LEDARE: Vi måste våga lära oss

LEDARE: Att diskutera är att pröva idéers hållbarhet. Det borde vi ha lärt oss.

Hösten 2011 och tiden därikring skrev jag en rad ledare där jag var starkt kritisk mot det hemlighetsmakeri som byggts upp av kommunalrådet Gunnel Simu och som omgärdade processen kring det som då kallades Kristallen; nuvarande gropen.

Jag tog också upp tidigare kommunalrådet Bengt Westmans hemlighetsmakeri, när planerna för På gränsen drogs upp.
De var planer som ledde till en folk­omröstning år 2002. Folket sa nej.

På gränsen fick ändå rejäl bärkraft tack vare Ingvar Kamprad men att folket hölls utanför skapade bristande insikter om vad På gränsen innehöll och kunde innebära.

2011 var innan beslutet om upphandling och 25-åriga hyreskontrakt för kommunen. Det var då min förhoppning att folket i Haparanda skulle involveras för att diskutera vad som skulle hända i nästa steg av På gränsen. Så blev det inte.

Allmän­heten stängdes ute. En handfull politiker ansåg sig sitta på all nödvändig klokskap. Resultatet blev inget vidare, milt sagt.

I februari 2013 var jag starkt kritisk mot att fullmäktige skulle ta beslut om 25-åriga kontrakt medan ­politiker bara tar ansvar för sin mandat­period och sedan kan konstatera att ”det där har jag lämnat bakom mig”.

Det blev ungefär vad Gunnel Simu sa i Uppdrag Granskning i onsdags kväll.

* * *

FRÅGAN ÄR då om vi lärt oss något.

Vi borde åtminstone ha lärt oss att det behövs mer förankring och debatt kring framtida projekt än att ”vi måste våga”, vilket var Gunnel Simus huvudsakliga argument när hyresavtalen drevs igenom.

Vi borde också ha lärt oss att det är farligt att samla makten på ett fåtal huvuden, utan att involvera folket till diskussion.

Det är förvisso svårt att som folkvald ledare att diskutera framtiden. Det finns lite att gå på och det blir gärna väldigt jordnära diskussioner om varmvatten­bassänger och gators skick och hur mycket pengar som ska läggas på skola och äldreomsorg.

Ledarskapet här borde vara att lyfta blicken.

* * *

HAPARANDA måste sikta framåt och komma bort från den våta filt som legat över utvecklingen i åtminstone sex år.

Hur ska vi ta tillvara läget vid gränsen? Hur ska Hapa­randa göras till ett nålsöga för transporter till och från fjärran östern? Hur ska våra språk­kunskaper utvecklas till flerspråkighet? (bland annat för att utveckla turismen). Hur ska vi locka fler att starta företag? Hur ska vi locka fler företag att växa och starta verksamheter?

Hur ska vi bygga stolthet över Haparanda och Tornedalen?

Det är mycket vi måste våga för att gå i den riktningen – framförallt att använda ”involvera våra medborgare” i samma mening som ”vi måste våga”.

Örjan Pekka
Ledarskribent Haparandabladet

Den här ledarspalten har också publicerats i Haparandabladet den 13 oktober 2017.

ANNONS

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
16 kommentarer om “LEDARE: Vi måste våga lära oss
 1. Kejsarens nya kläder skriver:

  Uppdrag granskning borde skrapa lite mer på fd kommunalråd Gunnel Simu, och fortsätta gräva riktigt djupt i den ”sekt” kring henne inom Haparanda Kommun som hon då företrädde. Det går inte att som kommunalråd driva en kommun i fördärvet och sen skylla på att man avgått och lämnat allt bakom sig. Kommunen går på knäna pga vederbörandes tidigare styre!

 2. politisk strandsatt skriver:

  att involvera allmänheten-skriver pekka. men nämner inte hur! pekka vill inte att ett valresultat är att involvera allmänheten vilket jag tycker det är. pekka acceptera att högern och deras politik inte involveras av vår befolkning i Haparanda. och till Kejsaren…. driva en kommun i fördärvet??? hittills plus 48 mille i samband med gropen affären! kommunen borde ha flera liknade projekt- bra affär.

 3. Ötå-bo skriver:

  Vadå, kommun i fördärvet? Ni fick ju 48 mille för gropen! Den gropen skulle vi behöva i Ötå, efter borgarnas, läs Centerns haveri med ekonomin. Vi behöver ett nytt ledarskap i Ötå!

 4. Tompa skriver:

  Tack Gunnel för att du skrämde bort Roger A från Haparanda

 5. Futurum casus skriver:

  Problemet är att marken är bränd. Haparandakommun har inte råd att köpa tillbaka tomten. Marken är intecknad för 230miljoner kr och det innebär att kommunen måste lägga ut minst 300 miljoner för att köpa tillbaka marken. Haparandakommun har skulder upp över öronen.

