrafiken.
För detta har Finland fått kritik.

Jag kan nog tycka att kritiken mot just den kontrollen kan vara obefogad. Finland försöker hantera flyktingströmmen och mottagandet.

Vad jag inte kan förstå är varför gränsbor, som i sin vardag -passerar gränsen, blir utfrågade om ärende, resmål och också vad som finns i shoppingkassarna.

Vad har finska myndigheter att göra med detta? Ingenting!

Det finns inga flyktingar i shoppingkassarna.

* * *

FINSKA myndigheter må få bevaka vilka som reser in i Finland men maktdemonstrationer och helt onödiga utfrågningar av gränspasserare väcker blott ilska och irritation.
Sluta med det!

Det förstärker bara bilden av Finland som ett land som önskar isolera sig och stänga ute besökare.

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 29 september 2015

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
60 kommentarer om “LEDARE: Sluta trakassera gränsborna
 1. Galet skriver:

  Jag blev stoppad av tullen,som frågade vad jag skulle göra i Finland?
  Köpa mat sa jag!
  Snabbt replikerade tullaren ” har ni inte mat i Sverige”……
  Jag undrar vad köpmännen i Finland säger om det?

 2. Abbaaaa skriver:

  Finland har väll glömt att dom själv var flyktingar för 70 år sedan 🙂

 3. jari skriver:

  detta var och vänta att dom skulle agera på detta sätt inte alls ovanligt.

 4. Jag skriver:

  Sluta svamla. Jag har kört flera gr över gränsen och blivit stoppad nästan varje gång. Dom ställer endast en liten fråga och är hur artiiga och trevliga som helst. Sluta gnälla,,, dom gör det för oss allas bäst!!!!

 5. Sixten Johansson skriver:

  Hur var det nu med ”allas lika värde”? Ska inte alla behandlas lika, både vita och svarta, onda och goda? (OBS Ironi!) Konsekvensanalysen fungerar inte när man alltid har dolt tre fjärdedelar av verkligheten och zoomat upp den enda fjärdedelen så att den täcker hela rutan.

  Glöm inte att Sveriges och Tysklands vettlösa signalpolitik har startat och ännu driver migrantströmmarna. Sverige har alltid storhetsvansinnigt brutit mot EU:s förordningar. Naiva svenskar leker hjältar, smugglar, släpper igenom oregistrerade, oidentifierade migranter från Danmark, in i Sverige, vidare in i andra EU-länder

 6. Lars Janzon skriver:

  har varit i kontakt med tullchefen i Torneå om detta ..ända svar var vi noterar detta….även skickat skrivelse till inrikesministeriet i Finland om detta problem….för det finns inget att tulla vid gränsgången när man tillhör EU…väntar på svar…

 7. pia skriver:

  Så är set ”Sixten” och ”jag”…svenskar leker hjältar!! Låt Finland göra sitt bästa att kontrollera flyktingstömmen. Sluta gnälla, det finns värre saker i livet.

 8. Gränsgångare skriver:

  Bra skrivet Örjan Pekka. Tyvärr måste man snart fråga sig om syftet med spydiga kommentarer från den som utför kontrollen är något som den ansvariga finska myndigheten sanktionerar? Det finns flera exempel där resenären känt sig kränkt och detta borde de ansvariga vara välmedvetna om. Kommer handeln vid gränsen att påverkas av några kontrollanters minst sagt negativa beteende?

 9. hk skriver:

  Hör du Örjan och alla andra gnällare. Far inte över till finska sidan om detta är ett problem för er!!

 10. Abbaaaa skriver:

  Så jävla löjligt av finland
  Borde själv ha egen verksamhet i svenska sidan å stoppa all finsk trafik men det är bara det att sverige är så fega med allt sitta i soffan och snacka sen när det kommer till krita så äre. Inget typisk svensk. Politiker som en korkodil liten hjärna med stor käft

 11. Hasse skriver:

  I EU och schengen är det tillåtet att tillfälligt upprätta gränskontroller om så behövs. Sverige har också skärpt kontrollen främst mot danmark och tyskland. Men jag förstår att man inte gråter blod om detta. Sen så kan man konstatera att naiviteten överglänser allt annat. 500-1000 personer om dagen kommer som flyktingar till finland via haparanda. Att inte kontrollera dessa som är ICKE schengen människo vore tjänstefel. Då man inte kan särskilja dem från folk som bor i schengen måste man kolla alla. 500-1000 om dagen stannar i Sverige också. Migrationsverket pratar om tältläger.

