Asplöven förlorade mara efter straffar

Sebastian Harila var matchvinnare en dryg minut från slutet. Foto: Lasse Stenman

SUNDSVALL: AHC föll i en välregisserad thriller mot Sundsvall i Hockeyallsvenskan under torsdagskvällen. Matchen slutar 3-2 (0-1, 1-0, 1-1, 0-0, 1-0) efter straff-raffel. Dock en poäng på bortais.

FÖRSTA PERIODEN: Fart och fläkt!

Hemmalaget kommer i ett första anfall. Och får iväg matchens första skott på mål efter en minut. Sundsvall öppnar starkt och AHC väntar på sitt första längre anfall.

Bättre fart på Asplöven i minut tre. Men det tar ytterligare en minut att få pucken på mål. Quemener i bortakassen har så dags gjort tre ingripanden. 5.06: gästerna får chans i femfyra. Man behöver 19 sekunder för att producera en kasse. Backen Jesse Jyrkkiö brassar på från blå och fixar 0-1, frammatad av anfallsduon Colin Long och Mathias Bromé.

Stiltje för någon minut efter målet. Men nytt numerärt överläge för gästerna efter 7.44. Första straffminuten går upp i rök. Den andra försvinner också med för lågt pucktempo. 5-4 i skott vid första power-break efter 10.34.

Lite lägre tempo mitt i perioden. Asplöven förefaller lite konstruktivare i en jämn kamp med fem minuter kvar av perioden. Gästerna trummar på för ett par minuter – hemmalaget har inte haft ett skott på Quemener på fem minuter. Sundsvall tar ny utvisning efter 19.15, men räddas av gonggongen.

9-11 i skott i en totalt sett jämn match, med litet plus för bortalaget. Men felpassningarna är många och tillställningen har så långt ganska lågt underhållningsvärde.

Asplöven pressar på i andra. Foto: Per-Anders Lindbäck

ANDRA PERIODEN: En dryg minut återstår av Sundsvalls utvisning från den första perioden.

Men gästerna får grepp på Sundsvall lite för sent för att oroa riktigt mycket. Och hemmalaget försvarar sig bra. Men drar på sig ännu en utvisning efter 3.09. Ett aktivare Asplöven nu, men hemmalaget bjuder inte på en kvadratmillimeter isyta och kan fixa biffen.

Det tar emellertid Sundsvall sex minuter att notera sitt första skott på mål i mellanakten. Matchen är alltjämt hafsig och en evig serie trial-and-error när tillställningen närmar sig halvtid. 9.02: två back för Asplöven. Hemmalaget får iväg ett skott på Quemener under den första straffminuten, men sedan kan AHC lätt avväpna sin motståndare.

4-5 i skott vid andra power-break efter 12.53. Men lite mera Sundsvall med sju minuter kvar av perioden. 14.53: dubbeltvåa och fyra mot fyra. Har matchen inget annat, är den i varje fall spännande inne i den sista, känsliga fjärdedelen av andra. Lagen neutraliserar varandra under strafftiden.

18.13: gästerna tar farlig tvåa, trollar skickligt bort en minut. Men tyvärr hinner Sundsvall kvittera med tio sekunder kvar av mellanakten. Psykologiskt tungt. 8-6 i skott för hemmalirarna i ytterligare en seg period.

TREDJE PERIODEN: Varje thriller har en upplösning.

Gästerna kommer ut med bra speed, men Sundsvall är duktiga på att bromsa sin motståndare. Också en målvakternas match, där lagens burväktare är planens giganter så långt. Det där med nästa mål är mer än en sliten klyscha här. 4.29: Sundsvall får chansen i femfyra. Som efter 5.27 blir fem mot tre, liten kris här.

Gästerna får in sin fjärde gubbe. Och en smått heroisk box står emot ett i och för sig ganska trubbigt hemmalag. Känsliga minuter för Asplöven sedan man blir fulltaliga och pustar ut, lätt att tappa fokus. 5-3 i skott vid sista power-break efter 10.03.

10.32: ännu ett pp för Sundsvall, en dumdristig interference på målvakten. Men första straffminuten väck. Ett lite trött Asplöven pressat i den andra minuten, med flera fräsande skott mot Quemener. Men med försynens hjälp håller man tätt.

Typiskt hockey: ett hemmalag som trummat på får i fejset. Tuffingen Sebastian Harila hänger 1-2 efter 13.17, framspelad av Colin Long liksom från ingenstans. Kan Sundsvall resa sig med fem minuter kvar?

15.44: femfyra för AHC och en chans till andhämtning och kanske avgörande. Man passar samtidigt på att ta time-out. Skapar inte så mycket, ser mest till att inte tappa puck. Resultatet blir ett skott på mål och en förmodad slutoffensiv från hemmalaget. Time-out för Sundsvall efter 18.02.

Gråt och tandagnisslan: man tar ut målvakten efter 18.34 och lyckas kvittera efter 18.45. Blytungt för AHC. 11-10 i skott och matchen till

SUDDEN: Fyra mot fyra i max fem minuter.

Gäller att tycka om situationen. En halvminut förflyter utan dramatik. Lagen har var sitt skott på mål under den första förlängningsminuten. 1.44: utvisning och fyra mot tre för gästerna. Snubben får dessutom 2+2.

Men Asplöven kan inte ta vara på den gyllene möjligheten och matchen avgörs med

GWS: AHC-, SUN-, AHC+ (Colin Long), SUN+, AHC-, SUN+

Bonuspoängen till Sundsvall.

– Bittert. Vi hade ledningen och kontroll på dem i slutet av matchen och över tre minuter fyra mot tre i förlängningen. Men vi blir för omständliga, sammanfattar tränaren Per Kenttä.

Laget drar dessutom på sig alldeles för många utvisningar.

– Det måste vi slipa bort, konstaterar coach Kenttä.

Han berömmer målvakten Ronan Quemener och spelet i numerärt underläge.

– Det var de två faktorer som höll oss kvar i matchen i den tredje perioden, avslutar Per Kenttä.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,