Löfven ombildar sin regering

TORNEDALEN: Under torsdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att han entledigat förre infrastrukturministern Anna Johansson och förre inrikesministern Anders Ygeman.

Under presskonferensen kom beskedet att Löfven valt att ombilda sin regering. Ombildningen sker i efterspelet av den it-skandal på Transportstyrelsen som nyligen uppdagades.

Dock får Peter Hultqvist sitta kvar som försvarsminister. I samband med uppdagandet riktade partiledare inom Alliansen misstroende mot dessa ministrar, men Hultqvist får alltså fortsatt förtroende.

– Jag tänker inte försätta Sverige i en politisk kris, sade statsministern under torsdagens presskonferens.

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern Gabriel Wikström lämnar också sin post, men anledningen är hälsoskäl. Heléne Fritzon blir ny migrationsminister, justitieminister Morgan Johansson blir nu även inrikesminister, socialförsäkringsminister Annika Strandhäll får utökat ansvar och blir socialminister (en post som återinrättas) och riksdagens gruppledare Tomas Eneroth blir infrastrukturminister.

Haparandas kommunalråd Peter Waara (S) anser att Löfven fattade ett rimligt beslut.

– Det var för att markera att det är regeringen Löfven som styr Sverige, inte oppositionspartiernas hot. Det var ett helt rimligt val som Löfven har gjort, och sätter press på borgerligheten att bekänna färg framöver, säger Waara till HB.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
58 kommentarer om “Löfven ombildar sin regering
 1. Futurum Casus skriver:

  Det har skett ett grovt lagbrott – några ord om det Peter?

 2. Futurum Casus skriver:

  Vi har alldeles för lågutbildade politiker i Sverige. En politiker bör ha allomfattande kunskaper både yrkesmässigt och utbildningsmässigt. Svetsare, målare osv. duger inte som politiker idagens läge. Alla yrken utvecklas – men inte livstidsyrken som ledamöter och statsråd.

 3. Vdaskott skriver:

  Alliansen skadesköt sig själv när det vittjade sin egengillrade Reinfeldtska fälla.

 4. Kotten skriver:

  Kom ihåg Waara vi har ett paralellt Sverige bestående av papperslösa individer som lever utom Sveriges lagar,ungefär som dessa statsråd som verkar ha immunitet.Man får förråda ett lands hemligheter både när det gäller försvarsmässigt och civilt.Hur kan man tillåta detta? Tydligen kan man bete sig på ett så ansvarslöst sätt utan bli straffade. Tänk om någon har lekt med tanken att sälja lite hamligheter till ett bra pris.Men hur det än blir,det går ingen nöd på dessa stadsråd,miljon fallskärmar hägrar!Nya poster väntar.Så fungerar Löfvens sosse-politik.

 5. Futurum Casus skriver:

  Vådaskott: Man ska inte glömma bort att det var en reaktion på den största säkerhetläcka sedan mannaminne. Det går inte att skylla över händelsen på någon annan.

 6. Vdaskott skriver:

  Futurum Casus: Vem i Alliansen råkade avfyra Reinfeldts Vdaskott?

 7. Futurum Casus skriver:

  Jag tycker debatten i media tagit en absurd form i vilken partiledare som går vinnande ut striden. Den största förloraren är det svenska folket vad gäller integritet och säkerhet. Vi vet ännu inte hur säkerhetsläckan kommer att påverka oss.

 8. Puupää skriver:

  Hela Sveriges regering får avgå. Om det hade varit en vanlig människa som hade läckt ut information så hade det blivit livstidsstraff. Ygeman får istället en ny post och Hultqvist får till och med kanske stanna kvar? Vem blir lidande? Jo, återigen vi.

 9. Knapsu skriver:

  Puupää: hur blir ”vi” lidande?

 10. Vdaskott skriver:

  ”Det viktigaste är att” upprepade Reinfeldt i varje TV framträdande under hans regeringsinnehav.
  Att det ”viktiga” även gällde utlokalisering av Statliga register för och sänka skatten åt de välbärgade blev förödande för oss.
  Vi folket får betala notan för Alliansens ansvarslösa frossande i efterskott.