 12. Sixten Johansson skriver:

  De högstämda orden är bara luftpastejer. Så fort man stöter på ovana trötta tullare, så fort en kriminell i Finland kastar en molotovcocktail eller en 19-årig idiot får ett KKK-infall, då bryter den ursvenska nedlåtenheten mot Finland fram!

  De fina prinsessorna säger: Ojdå, det var aldrig meningen att VI skulle drabbas av det som vi alltid har röstat fram och högstämt propagerat för i alla år! Självklart skulle VI förskonas, det var ju bara patrasket, de där korkade, obildade rasisterna, som skulle tvingas lära sig vad tolerans och öppna hjärtan är. Alla är lika värda, ja, VI är förstås mer!

 13. KajZu skriver:

  Tycker själv det ser ut som Tullverket i Finland har grävt fram gamla dinosaurer som jag trodde var utdöda sen 95 eller omplacerade? Har själv erfarenhet av äldre snorkiga tullare häromveckan som frågade vad jag gjort i Finland och vart jag skulle. Dom har inte att göra med det!

 14. Gustaf O skriver:

  Låt Finland göra på sitt sätt, sluta lipa, ingen som tvingat er att åka dit.

 15. :D skriver:

  Tänk om allt skulle vara omvänt?? Dagens gnällare vore tyst 😀

 16. Minna skriver:

  Tullarna har varit mycket trevliga, avslappnade och stället en kort fråga om man har nått att förtulla eller så har jag börjat att skratta å sagt att det finns inga fler här i bilen. varefter tjänstemannen skrattat å sagt att kör vidare då.

  Synd att inte Sverige också kontrollerar sin gräns. Förutom finlands största syfte med detta… så ger nog bevakningen många andra goda effekter tex mindre narkotika (då hundar också finns vid gränsen) mindre rattfylla. Man kan kontrollera husdjurens pass (ovälkomna sjukdomar, smuggling)mm..
  Stoppen har inte orsakat köer å väntetider eller obehag!

 17. Heiduskaja skriver:

  Blir så ursinnigt less på den här gräns grejen, om en tullvakt är dryg, skämta med dom som gör även dom på bättre humör, fick också matfrågan och då skratta jag och sa ”De är ju bättre mat i Finland, därför jag vill handla där!” 😀 Problemet? Tullvakten skratta med mig = ingen spänd stämning. Ta er i kragen, sluta gnälla och gör något för att underlätta stämningen. Är less på folk som bara gnäller men fattar inte att försöka jobba sig runt situationen och ge ett gott exempel på hur man kan göra, istället för att bara sitta och gnälla. Gör något åt saken som gynnar er och andra. Ugh. Fatta det.

 18. Anders skriver:

  låt dom göra på sitt sätt. Jag tycker själv dom gör rätt i o hålla koll. Sverige borde också ta efter.

 19. Mattias Andersson skriver:

  Om inte tullen kollar samtliga fordon, hur tänkte Örjan att tullarna skulle agera? Menar du att tullarna ska rasprofilera och endast stoppa människor som eventuellt ser ut att komma från Mellanöstern? Det låter lite väl otäckt faktiskt.

  Hur ska tullarna veta vem som stoppas på förhand? Vem som eventuellt kan smuggla något? Skenet bedrar ofta. För övrigt: Har man ingenting att dölja så blir inresan både trevlig och lättsam.

 20. Kan Ske skriver:

  Varför var det nu fel att följa dublinkonventionen? Varför följer inte Sverige den? Är normen nu att det är okej att bryta mot regler och bestämmelser? Vad sker härnäst? Ska brott avkriminaliseras också? Älä knälise, pysy ruotsissa jos se ei piisaa ja maassa maan tavalla.

 21. Sixten Johansson skriver:

  Du som blåser upp enstaka beklagliga eller avskyvärda beteenden till svepande negativa omdömen om finnar och Finland stöder den politik som dagens infantila regering och opposition bedriver. Båda är ju de odugligaste genom tiderna.

  Finland fick senaste veckan in nära 4500 migranter. Sverige har officiellt fått över 7000 + ett okänt antal. Ställt i relation till befolkningen har Finland alltså tagit in fler än Sverige! Finland är i en svår ekonomisk kris, huvudsakligen utan egen skuld till det. Det än så länge rika Sverige är lika ryggradslöst inför Mena-migranterna som inför ”EU-migranterna”!