 6. Axeli skriver:

  Jag håller med Kejsaren, ett tag var ju Gunnels man ordförande i asplöven, han har säkert ej haft ngt emot att en multiarena byggs.
  Sen kan jag ej förlåta Gunnel att man får sån hybris att man ej undersöker finansieringen på en miljard, helt enkelt fråga hur ser finansieringen ut? Vilka?
  Dessutom skulle man sparat tid/ pengar om man vid kontraktsskrivandet stoppat in en återköpsklausul om ej bygget startar inom ngt visst datum osv.
  Sååå dåligt hanterat!

 7. Anders P skriver:

  Haparanda behöver ingen djupdykning i varför och hur besluten om BC togs. Lämna den frågan. Ägna istället energin åt hur ni(vi) ska ta tillvara den enorma kundström som Ikea genererar.
  Två miljoner kunder varje år kommer till Haparanda, Det innebär en handelsindex på mer än 300%, ett tal som alla andra kommuner skulle allt för att uppnå. I en liten kommun som Haparanda måste alla hjälpas åt. Politiken kan lägga ner partistriderna och tillsamans med näringslivet komma överens om ett gemensamt handlingsprogram.

 8. Janne skriver:

  När ska Ni inse att näthandeln erövrar marknader betydligt större än H-a – Torneå. Otaliga är de affärscentra som då och då går i konkurs. Eftersom ingen riktig kapitalist är intresserad av ”grusgropen” kommer H-a kommun snart att får erbjudande om att köpa tillbaka tomten för, låt säga 2 kr.

 9. Skrämmande skriver:

  Skrämmande att det finns så många bland de styrande i Haparanda Kommun som uppenbarligen har huvudet under armen. Det är det som är problemet till den uppkomna situationen. Kommunen har skulder upp över öronen.
  Gropen är belånad för 230 miljoner.

  Sedan kan man undra om Gunnel Simu & Co var vid sina sinnens fulla bruk då de aktivt drev projektet. Hur intelligent är det att skapa ett gigantiskt köpcenter BREDVID ett annat stort köpcenter på finska sidan?

 10. Handelsvän skriver:

  UG har nog grävt djupt och ordentligt i frågan. Säkerligen har de vänt på alla stenar. Att det funnits en våt filt över stan ifråga om tillväxt tror jag inte alls. Nu är det tid att se framåt inte bakåt. Det finns så mycket att ta i. Exempelvis handelns långsiktiga utveckling.

 11. Voi voi skriver:

  Efter att luftslottet i Haparanda kraschat och är kraftigt belånat drog sig fd kummunalråd Gunnel Simu tillbaka på betryggande avstånd – till Stockholm.

 12. från holmen skriver:

  Det behövs nya ”kvastar” i HPDA men frågan är om väljarna släpper fram dessa..Skattehöjningar kommer efter valet..när får vi information om kommunens ekonomiska situation…om socialnämndens försök att spara…

 13. Viktigpetter skriver:

  Carpetbagers som Simu kan agera så men det kan inte en som ämnar stanna kvar på orten.Jag kommer ihåg att min inlaga om
  carpetbagers blev ratad av bladet när det begav sig. Det är bra att vara efterklok nu.

 14. Observer skriver:

  Läste och hörde också om ”Den våta filten” håller inte helt med om det då det funnits skolor och övrig samhällsservice. Företagande har bromsats,nja möjligen marginellt men jag vill se det som att vi sparat 48 miljoner.
  Blir det sedan konkurs så kan gropen bli föremål för budgivning.
  Men en gymnasieskola,multiarena,köpcentrum,hotell i ett känns konstigt så vad kan det då bli?
  Gunnel och co vart nog fartblinda och ”förförda” av affärsmannen Fahlander som kom och presenterade ett storskaligt projekt för ”Bönderna” och vem vågar då stå upp och tänka kritiskt. Kanske partipiskan också ven i luften

 15. Heja Sverige skriver:

  Politiskt strandsatt har uppenbarligen inte fattat något. Nationalekonom är du då inte, möjligen roulettspelare. 48 mille = bra affär. Icke. Haparanda står i princip still, vad gäller reparationer och underhåll av egendomar, gator. avlopp och mycket mer. Man är tvungen att hålla hårt i pengar/investeringar. Allt står still p.g.a BC-avtalet. OM det skulle dra igång så är vi kommunmedborgare skuldsatta för lång tid framöver. Utvecklingen i Haparanda står stilla, och har så gjort under många år. Blir dyrt som f….n i slutändan.

 16. politisk strandsatt skriver:

  ang. rikspolitiken vilket svammel ku.partiet (f.d Kd) är. pingpastor oskarsson anmäler s till ku innan han har fakta i ärendet. pastorn har gjort bort sig med sitt smilande för evigt. vilket stopskott han är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.