LEDARE: Syrror i städtjänst?

LEDARE: Läkare som fastnar i administra­tiva, krånglande system. Sjuksköterskor som städar. Det är vårdens vardag.
Det klagas på att det är brist på läkare och sköterskor. Men vad gör egentligen de läkare och syrror som är i tjänst?

Det är inte alls säkert att de jobbar med vad de är utbildade, tränade och anställda för.

En bekant till mig satt nyligen på en vårdmottagning och väntade. Klockan gick och det tog totalt två timmar innan väntetiden var över. Att vänta på en mottagning, har säkert alla gjort, även jag. Det intressanta med väntetiden var att en sjuksköterska ägnade en halvtimme åt att städa mottagningsrummet.

Jag studsade till över berättelsen och var tvungen att kolla om det verkligen var en sjuksyrra och inte en städerska eller möjligen en undersköterska. Jodå, den ­väntande i fråga hade små­pratat med städerskan, som ­visade sig vara en sjuksköterska. Alltså en person som studerat minst tre år på universitetsnivå – och därefter satts på städ­uppgifter.

Städpersonal fanns förstås, men deras uppgift var att städa de öppna ytorna.

* * *

JAG BLEV minst sagt förbluffad av historien och ringde en kontakt med lång erfarenhet inom den landstingsdrivna vården. Att just sjuksköterskor användes för allmänna städuppgifter var inte bekant, men däremot var det naturligt att under­sköterskor hade ansvar att sprittorka medan sjuksköterskor fick städa, exempelvis efter omläggning av sår.

I detta inget konstigt.

Samtalet gled över på läkarnas situation och det var som att öppna en dammlucka. Fram tonar en vardag för läkare som fastnar i administrativa uppgifter. Varje vårdtillfälle ska dokumenteras. Grundligt. Vissa uppgifter flera gånger, 
i olika system. Ovanpå detta är det ofta fel på systemen. ”Pest och pina” var ­läkarnas omdöme men ett måste för att undvika anmälningar. ”Mest byråkratiska systemet i världen” var ett annat omdöme.

* * *

INOM VÅRDEN finns många yrkeskompetenser. De tydliga bristyrkena är sjuksköterskor och läkare. För att rädda bristsituationer hyrs stafettläkare in. 
På senare år även sjuksköterskor.

* * *

JAG ÄR förvånad att ordet ”brist” används samtidigt som hög­utbildad ­personal används för städning. Det är inget ned­värderande av städningen i sig, men städpersonal borde vara lättare att rekrytera. Och kan en sjuksyrra ägna städstunden åt sådant hen är utbildad för, ökar tillgången till sjuksköterske-timmar dramatiskt. En halvtimme per arbetsdag blir uppåt 120 ­timmar per år. I dessa timmar ryms många patient­kontakter.

På samma sätt måste det gå att avlasta läkarna. Allt för att maximera tiden för patient­kontakt. Och minimera ”pest och pina”.

Som en ytterligare bonus borde jobbet bli roligare.

Läkaren och syrran får jobba med det som en gång avgjorde yrkes­valet.

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 27 januari 2015.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
8 kommentarer om “LEDARE: Syrror i städtjänst?
 1. väljare skriver:

  Är detta sosseistisk jämlikhetspolitik in absurdum. Hur vanligt är det att sköterskor städar? Hur är det med situationen för läkare och skötare i Finland? Kan inte bladet göra ett reportage om detta. För något år sedan gjorde ni ett utmärkt reportage om skolan i respektive land.

 2. tireb48 skriver:

  tyvärr har landstingen tagit bort massor av läkarsekreterare som skrev i journaler mm. så nu finns det ”dyra sekreterare” med läkarlön och patienterna får mindre läkartid…..helt knäppt….

 3. orolig skriver:

  jag är också väldigt orolig över hur vården håller på och avvecklas i sverige, allt verkar gå mot det sämre. den enda lösningen jag kan se på det hela är att vi ökar invandringen än mer så vi får mer skattebetalare som kan bidra till att stärka samhället. prognosen för 2015 var endast 100 000, varför inte öka till ca 400 000? då borde alla ekonomiska problem inom sveriges rike försvinna

 4. Mad Max skriver:

  På tal om ”överutbildade” städare och andra inom de inte så ”fina” yrkeskategorierna så får vi inte glömma den stora skaran av invandrare som på olika grunder sökt sig hit. Hur många läkare, advokater, och andra högutbildade som sitter som spärrvakter och arbetar som städare idag. Eller kör svarttaxin i de större städerna.
  Men jag håller med om att det i dagsläget borde vara mer personal på t,ex Vårdcentralerna. Mest irriterande är det att inte få träffa samma läkare vid besöken, en stor brist. Man får börja alltid med att berätta sin sjukdomshistoria för denne, då har snart den kvarten gått.

 5. Robban skriver:

  MAD MAX du verkar ha en lång lista av krämpor eftersom den tar 15 min att läsa upp.

 6. Arbetslös skriver:

  Robban: Haha så rätt!

 7. Mad Max skriver:

  Alltid lika roligt att kunna glädja någons dag. Min lista på krämpor är inte så lång som ni anspelar och tycks glädjas åt. Jag menade ju att vi har ungefär en kvart vid varje besök. Efter några minuter börjar en del läkare att blänga på klockan oroligt för att inte missa nästa patient. Men jag vet inte, de kanske har beting på dem. Ha trots allt en trevlig dag ni alla utan krämpor 😉

 8. keke skriver:

  Dom som jobbar i sjukhus, vårdcentraler med städning är utbildade personal, kan sitt jobb. Och lokalvårdarna är bäst sköta lokaler. Och sjuksköterskan ska ta hand om dom sjuka. Är det så svårt dom som bestämmer förstå det.