 22. :) skriver:

  Bra ”Matias Andersson”!! Har man ingenting att dölja….osv. Allt blir enkelt och smidigt om man bara vill:) Heja Finland.

 23. staffan skriver:

  Finnarna är impulsiva och tror på att Vodkan är något som enar landet, men som tur är ska dem nyktra till och då kommer baksmällan. Kanske finsk import kommer att minska av dessa oförskämda beteenden som högerkrafterna med Soini i spetsen driver! Utöver det ovanstående har ju denna lilla stad mycket hög andel finnar. Och det är dem som finska tulltjänstemän kollar. Den blå/vita flaggan har redan skämt ut sig i världen!

 24. Ulla hedman skriver:

  Finland har inte tagit in fler än Sverige…förra året tog Sverige in drygt 80.000 flyktingar.Till i slutet av Augusti 2015 har det kommit 70.000 flyktingar(migrationsverkets hemsida).Vadå rika Sverige…Finlands invånare har väl i demokratisk anda valt sina politiska företrädare….Det föds för lite barn även i Finland,om 20 talet år är färre som ska försörja fler,då är det en tillgång med fler som arbetar,annars är den riktiga krisen ett faktum.

 25. Lars Segerlund skriver:

  Att en fredlig gräns, inför sträng gränskontroll. Tyder på att man känner sig hotad. Från vem.
  FN/Eu vill att alla läder tar ett flyktingansvar. Tyskland o Sverige tar ett stort ansvar. Man
  kunde önska att Finland tog ett större ansvar.

 26. Tomte skriver:

  Staffan staffan, vilken löjlig och helt opassande kommentar . Riktigt barnsligt!

 27. Sixten Johansson skriver:

  staffan (15:08) ger här bra exempel – liknande dumheter framförs av våra okunniga och inkompetenta ministrar!

  Schengen var tänkt att vara en mur som skulle skydda ”Fästning Europa”. Det skulle öka känslan av att EU kunde fungera som en sammanhållen enhet. När muren nu har raserats måste varje land hitta egna säkerhetslösningar. Risken är stor för kaos, anarki, våld dels mellan olika folkgrupper, dels mellan höger- och vänsterextrema. Italien började redan i fjol skicka de afrikanska migranterna vidare norrut. Tyskland lockade med jobb, Sverige med bidrag, en vanvettig signalpolitik från båda.

 28. Sture Bäver skriver:

  Örjan Pekka, vad gäller organiserad och storskalig brottslighet så ligger väl Svenska Regeringen med Polisen, Tullen, SJ och Länstrafiken som hantlangare i topp med sin olagliga människosmuggling genom vårt land.
  Eller det kanske inte är vårt land längre.
  Den förra Statsministern gav ju uttryck för en uppfattning att vårt lands gränser är ”löjliga”.
  Resultatet talar för sig själv.

 29. EU-medborgare skriver:

  Finland vill gärna vara med i EU , men vill absolut inte ha EU till Finland…..eller ????

 30. Klingeliklang skriver:

  Bra Örjan Pekka! Du har helt rätt! Visst är det så att Finland gör rätt i att registrera. Det borde alla EU-länder göra! Det enda du, liksom jag, motsätter dig är ju hur vanliga gränsbor behandlas – vi som alltid bott här; jobbat, handlat, hälsat på släkten, ”raggat runt” mm i Torneå. Nu frågar tullarna oss; finns inga affärer i Sverige? Har ni inte jobb i Sverige? Det kan man inte tolka på så många olika sätt.. De vill inte ha med oss att göra! De vill att vi stannar på vår sida av gränsen! Frågan är hur många andra finländare som känner så? ”I nöden prövas vännen”.. Är det vad vi nu får se??

 31. från holmen skriver:

  Jag tycker att dom tagit rätt beslut i Finland! Jag tycker också att Svensken skulle ha bättre kontroll mot resten av €uropa…det kommer in folk i landet som inget vet vilka dom är eftersom ca 95 % uppger att dom tappat/ mistat passet och andra ID dokument! Läser man svensk press så är alla Syrier…Läser man tyska tidningar så sägs ca 30% vara icke Syrier..märkligt vem har rätt? Finland har ett klent ekonomiskt läge..dom kanske inte vill att kostnaderna skall skena…det är inte billigt med kanske 50k personer som skall ha fritt vivre…

 32. Enok Nitti skriver:

  Det är symtomatiskt att vattnet stiger i Gropen, snart ser det ut som på gen gamla goda tiden innan Fahlander, kanske bäst också att markera gränsen på Vickantorget tydligare så att vi svenskar ska veta vår plats, Suomi kan ju anlita ledighetskommitte’n där som sitter där dagligen som informatörer var gränsen går så att ingen handlar där av misstag.