 11. Futurum Casus skriver:

  Vårdaskott: Vad pratar du om? Jag har inte tillgång till topphemligt material från partihögkvarteret på Sveavägen 68.

 12. Futurum Casus skriver:

  Att sänka skattetrycket i Sverige och få fler i arbete är enda vägen för att bygga välfärd. Alliansen byggde välfärd trots lågkonjuktur.

 13. Vdaskott skriver:

  Futurum Casus: Det tar tid innan folket har återställt allt det vad Alliansen förstörde och förskingrade under deras 8 år vid makten.
  Att låta tjecker ta hand om Statens sekretessbelagda register är bara en bråkdel av deras bravader för och göda de välbeställda.
  Ännu erfordras grundlig sanering, det räcker inte med normal städning.
  Det finns mer gömda lik i garderoben.

 14. Puupää skriver:

  Knapsu,
  Tänk efter lite nu, snälla. Om IT-läckan var så omfattande som det sägs vara så har förmodligen alla som finns registrerade på Transportstyrelsen fått sina ID handlingar läckta utomlands. Så varför skulle inte VI beröras? Åtala varenda skyldig och ge långa fängelsestraff. Det går inte att hålla det hemligt när så mycket äventyras. Såklart får dom sparkade ministrarna nya högt uppsatta jobb återigen. Sverige i ett nötskal.

 15. Ötå-bo skriver:

  Den som ev. läckt info är amerikanska IBM och deras anställda? Tror ni verkligen att en IT-tekniker som får uppdrag att sköta ett register, att det första den tänker på att sälja uppgifter till Putin, IS etc. Har man utrett ev. läckor med IBM, lätt kolla anställdas loggar! Det är bara svammel vad borgarna håller på med,för det finns ingen säkerhetsläcka inom regeringen!

 16. Knapsu skriver:

  Puupää: beröras är en sak, att bli lidande en annan sak. Så hur kommer vi att lida av detta?

  Kan förövrigt delge Transportsstyrelsens genaraldirektörs uttalande om saken:

  ”– Vi har inga indikationer på att någon information släpps ut och varje dag förbättrar vi säkerhetsarbetet på Transportstyrelsen och det kommer vi fortsätta att göra, säger Jonas Bjelfvenstam.”

 17. Vdaskott skriver:

  Det är hög tid att börja med mittensamverkan i svensk politik.
  Den fantiserade mittendelningen mellan vänster och höger gagnar inte Sverige.
  Bilda en samlingsregering med de fyra mittenpartierna.
  Numera finns det bara små politiska skillnader mellan Mp, S, C och L.
  Socialism och kapitalism tillhör det förgångna.

 18. solidaritet skriver:

  Håller med i allt ang. ötå-bos inlägg. och deT går aldrig att helt gardera sig emot läckor, hur mycket man än har säkerhets prövat en person. Se bara på Synnergren och en annan militär som åkte fast för spioneri. För dom var väl också säkerhetsanalyserade?

 19. solidaritet skriver:

  Till futurum casus: Jo högern byggde välfärd åt överklassen under lågkonjunkturen. Och de är de vi nu håller på och rätta till.

 20. solidaritet skriver:

  Puupää: den enda skyldiga skulle i så fall vara högerregering som gav tillåtelse av outsorca datatjänsterna.

 21. Enok Nitti skriver:

  Synnergren spion? Han var ÖB.Du måste mena Wennerström och Bergling.

 22. Ötå-bo skriver:

  Ni borgare, vem vill ni se som försvarsminister? Högerns Tolgfors som inte gjort värnplikten,Wallmark eller Tobe eller KD:s Oskarsson som i en debatt ville förklara krig mot Ryssland!! Min försvarsminister är Peter Hultqvist, som jag hade förmånen att lyssna till under Matarengi marknad. Han visar pondus och som framkommit, den bästa f-ministern sedan 2 världskriget. Borgare sluta med ert politiska svammel!

