Asplöven vann tät thriller i förlängning

Skrattar bäst… Foto: Lasse Stenman

OSKARSHAMN: En utvisning i slutminuten avgör en målsnål tillställning. Oskarshamn föll i sudden mot AHC med 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1) i Hockeyallsvenskan under tisdagskvällen.

Bägge lagen går in i strid med fina skalper i den senaste omgången.

FÖRSTA PERIODEN: Liv och rörelse!

Gästerna börjar med pucken. Men det är hemmalaget Oskarshamn som får iväg de två första skotten på mål. Inget anmärkningsvärt under de två första minuterna. 2.05: Asplöven drar på sig kvällens första tvåa. Den första straffminuten går snabbt upp i rök. Så även den andra.

Gästerna har bra koll på sitt spel i numerärt underläge. Oskarshamn har börjat bra med två feta chanser, men AHC äter sig successivt in i matchen. 7.27: Asplövens första chans i femfyra. AHC håller i pucken bra, men kommer inte på kasse. En passning för mycket är en bra sammanfattning.

Mer av gästerna mitt i perioden. 5-5 i skott vid första power-break efter 10.41. Mycket Oskarshamn igen i minuten som följer nedsläpp. Med fortsättning under flera följande minuter.

Inne i den sista, känsliga fjärdedelen och AHC ska vara glada att man håller nolla så långt. Farlig chans för Asplöven i minut sexton. Gästerna tillbaka i handlingen med tre minuter kvar av perioden. 17.34: bra tryck från Asplöven med stolpskott tvingar fram numerärt överläge för gästerna. Bra pucktempo, men igen utdelning.

11-9 i skott i en match som ändrat ansikte i slutminuterna av perioden. Målvakten Ronan Quemener stor hos bortalaget i flera avseenden.

ANDRA PERIODEN: Mer krig!

Asplöven inleder offensivt, med puck på mål i första anfallet. 1.03: gästerna får med sig en tvåa. Oskarsham sticker upp med en farlighet i ett fumligt Asplöven, som åter försitter chansen.

Gästerna dock fortsatt pigga, i varje fall i anfallszonen. Man tappar många puckar mitt i banan i en hittills ganska medioker tillställning. Emellertid hård kamp i minuterna sju och åtta. Med ett bortalag som vill framåt mer än Oskarshamn mitt i perioden. Hela 2-9 i skott vid andra power-break efter 11.09. I samband med detta numerärt överläge för Oskarshamn. Första starffminuten blir aska. Så även den andra, med en fet möjlighet för hemmalaget.

Fem minuter kvar av en högst medelmåttig hockeyperiod. 15.03: lurvig tackling ger femfyra för Asplöven. Våldsamt tryck inledningsvis. Gästerna brassar på duktigt och skapar flera öppna lägen, men pucken verkar inte vilja gå in. Klassiker: gubben som kommer in från utvisningsbåset får friläge, men Quemener parerar. Brr.

Het sistaminut av mellanakten, med var sin jättechans för lagen. Quemener i bortakassen är matchens gigant så långt. 10-12 i skott under andra perioden.

TREDJE PERIODEN: Länge sedan AHC spelat 0-0 efter full tid.

Oskarshamn tar taktpinne inledningsvis, med en farlig puck på mål som Quemener plockar elegant efter en minut. 2.00: Asplövens tur att skapa, med en fin variant efter tekning som sånär resulterar.

Väldigt nervigt och slutet under första fem, med två lag som förstår vikten av att få första målet i matchen. Oskarshamn ser, oroväckande nog, lite alertare ut än gästerna åtta minuter in i perioden.

Försiktigt värre mitt i perioden, där spelarna aktar sig noga för att dra domarens uppmärksamhet till sig. Spelet böljar med åtta kvar, man kan inte anklaga lagen för fegspel. 13.39: fara å färde, numerärt överläge för hemmalaget. Samtidigt ett sista power-break med 8-5 i skott.

Ganska lugn första minut för Asplöven. Bra tryck av Oskarshamn i den andra, men Quemener och vänner håller ut. Men ny utvisning för gästerna efter 16.05. Oskarshamn tar time-out. Gästerna är trötta, men reder ut den första minuten. AHC visar suverän kyla och fixar biffen.

Två nerviga kvar. Gyllene möjlighet: femfyra för Asplöven efter 19.07. AHC:s tur att ta time-out. Ett par skott och någon halvchans och matchen till

SUDDEN: Asplöven har nästan en straffminut att jobba på och inleder i spel fyra mot tre.

En halvminut försvinner. Men efter ett skott av Jonas Berglund som går via anfallskamraten Simon Olsson kan Asplöven avgöra efter 46 sekunder! Slutar med att Berglund får kassen, med passpoäng till Olsson och Johan Porsberger.

Vilket innebär säsongens två första bortapoäng.

– Ronan Quemener vinner matchen åt oss, sammanfattar en påtagligt munter Per Kenttä i Asplövens ledarstab.

Kenttä vittnar om en usel inledning av matchen.

– De spelar faktiskt ut oss under den första kvarten. Men sedan äter vi oss in  matchen och dominerar mellanperioden. Där skulle vi nog satt några puckar.

Sista ordinarie blir ett ställningskrig.

– När vi drar på oss två utvisningar i slutet av matchen har de ett våldsamt tryck på oss. Men på något sätt fixar vi det i boxen och kan själva avgöra när de mister en gubbe, berättar coach Kenttä.

Något vackert mål är det inte.

– Nä. Simon Olsson lägger en puck på mål som träffar Berglunds fot eller klubba och går in, flinar Kenttä.

Innan Asplövens general drar vidare för pastamåltid och långsamt smältande segerkaramell, berömmer han Quemener, backen Scott Macaulay samt anfallarna Jonas Berglund och Simon Olsson.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Asplöven vann tät thriller i förlängning
  1. Bengan i Umeå skriver:

    Kör på Stora Starka Asplöven!

  2. bp skriver:

    Bravo grabbar, nu tar ni hästen på torsdag…..