 33. Sixten Johansson skriver:

  Ulla Hedman, mina siffror gällde migrantströmmen senaste veckan. Totalt tar Sverige givetvis emot många fler, alldeles för många, eftersom vi varken har jobb eller bostäder och det blir en enorm långvarig belastning på samhället och olösliga kulturkonflikter. Svenska politiker är panikslagna, har inga lösningar, men de sitter fast i sin egen rävsax.

  Ja, i Finland saknas ju de hundratusentals sverigefinnarnas barn och barnbarn. Alla kulturellt tillräckligt närstående invandrare med utbildning och arbetsvilja är välkomna till Finland. Men de här grupperna är nästan helt omöjliga att integrera.

 34. Bra Finland! skriver:

  Jag har blivit stoppad nu varje dag vid tullen och ALDRIG har tulllmän eller polisen varit otrevliga. Ställt bara en liten fråga och frågan är så enkel att även små barn kan svara. Dom har tillochmed önskat trevlig fortsättning på dagen. Man får vad man beställer…

 35. väljare skriver:

  Avogheten mot Finland och finnarna ligger latent hos svenskarna i allmänhet och hos befolkningen här uppe i synnerhet. Jag undrar hur våra storsvenskar tacklar det faktum att de blir tagna för finnar så fort de öppnar munnen söderut.

 36. Petter-Niklas skriver:

  Jag har åkt in i Finland ca tio gånger nu och inte blivit stoppad en endaste gång. Diskriminering?

 37. Fd-Bybo skriver:

  Om det nu är så bra med kontroller för alla möjliga och omöjliga orsaker, varför då inte inrätta kontrollstationer lite här och var utefter vägarna? Alltid fångar man en och annan knarkare och rattfyllerist, och kanske till och med andra kriminella. Samtidigt löser man landets sysselsättningsbrist i ett nafs. Varför har ingen tänkt på denna lösning på alla våra problem?

 38. Enok Nitti skriver:

  Jag stod och tittade på kontrollen en stund igår och då stoppade dom bara en husbil.

 39. Sixten Johansson skriver:

  Media och politikerna har i decennier bara visat en fjärdedel av verkligheten, men zoomat upp den så att hela rutan täcks och tre fjärdedelar förblir dolda.

  Kolla om detta är sant! Gå till Det Goda Samhället (detgodasamhallet.com) och läs t ex dessa artiklar med kommentarer:
  Rebwar Hassan: Rekryteringen till Islamiska Staten kan stoppas!
  Patrik Engellau: Vad Jesus skulle ha sagt om invandringspolitiken
  Helena Edlund: Långt borta och nära
  Mohamed Omar: Hur mycket skattepengar kan jag få för att bekämpa islamisternas fobier?
  Krister Thelin: Det goda uppsåtet
  Patrik E: En isolerads bekännelser.

 40. Enok Nitti skriver:

  Det verkar som att Sixten har lite att göra!

 41. Sixten Johansson skriver:

  Ja, Enok Nitti, jag kör nog en välbehövlig informationskampanj några dagar till och passar på att piska somliga med andens björkris. Inte de verkligt godhjärtade, de verkligt engagerade, de verkligt missledda, utan de inbilska och självgoda hycklarna som borde ha kunnat skaffa sig information och bör kunna hålla mer än en sak i huvudet. Den som av livet har fått mycket att förvalta mätt i pengar eller huvudets gåvor är enligt min moral skyldig att förvalta sitt pund. Den som tänker efter inser att all godhet kan förvandlas till något ont. Förljugenhet om verkligheten är det som jag hatar mest.

 42. Enok Nitti skriver:

  Jag tycker att det är ett ordbajsande i Ranelidklass.

