Asplöven föll knappt i seriefinalen

Piteå brottade ned Asplöven under måndagskvällen. Foto: Lasse Stenman

PITEÅ: Hemmalaget tog en knapp seger mot AHC, i en kamp som slutar 2-1 (2-0, 0-1, 0-0) i toppen av hockeyns norretta under måndagskvällen.

HBwebben har bra känsla och hoppar direkt på

FÖRSTA PERIODEN: Tekare ansikte mot ansikte.

Hemmalaget har kvällens första puck på kasse. Piteå tar tek och har två feta chanser i sitt andra byte. Men gästerna slår tillbaka med långt anfall i minut två. Hemmalaget åker i kapp en puck i djupet och kan snyggt panga in 1-0 redan efter 2.01, bakom en Eriksson i gästernas kasse som hamnar lite på mellanhand.

2.17: AHC på kasse. Framåt i natten, där Piteås keeper får stopp i spelet efter 2.52. Snabb vändning och fin chans för hemmalaget bara halvminuten senare, där Eriksson parerar snyggt.

Piteå kommer snabbare genom mittzonen än Asplöven, som ser lite tröga ut inledningsvis. 6.18: Eriksson i bortakassen kastar sig över pucken som en panter. Femfyra för Asplöven efter 6.37. En bra chans för gästerna efter en knapp minut av strafftiden, men sedan kan hemmalaget avstyra attacken.

Tvåan nära för hemmalaget omkring nio blankt. Lite chansartat mitt i perioden, där Piteå har bättre fart så långt. 11.09: en Asplöven-spelare blir stenhårt, men juste tacklad och blir liggande en stund. En ny smäll på en bortaspelare minuten senare.

Asplöven har svårt att skapa något offensivt tryck. En chans för vardera lag i minut fjorton, där AHC är närmast en strut med ramträff. 2-0 kommer inte helt oväntat efter 14.54, en styrning som Eriksson är chanslös på. Mycket en produkt av svagt försvarsspel från ett stressat AHC.

Gästerna får ett väldigt långt lag och är känsliga för kontringar. 11-7 i skott under en period som slutar med en dubbeltvåa efter gurgel.

ANDRA PERIODEN: Gästerna i behov av mål.

Fyra mot fyra efter jabbandet i första. 0.40: jätteräddning av Eriksson, trean nära. Från ingenstans får Asplöven en biljett in i handlingen, då Johan Ceder skrinnar sig fri på vänsterkanten och avslutar kliniskt till 2-1 efter 1.06.

Svängigt för ett par minuter i match som är mindre fysisk än i den första akten. AHC har en puck inne efter 5.55, men som korrekt döms bort för spark. Men gästerna piggare nu. Bättre linjer hos bortalaget, med snabbare förstapass i minuterna sju och åtta.

Hafsigt och lite chansartat spel mitt i perioden, med jätteräddning av bortakeepern Eriksson efter 9.45. Asplövens målman håller sitt lag kvar i handlingen. Gästerna har för närvarande en liten downperiod.

Ljusglimtar i minut tretton, med pucken på kasse från AHC. Usel hockey för några minuter och irritation efter avblåsningar. 16.15: paradspel av Asplöven och mycket nära kvittering. Men i stort rör sig matchen som i sirap i mellanakten.

18.59 och gästerna drar på sig en mycket olycklig tvåa. Gästerna dödar skickligt minuten fram till vila, med 10-8 i skott under en usel hockeyperiod.

TREDJE PERIODEN: En minut av utvisningstid återstår som en ond rest från mellanakten för AHC.

Som blir fem mot tre efter bara tolv sekunder, när AHC tar en vansinnigt korkad tvåa. Men gästerna vrider sig skickligt ur greppet mot ett väldigt blekt Piteå. 4.32: tre utvisningar efter ruff i mittzonen, där Asplöven drar kortaste strået och får spela i box.

Hemmalaget har mäktigt tryck i första straffminuten och trean känns nära. Men gästerna fryser tiden i den andra och Piteå kammar noll. Men tiden kilar iväg och vi har en match i stå efter åtta minuter, med kasst passningsspel mitt i perioden. Med precisionen ungefär som hos italienska postverket.

Tio kvar att jaga på för Asplöven. Gästerna dribblar huvudlöst före elva blankt och Piteå kan sånär stänga matchen. 11.05: ombytta roller och femfyra för AHC. Första minuten går upp i rök för ett Asplöven som inte tar kampen framför kassen. Till råga på allt tar gästerna ytterligare en korkad tvåa efter 12.55.

14.26: tokräddning av Eriksson, som ger Asplöven möjlighet att sno en pinne. Gästerna brottar bort strafftiden mot passivt hemmalag. 16.04: Piteås tur att ta toktvåa och time-out för AHC. Halvchans för gästerna efter 16.36.

Bra andraminut av Asplöven, men ingen utdelning. Och ny utvisning för AHC efter 18.56, här flyger poängen all världens väg.

Ridå.

– Det är i första perioden vi förlorar matchen. Vi kommer upp i andra, men missar öppet mål två gånger. I tredje tar vi på tok för många utvisningar, snabbanalyserar Asplövens tränare Urban Lahti.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , , ,