Asplöven föll samman i sista perioden

Blues för AHC under tisdagskvällen. Foto: Lasse Stenman

KARLSKOGA: AHC hämtade upp underläge, men föll mot Karlskoga med 6-3 (3-1, 0-2, 3-0) efter en olycklig öppning av den tredje perioden under tisdagskvällen.

En svår bortamatch för AHC, där varje poäng är en seger. BIK Karlskoga har en stolt historia och ställer alltid upp bra lag.

FÖRSTA PERIODEN: Tänd vare Boforskanonen!

AHC framåt under första bytet, med puck på kasse redan efter 15 sekunder. Men efter en snabb vändning tvingas gästerna ta en tvåa efter bara 28 sekunder. Tyvärr tar Karlskoga en knapp minut på sig att hänga 1-0 och fixa grepp med ett vasst skott från en position mellan tekningscirklarna. Lagets första skott, nota bene.

Hemmalaget har vind i seglen och dominerar efter målet. 4.13: femfyra för Asplöven nu, kanske en biljett in i handlingen. Inte denna gång, men gästerna har varvat upp. Mycket Asplöven för några minuter. Quemener i bortakassen får göra sin första riktiga parad efter 8.19.

AHC kapitaliserar på sitt övertag: en fräck Simon Olsson snor pucken på offensiv blå och sopren med målmannen leker han in 1-1 efter 9.16. Men drar efter 10.07 på sig en dum utvisning för snack med domarna. Samtidigt power-break med 2-7 i skott så långt.

11.02: ny tvåa för Asplöven och fem mot tre för Karlskoga. Tar inte ens en halvminut att fixa 2-1 och AHC bjuder generöst. Med onödiga utvisningar skänker man bort sitt övertag.

AHC jagar igen med sex minuter kvar av perioden. Bra fart i matchen, för övrigt. Lugnare för stund. 15.56: Karlskoga gör 3-1 med sitt femte skott i matchen efter uselt försvarsspel av gästerna. Dock numerärt överläge för Asplöven efter 16.57, men man förmår inte mycket under den strafftiden. Bra fart på pucken, men trubbiga avslut.

Märkliga 5-11 i skott.

ANDRA PERIODEN: Ny giv, nytt hopp för AHC.

Mycket puck för gästerna under den första halvminuten. Hård kamp om varje kvadratcentimeter på isen, där lagen spelar tajt omkring de egna kassarna – ingen puck har nått målmännen under de första tre minuterna.

Men efter 3.05 reducerar Asplöven genom Anthon Eriksson. Fjärdelinan väcker laget igen. Eriksson drar på direkt efter tekning och pucken går in via målvaktens axel. Gästerna får kraft av struten och går framåt i minuterna fyra och fem. Faktiskt 0-7 i skott efter sju minuter.

Bra tryck från hemmalaget omkring tio blankt, men en Asplöventvåa som följd efter 10.42. Samtidigt andra power-break med 1-8 i skott hittills under mellanakten. AHC städar bort första straffminuten. Också den andra, med visst besvär. Men Quemener gör sig stor i bortakassen.

Gurgel och dubbeltvåa, med spel fyra mot fyra efter tretton blankt. Men två vaksamma lag neutraliserar varandra. 16.43: gästernas back Scott Macaulay nätar för andra matchen i rad, frammatad av anfallsparet Mathias Bromé och Johan Porsberger. Macaulay rundar kassen och lägger in pucken bakom en lite tveksam hemmamålvakt.

Gäster på g: nytt femfyra för Asplöven efter 17.47. Som tyvärr blir fyra mot fyra efter 18.55. Men inga fler mål under denna period, med imponerande comeback av AHC och hela 4-13 i skott.

TREDJE PERIODEN: En dryg minut för Asplöven att döda i numerärt underläge.

Det tar Karlskoga en halvminut att ta ledningen igen. 4-3 i numerärt överläge, ett snabbt handledsskott överraskar Quemener och gästerna har uppförsbacke igen.

2.09: tvåa för hemmalaget och pp för AHC, men inte ett enda skott på mål under strafftiden. Och efter 5.21 ringer det bakom Quemener igen, 5-3 i ett uselt försvar hos gästerna. Fem mål på elva skott är en förödande effektivitet och Asplöven lär få svårt att resa sig.

Vill AHC ha poäng, måste man få pucken på mål. Inte ett enda skott på hemmakeepern på tio minuter. 5-0 i skott vid sista power-break efter 10.48. Samtidigt ett råkurr med flera inblandade spelare resulterar i ett numerärt överläge för gästerna. Som blir fyra mot fyra efter 11.26, då Asplövens center Mikael Frycklund tar sin tredje utvisning för kvällen.

Omvända roller och femfyra för AHC, igen, efter 13.57. Man vaskar fram några chanser, men Karlskoga håller emot. Time-out för Asplöven och ut med Quemener efter 15.53.

Matchklockan går oändligt långsamt, men gästerna verkar inte komma närmare med två minuter kvar av den tredje perioden. Och det går som det brukar. Karlskoga skickar in 6-3 i tom kasse efter 18.56.

– Tycker att vi spelar nog bra fem mot fem för att ta poäng. Men vi sätter oss i svåra situationer med dåliga beslut. Vi tog flera idiotiska utvisningar, kommenterar en lågmäld Per Kenttä i Asplövens ledartrio.

Men coach Kenttä berömmer backen Scott Macaulay och anfallaren Sebastian Harila.

– Scott går från klarhet till klarhet och Sebastian kommer till jobbet varje dag, avslutar Kenttä.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,