 43. :) skriver:

  Enok Nitti verkar också ha för lite att göra:)

 44. Luftslott skriver:

  Sixten är realist och ser det stora problemet vi kommer få. Svensken är både konflikt rädd och feg, är inte rasist men lite börjar man ju reagera när migranterna till största del är 20-35 års ålder, borde inte dem stanna och försvara sitt land?
  Och låta små barn och kvinnor få plats i den sk båten över medelhavet

 45. Paulina skriver:

  Innan ni skriver massa skit om Finland fundera lite vem som illegalt transporterar människor med hjälp av SJ och kör bussarna upp till gränsen. Inte är det finnarna. Eller är ni inte svenskar fast ni bor i Haparanda? Har själv åkt med SJ från Malmö hållet och sett hur det går till. Rör på er lite från Haparanda hålan så ser ni verklighet.
  Heja Finland och Torneå. Stäng hela gräns vi kan flyga till Finland från Stockholm.

 46. Realist skriver:

  Finland är ett föredöme vad gäller invandringspolitiken helt klart och inte som Sverige med en sådan korkad naiv mentalitet som direkt är sjuk och som kommer att sluta med ett kraschande samhälle och då är det för sent att vakna och inse fakta av vad denna dumdristiga naiva mentalitet ställt till med. Nåja håller med däremot att det går lite överstyr av att man skall behöva förklara om man skall åka över gränsen för att köpa mat eller bara annars för nog måste man ändå som finsk tulltjänsteman eller polis se med sunt förnuft saker och ting för vad det är och inte fråga ut och ifrågasätta.

 47. Sixten Johansson skriver:

  Jag undrar hur det känns i skallen och i hjärtat på dem som t ex jobbar för något parti, sitter på ledande poster, är välutbildade eller har ett extra väloljat tankemaskineri. Anonyma skriverier kan de ju lätt avfärda, men när de läser det som jag skriver anar de att jag varken är en knäppskalle, rasist eller partivän. Agitatorisk, visst, men jag verkar veta en del och uppmanar alla att ta reda på mer om verkligheten. Om de ändå inte gör det, kan de se sig i spegeln om några år? Kan de säga till barn och barnbarn: ”Jag visste inget”. Kan de blåljuga? Känns inte ryggraden då oroväckande mjuk…

 48. Futurum Casus skriver:

  Sixten: Jag är inte heller knäppskalle, rasist eller partivän även om jag blivit kallad för en massa dumheter. Problemet är väl att jag inte följer mallen som är satt av samhället fullt ut. Jag ser stora faror men den politik som förs i Sverige. Jag läste om Mona Walter som är fd. muslim som konverterat till kristendom. Hon blir stämplad för att vara islamofob och dylikt och blir nekad att tala i olika forum. Ser illa ut tycker jag.

 49. Lisa skriver:

  Vad ni är barnsliga Örjan och andra gnällare. Ni verkar också ha för lite att göra,,suck:(

 50. Skånsk finne skriver:

  Oj oj ni vet inte vad ni kommer att få i framtiden,här nere i Skåne e det helt förstört, skottlossning utanför fönstret bilbränder gängbråk ,man måste välja vilka områden man ska bo i för att känna sej säker ,gamla blir rånade, ungdomar som hånar en när man ska fira jul. Skulle kunna berätta mer men orkar inte, nu tror säkert många att jag e rasse men ack så fel ni kan ha,säkert 50% av mina vänner e icke-svenskar o dom tycker lika dant. E bara trött på skiten . Vakna för gudsskull människor.

 51. asta skriver:

  Har Kommunalrådet kontaktat den svenska (S)regeringen om situationen här uppe?

  Det är jättetråkigt (och kränkande) att den Finska tullen leker passtjänstemän och jag tycker därför att Haparanda (tillsvidare) skall avslutas alla samarbeten mellan tvillingstäderna och dessutom ställa in ALLA gemensamma politikermöten med Torneå fram tills den Finska regeringen har insett vad den håller på med!!!

  Förmodligen kommer vi som är den minsta staden att förlora på detta, men så länge vi trakasseras av/med passfrågor vid gränsen tycker jag att det kan vara värt det…

 52. Talvik Henriksson skriver:

  Vad jag har förstår, de ”ursprungliga” tornedalingar på västra sidan av Torneälven, är de värsta facister. De anser, att finländare, de som bor på den östra sidan av Torneälven, är värda att ha så föraktande åsikter om som det är möjligt att ha. Det är många som inte ens vet hur det är att leva på den östra sidan av älven. Finnfobin lever. Men jag kan avslöja. Vad gäller välfärden, Finland har gått förbi Sverige redan på 1980-talet. Haparanda är en fattighåla i jämförelse med Torneå. Så stanna i Sverige, ni behöver inte passera gränsen till Torneå, ni bor ju i Sverige

 53. Sixten Johansson skriver:

  Talvik, jag förstår din vrede, men vi bör aldrig använda ord som ”fascister” eller önska att den mentala och faktiska gränsen i Tornedalen stängs.
  Det stämmer att en stor del av den svenska befolkningen är nedlåtande och lätt föraktande mot finnar, även danskar, och NATURLIGTVIS mot i princip alla invandrare! Internationellt sett är det ändå milt. Men när känslan är tabu och svenskarna tror sig vara extra toleranta skapas den förljugenhet som gör att de t o m kan förneka verkligheten!
  Tornedalingarna lever i en kluven värld med både över- och underlägsenhetskänslor. Mycket svårt att bearbeta!

 54. Talvik Henriksson skriver:

  Stackars Haparandabo, Ni verkar inte förstå, Ni bor i Sverige, inte I Finland. Det är därför det finns en gräns mellan två olika länder. Och när Ni lämnar Sverige, så kommer Ni till en annan land, och där finns tullen. Ni kan ju nu vara nöjda och leka era lekar, att vara svenskar. Oj, jag sade ju fel, Ni är ju låtsassvenskar, ni vill så gärna tro på att Ni är svenskar, att tron överträffar verkligheten. En förtryckt människa lär se sig själv genom förtryckarens ögon, sades det. Så sant.Allt det med finskheten i sig själv har tagits bort, och nu är det bara tomhet.Vem ska man nu tycka synd om?

 55. Enok Nitti skriver:

  Talviks text verkar vara hämtad från ”Jarmo” i Partaj. Jävla svennar! I Finland skjuter vi inga björnar.vi stoppar in handen i arslet på dom och använder dom som handdocka!Det är sorgligt att läsa kommentarerna, allt samförstånd verkar ha försvunnit.

 56. Sixten Johansson skriver:

  Enok Nitti, när du skriver: ”Det är sorgligt att läsa kommentarerna, allt samförstånd verkar ha försvunnit”, så hoppas jag att du inkluderar kommentarerna från de tornedalingar och rikssvenskar som både här och i riksmedia rackar ner på finnarna och Finland. Jag tycker att du själv ofta har gjort det och det har alltid förvånat mig, för jag har läst din kapacitet.
  Ja, jag sörjer också och jag vet att största problemet finns på svensk botten. Inte förrän den svenska självgodheten och övertron på den egna toleransen har spruckit kan svenskarna börja möta nordbor och alla andra folk på samma plan

 57. Enok Nitti skriver:

  Sixten,jag har mer kontakt med finnar än svenskar i mitt dagliga liv och jag har inte likt Talvik kallat en hel folkgrupp för fascister. Vad är tex.en låtsassvensk. Jag skulle kunna kalla tornedalingar för reservfinnar men man ska hålla en god ton i dessa sammanhang.

 58. Sixten Johansson skriver:

  Jag förnekar verkligen inte att finnarna har problem i sina relationer till andra folk. Allt sånt är lika komplicerat som när individer ska mötas, förstå varann och jobba ihop. Varje folkgrupp sitter mycket hårt fast i en egen (för individen nästan osynlig) kulturell tvångströja. De individer som sliter sig loss känner tomhet, ensamhet, måste bygga en ny identitet.

  Finnarna känner sig underlägsna svenskar, överlägsna ryssar, fasar för att liknas vid ”östeuropéer”, frågar sig ”Hur ser världen på oss?” Tyvärr finns nu även en utbredd bristande verklighetskontakt och tyckarmobb av svensk typ.

 59. Montana skriver:

  Jag har kört flera gånger över till Finland ändå har jag inte blivit stoppad, dom har bara vinkat fram mig att jag ska fortsätta. Har väldigt svårt att tro att tullpersonalen stannar personbilar bara för att få jävlas med dom. Sen att dom stannar större bilar är väll inget konstigt. Tror att folk överdriver och svamlar så mycket här, det är bara en tidsfråga innan Sverige börjar ha striktare tullkontroll också, det är oundvikligt. Sen kan man inte klaga på Finland att dom gör såhär, allt fler Europeiska länder har öppnat ögonen.

 60. väljare skriver:

  På samma sätt som man kan kalla skåningar för reservdanskar kan man kalla oss reservfinnar.