LO-arbetare riskerar halv lön i statlig pension

TORNEDALEN: Det var en dyster prognos som presenterades i dag, onsdag, angående det statliga pensionssystemet. Fram till 2020 bedöms det bli svårt att leverera bra pensioner.

Förutsättningarna för LO-arbetare att skaffa sig en tillräcklig pension är också sämre än för andra grupper. En industriarbetare som går i pension vid 65 års ålder kan bara att räkna med att få omkring halva lönen i statlig pension.

Orsaken till att pensionerna minskar i förhållande till lönen är framförallt den svaga sysselsättningsökningen och det faktum att vi inte jobbar längre än tidigare, trots att medellivslängden ökar. Detta bidrar till att den så kallade ”balanseringen” i systemet – eller bromsen – gör att pensionerna blir lägre.

På grund av att arbetsmiljöriskerna fortsatt är höga tvingas LO-arbetarna oftare lämna arbetslivet i förtid på grund av hälsoproblem. Detta gäller i än högre grad för arbetarkvinnor. Samtidigt har möjligheterna att kunna avsluta arbetslivet med sjukersättning kraftigt försvårats, enligt rapporten.

Om sysselsättningen skulle öka med omkring 80.000 fler per år och pensioneringsåldern höjas till nästan 67 års ålder, skulle pensionera kunna höjas med över 20 procent, enligt samma rapport. Men för det krävs en mycket expansiv penning- och finanspolitik och att den högsta åldern i försäkringssystem som a-kassan och sjukförsäkringen förlängs till 67 år. Dessutom krävs stora förbättringar av arbetsmiljön, slås fast i rapporten.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
10 kommentarer om “LO-arbetare riskerar halv lön i statlig pension
 1. Marvil skriver:

  Det där insåg jag redan för tjugo år sedan.

 2. Stig Aspholme skriver:

  En annan sak som inte många idag tänker på, är hur skall dagens arbetslösa ungdomar kunna leva på sin ev. pension? Vi som är födda på 40-talet och som har full ATP+ tjänstepension, vi har det svårt redan idag, hur skall de som aldrig kommer att kunna skramla ihop till full ATP kunna leva på sin pension? Och de förväntas leva ännu längre än vad man gör idag!Politikerna håller käft om detta. Och ingen ”press” vågar granska förhållandet. Vår press är styrt av staten, eller hur Örjan!

 3. Sixten Johansson skriver:

  I våra medier styrs inte mycket av staten. Snarare handlar det om ett tänkande, en verklighetssyn, som blir utbredd i samhället och förändras mycket långsamt. Med tanke på mina barn och eventuella barnbarn är jag rädd att läget är mycket värre än man i dag räknar med. Jag tror att en stor del av dem som nu är under 40 år har en betydligt sämre förmåga än vi äldre har haft att försörja oss och fostra våra barn för familje- och arbetslivet. Om detta stämmer, tänk då framåt ett par decennier!

 4. Thomas skriver:

  Det är inte ofta man ser en 65år gamla byggnadsarbetare som jobbar utan att äta massor med medicin för att klara dagen. Lösningen måste ju vara att man jobbar lite längre kanske 70år och sänker tjänstemäns till 45år för det är ju tungt och lyfta papper och ta stora beslut. Haha

 5. knapsu skriver:

  Och våra riksdagsledamoter som har beslutat om detta pensionssystem berörs ju inte av detta utan står ju utanför och har ett eget system med guldkantade fallskärmar.

 6. s-så klart. skriver:

  Tja–och vad är lösningen till detta..jo höj skatten och därigenom öka avsättningarna till pensionssystemet och avskaffa ppm….vi ska inte låta kvartalskapitalisterna bestämma vår pension….de låter väl bra även för högern i hpda…!!!

 7. s-så klart. skriver:

  För högern fattar inte att om man höjer skatten så får staten in mer pengar – som kan satsas på pensioner, skola och omsorg..som är till gagn -inte för högerfolket..men för majoriteten av svenska folket….

 8. Pankkukruunu skriver:

  Den socialdemokratiska regeringen under Göran Persson stal ju 250-miljarder från ATP-systemet. Alla andra partier utom VPK var med på det.VPK:s protest var av det lamare slaget. De är lika goda kålsupare hela gänget.

 9. Skattkalle skriver:

  Varför inte höja skatten till 100% så kan alla få det man behöver. Eller till 95% så att alla får en månadspeng som de själv kan förvalta, säg 750 kr som alla får t ex på äldreboendet. Åt var och en efter behov och staten avgör hur mycket var och en behöver. Det vore väl en utmärkt lösning.

 10. Jan Björnfot skriver:

  Säger, som Stig när han nämner ATP, som skulle funnits kvar även för denna generation. Men dagens kassabehöriga risdagsmän och kvinnor var ju tvungna att betala bort den statliga skulden för dessa pengar, som dagens pensioner och kommande har betalt in och där med kunde svenska staten med stor sannolikhet sänka skatterna.