”Bolaget har pengar som ska betalas ut”

LULEÅ/PAJALA: HB har varit på plats och rapporterade direkt från Northlands rekonstruktionsmöte på Luleå tingsrätt. Bolaget får låna sex miljoner dollar av obligationsinnehavarna. 

Sammanfattningsvis (skrivet efter att direktrapporteringen avbrutits) har Northlands rekonstruktör Lars Söderkvist positiva resultat. Bolaget får låna ytterligare sex miljoner dollar av obligationsgivarna. Skulderna är skyhöga, men bolaget som numera producerar är värt mer.
Man har ännu en period avvärjt den överhängande konkursrisken och kommer betala sina fordringsägare. Stämningen bland fordringsägarna på plats i Luleås tingsrätt är god. Personer som HB:s reporter talat mer tror att det snart kommer komma in en större finansiär i bolaget, någonting som rekonstruktören låtit ana.
Det kommer inte bli några avsked i rekonstruktionsfasen meddelar Söderkvist.
Nedan följer HB:s liverapportering:

10:02 Ett hundratal välklädda damer och herrar väntar på att få tillträde till sal två.
Perter Pernlöf, operativ chef i gruvan är på plats, han gick dock bakvägen med sitt följe.
10:05 Fordringsägarna väntar otåligt på att få höra vad rekonstruktören, advokat Lars Söderqvist har att säga.
10:07 Det är stor medial uppslutning på plats, fotografer som cirkulerar och kameramän som filmar och intervjuar fordringsägarna.
10:10 Otålig väntan, domstolen väntar på en tolk. Här finns det fordringsägare av många nationaliteter Det pratas förutom svenska också finska och amerikanska.
10:13 Det är trångt i tingsrättens lobby, de samlade är till stor del män i kostym och slips. Ett fåtal kvinnor närvarar.
10:30 Under stor trängsel är nu alla på plats. Man har tvingats öppna en ny sal, där man kopplat ljud och bild från salen där redovisningen presenteras.
10:33 Ordföranden går igenom närvarolistan. Rekonstruktören är på plats med medhjälpare. Northlands Karl-Axel Waplan är det inte
Peter Pernlöf, Eva Kaijser och Martin Sedig representerar bolaget.
10:38 Rätten går igenom närvarolistan för borgenärerna, det är många. Skatteverket är med på telefon och Peab, den största fordringsägaren representeras av den kända advokatbyrån Grönberg.
10:41 Nu ska rekonstruktören presentera en rekonstruktionsplan.
10:45 Advokat Lars Söderqvist presenterar sig själv och sina medarbetare.
10:49 – Man har beslutat att reducera kostnader i de finska bolagen, det bedöms inte påverka värdet på koncernen, säger Lars Söderqvist.
10:53 Lars Söderqvist går igenom formalia.
– En utförsäljning del för del skulle skapa kapitalförstörning av bolaget, kommenterar Lars Söderqvist.
– Samtliga bolag ingår i en värdekedja vilket innebär att att en nedläggning av ett bolag hade påverkat de andra, detta gör det mer komplicerat för mig som rekonstruktör, säger Lars Söderqvist
10:58 – Vi har inlett en granskning av hur det här kunde inträffa har inletts, vi granskar även bolagets transaktioner innan rekonstruktionen, säger Lars Söderqvist.
11:00 Söderqvist lämnar över ordet till sin medhjälpare Bill Kronqvist som har skött kontakter med fordringsägarna.
– Det finns stor förståelse bland leverantörerna och en stor vilja att Northland ska överleva och ta sig igenom rekonstruktionen, säger Kronqvist.
– Då övergår vi till lönegaranti, personalen är extremt viktigt. Vi upplever att personalen är mycket lojal och positiv. Vi har haft mycket positiv kontakt med personalen. Det finns inga planer på att säga upp personal inom företagsrekonstruktionen som läget ser ut idag, säger Kronqvist.
Enligt budget kommer Northland betala ut april-lönerna. Marslönerna betalas med den statliga lönegarantin.
Northland har skulder på 500 miljoner dollar, det mesta är så kallade bond agreement, om 370 miljoner dollar. Leverantörsskulder är 130 miljoner dollar.
– Bolaget  värt 908 miljoner dollar, det innebär att verksamheten i sin nuvarande form är sufficient, menar Söderqvist som åter tagit ordet.
11:15 – Bolaget behöver självständigt utgöra ett positivt kassaflöde. Det behövs långfristig finansiering.
– Den kortfristiga finansieringen är prioriterad. Det förekommer diskussioner med olika leverantörer  för att erhålla en kredittid på 45 dagar.
– Däröver pågår det diskussioner med externa finansiärer angående kortfristiga lån
– Bolaget har fått låna sex  miljoner dollar från obligationsinnehavarna.
– Vi bedömmer att bolaget bör fortsätta sin verksamhet och ser den långsiktiga finansieringen kan lösas, men bolaget måste ha beredskap ifall de tillgängliga likvida medlen inte skulle räcka.
– De var styrelsemötet i bolagen i gårdagen, de beslut som fattades är att bolaget drar ner verksamheten till en nivå som är anpassad till den finansiella situationen, det kommer inte påverka bolaget värde.
– Det är totalt stopp på kapitalinvesteringar, fokus blir enbart produktion – det kan påverka det långsiktiga värdet i bolaget.
Fordringsägarna, det finns ungefär 350 fordringsägare till bolaget. De ska erhålla full betalning.
– I nuläget erbjuds de största fordringsägarna kapitalbelopp med ränta. Amorteringarna och räntebetalningarna ska betalas när bolaget genererar en positiv kassa.
– Mindre fordringar ska kunna betalas under en kortare period.
Flera av åhörarna reser sig upp och går. En kvinna ler, när hon går ut genom salen.
– Betalningar sker enligt en princip som kallas vattenfall, bolaget har pengar som ska betalas ut.(Här avbryter HB direktrapporteringen).


Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
8 kommentarer om “”Bolaget har pengar som ska betalas ut”
 1. Nåjåjå skriver:

  Det är bara och stoppa spektaklet och se till att det blir konkurs sedan kan en seriös ta över allt…..kanske?

 2. Wtg skriver:

  Hallå reportern, uppdaterar eller är du i korvmojjen?

 3. Micke skriver:

  Reportrar är också människor, de måste få äta när de är hungriga.

 4. Wtg skriver:

  Som reporter äter man när det finns tid!

 5. Piccaboo skriver:

  Nu får vår bäste reporter öppna trattarna och skriva vad som sägs 😀

 6. Perra skriver:

  Vad säger dom? Har det återupptagits?

 7. Örjan Pekka skriver:

  Hej,
  Efter att presentationen övergick till frågestund, avbröt vi direktrapporteringen. Vi återkommer med fortsatt rapportering i HB på tisdag (såvida inget inträffar, som skyndsamt påkallar vår rapportering).
  Mvh
  Örjan Pekka
  HBwebben.se/Haparandabladet

 8. Står med bägge fötterna på jorden skriver:

  Självfallet kommer Kaunisvaara-gruvan att leva vidare. Järnmalm behövs alltid. Produktionen är ju redan i gång. Första leveransen har avgått. Konjunkturer och priser kommer att gå upp o ner, som vanligt. Men malmen finns i Kaunisvaara.