 23. Ötå-bo skriver:

  Borgarnas enda politik är misstroendeförklarningar! Till höst budgeten blir nya m-förklarningar mot 2 nya statsråd! För de kan inte annat t.ex lägga fram ett gemensamt budgetförslag. Jag vill förklara missnöje mot borgare och deras allierade SD, att inte genomföra regeringens förslag att sänka skatten för oss pensionärer.

 24. Puupää skriver:

  Knapsu,
  Ja, information som berör dig som har läckt utomlands kan inte skada dig eller någon annan det berör? Du kanske inte tänkte på att du kan utsättas för hackerattacker, id-kapning, m.m. Tänk efter själv. Cyberbrott har ökat något så fruktansvärt och just denna IT-läcka lär ju inte direkt hjälpa oss som blir rånade.

  Bjelvenstanam snackar dynga. Han försöker tona ner skandalen så att lättlurade Svenssons fortsätter köpa mellan mjölk och sill.

 25. Futurum Casus skriver:

  Vådaskott: Du är felpåläst. Sluta läsa Pravda – det bidrar inte till att göra samhället bättre. Som läsare ska man vara kritisk inställd till det kan läser och skaffa sig fler källor som styrker påståendet.

 26. Futurum Casus skriver:

  Ötå-bo: Det finns säkert fler f-ministrar som varit bra. Men tyvärr så sviker minnet oss människor alltför fort.

 27. Futurum Casus skriver:

  Solidaritet: Om du jobbade under alliansens tid i makten då fick du ta del av skattesänkningarna. De som fick det svårt var bidragstagare som solidariskt levde på andras inkomster.

 28. Futurum Casus skriver:

  Knapsu: Det helt självklart att det inte finns indikationer om vad för skador säkerhetsläckaget gjort. Det är för tidigt att säga. Det kanske vi vet först om några år. Då får vi hoppas att Säpo är på tårna och kan begränsa skadorna.

 29. Ötå-bo skriver:

  Ev. säkerhetsläckaget, får ansvar krävas av Centerpartiets IT-minister Hatt, som lät myndigheters möjlighet att privatisera sin IT-verksamhet. Detta är grunden till problemet! Som kräver en KU-granskning.

 30. Futurum Casus skriver:

  Ötå-bo: Självklart! Problemet är att flera lagbrott begicks och det var säkerligen inte ”Hattens” tanke. Sedan är jag emot outsourcing oavsett det handlar om telefontjänster för Vattenfall eller körkortsregister. Vi har arbetslöshet i Sverige och sådana tjänster skulle mycket väl kunna utföras i glesbygd med högarbetslöshet.

 31. Kotten skriver:

  Ja du Vedaskott. Har du glömt vems BUTGET sossarna tog över? Gratis uträknat och bara hålla i tyglarna och sakta men säkert avvika och köra fast båten på grynnan. Ta inte åt äran från andras jobb.

 32. Vdaskott skriver:

  Kotten: Fru Andersson tog över ett underskott på 80 miljarder, du har väl inte glömt hennes förtvivlade ord om ”tomma lador”.
  Det underskottet har hon återgäldat utan diffusa ”linjer” som pensionärer har betalat.
  Utöver denna bravad har hon fixat 4% i BNP höjning under senaste kvartalet.
  Va tur dom har det! Säger man i gamla Reinfeldt lägret.
  Men, varför denna eviga tur?
  Vakna Kotten! Alla ska med.
  Gränsen mellan mittenparterna är goja.

 33. solidaritet skriver:

  Högern babblar om rikets säkerhet men de är de minsta dom egentligen bryr sig om. Nä de här är bara och ev. vinna partipolitiska poänger. Varför är det främst pingspatrorskan i kd som framträder i alla medier och gör bort sig. Och pennsoldaten. Hoppas inte hon ramlar baklänges innan hon blir våran nya ledare-visst är de skrämmande framtidsutsikter.

  våran landsfader!!!

 34. Futurum Casus skriver:

  Vdaskott: Man kan inte glömma bort att alliansen regerade under en lång tid av lågkonjunktur som drog igång hösten 2008. Det var tomma lador när alliansen tog över efter Göran Persson. Det är lätt att styra ett land när det är högkonjunktur.

 35. Futurum Casus skriver:

  Solidaritet: Meningslöst resonemang, ingen rim och reson som går att utveckla i ett meningsfullt svar.

 36. Solid-tär skriver:

  Solidaritet, jag förstår att du har det jobbigt just nu och bortser från dina överdrifter. Måste vara jobbigt att komma från en verklighet där ens eget parti alltid styrde- val var egentligen onödiga, till en nutid när helt plötsligt väljare och Riksdag har nåt att säga till om. Antar att du tänker ”Vad f-n hände med demokratin 🙁 ”. Men ge inte upp, ditt parti är fortfarande ett av de två största i Sverige, och bara cirka 75% av väljarna röstar inte på er!

 37. Vdaskott skriver:

  Futurum Casus: Så här skapar man lågkonjunktur:
  Man tar ex. vis en tusenlapp från en fattigpensionär och delar ut den till sådana som lever i överflöd.
  Den fattiges konsumtion minskar säkert med tusen kr.
  Kontentan av det blir lågkonjunktur motsvarande tusen svenska kronor.
  Lågkonjunkturen fick ett ansikte med förra regeringens OBOL liknande hjältar.
  Framifrån hade ansiktet en kal hjässa och bak hängde början till hästsvans.
  OBOL herrarna de försvann.
  Lågkonjunkturens skapare slängde folket ut med hjälp av valsedlar.
  Apropå 2008 +40, 2015 -80 alltså ännu värre -120 miljarder.

 38. Futurum Casus skriver:

  Vårdaskott: Du skriver bara trams. Skatten för pensionärer har inte minskat i och med att den rödgröna regeringen tog över styret – snarare tvärtom. Lågkonjunktur slog in med full kraft hösten 2008 och lamslog Sverige i åratal och det är faktiskt alliansens politik som fortfarande driver Sverige framåt trots ”fru Andersson”.

 39. Vdaskott skriver:

  Futurum Casus: Så här dribblade M-hjältarna:
  De bytte namn på flera skatter och införde nya, avgifter fick de heta.
  Löntagarnas nya s.k. avgifter kompenserade man nästan fullt ut med avdrag och de välbeställda fick enorma lättnader.
  En tredjedel av folket bestående av pensionärer och annat M-utanförskap fick betala fullt ut för M-hjältarnas trixande.
  Men det räckte föga, det saknades 80 miljarder och alstrade onödig lågkonjunktur.
  Deras förhatliga skatte- (avgifts-) tryck blev i verkligheten ännu kostsammare för tre fjärdedelar av svenska folket.
  Nya M:s politik är ännu mögligare än gamla H:s.

 40. kisumisu skriver:

  Till dom som tycker vi inte kan ta skada av läckta uppgifter kan jag bara säga läs på innan ni säger ingen skada skett.

  Nu tänker jag på alla som blivit lurade.
  Finns tom internetoperatörer som läcker ut info (bla Telia).
  Utan några som helst ordentliga bevis eller beslut från svensk polis berättar de vem som ligger bakom ett visst ip-nummer.

  Sedan utnyttjar oseriösa bluffmakare detta och skickar blufffakturor och utpressningsmeddelanden ”du har fildelat betala 9000kr böter så glömmer vi saken annars syns vi i rätten….”.

  Men ni tycker väl att det är okej göra så. Jag kallar det utpressning o maffiametoder!

 41. Futurum Casus skriver:

  Vådaskott: Du är verkligen indoktrinerad av trams. Det vore bra för Sveriges framtid om fler ser lite mer utanför partiboxen. Vi har snart ingen industri kvar i Sverige pga ett högt skattetryck – vi går mot ett tjänstesamhälle. Enda sättet att motverka det är att göra det billigare att anställa människor. Det tror jag alla kommer begripa med tiden. Men fram tills dess så kommer man bli tvungen att läsa kopiösa mängder strunt.

 42. Oerfaret alt inget och ha, ett skämt !! skriver:

  Att tro att Alliansen skulle kunna leda Sverige idag är en utopi.
  Består mest bara av ungdomar som tex Ebba Busch Thor. En regering med henne som försvarsminister vore ett skämt som tom kråkorna skrattar åt, än mer Putin. En jädra soppa och ett stort skämt skulle det bli om det blev oroligt i världen. Nej tack för denna svajmast passar bättre som underhållning men leda Sverige föredrar Löfven och Hultqvist.

 43. AnnBritth skriver:

  Milde tid vilka diskussioner det blivit. Alliansen ledde ju Sverige i 8 år. Inte var det värre än vad det är nu. Ett enda käbbel och svammel. Jag ser fram emot valet 2018. Heja Jimmie Åkesson säger jag….det är många som kommer bli förvånade??

 44. Högre medelålder idag ungdomar skriver:

  Till AnnBritth !
  Jovisst men då var ju oxå medelåldern dubbelt så hög som idag.
  Idag stämmer liknelsen mer med en svajmast 🙂
  En annan sak är dock att de sålde ut landet billigt under 8 år!

 45. AnnBritth skriver:

  Svar till högre medelålder….
  Jag tror inte medelåldern spelar någon större roll. Det är inget som säger att gamla kvastar sopar bäst.
  Herr Fridolin, som bevare mig väl, sitter i regeringen är väl inte så gammal.
  Jag tycker landet sköttes utmärkt i åtta år. Reinfeldt gjorde ett jäkla misstag när han slutade. Det var när han sa att vi skulle öppna våra hjärtan. Vi ser hur det gått….Landet är helt förstört.
  Hoppas det blir en riktigt spännande valrörelse framöver. Jag önskar att svenska folket tänker till och röstar rätt. Jag tror och hoppas SD går vinnande ur denna valrörelse.

 46. Menar du att Björklund var bättre att leda skolan ?? skriver:

  Till AnnBritth!
  Apropå skolan och skolpolitiken du kom in på vem var det som är orsaken till att skolan inte funkar jo L Björklund ? Som lova under 8 år och gick till val på att ha skulle skapa Sveriges bästa skola. Vad blev det utav alla löften, bara skit och inkompetens ??
  Ger inte mkt för alliansen och de är ännu mer inkompetenta i dagsläget, rena kaoset om dessa ungsters styr.
  Det har faktiskt vänt en del under Gustav men 8 år och lekstuga till skola tar lång tid att åtgärda!

 47. Vdaskott skriver:

  Under 30 – 40-talet dragglade vi utantill alla vattendrag på Sveriges s.k. framsida Västkusten.
  Ätran, Nissan, Lagan, Viskan, det kunde alla utan och innan.
  Våra egna vattendrag har vi lärt oss först vid semesterresor söderut.
  Och Västkustens bäckar kunde man ju pissa över.
  Vad jag ser här så är vissa skribenter lika indoktrinerade.

 48. Futurum Casus skriver:

  Oerfaret alt inget och ha…: Om man som regeringschef och finansminister väljer att låna stora summor under högkonjunktur då kan man inte mycket om marknadsekonomi. Reinfeldt byggde välfärd under lång tid av lågkonjunktur. Läs på litegrann innan du röstar i valet 2018.

 49. AnnBritth skriver:

  Svar till menar du att….
  Jag nämnde aldrig Björklund och hans skolpolitik. Jag nämnde Fridolin pga hans ringa ålder. Inget annat. Allt handlar inte om skolan. Det finns annat som inte fungerar med denna regering. Den här It-affären var droppen…den visar på slarv av högsta grad. Sverige fungerade utmärkt med den förra regeringen. Det var lågkonjunktur….Sverige klarade sig bra.
  Ännu en gång säger jag…tänk efter innan ni röstar. Jag citerar en som det kommer att gå bra för: Kära Sverigevänner?

 50. Futurum Casus skriver:

  Menar du att Björklund…: Skolan har varit ett problembarn i 30 år – det är många skolminister som haft det på sina bord. Det går inte att göra någonting åt om inte eleverna är villiga att inta kunskaper. Det är föräldrarna som måste ta ansvar för sina barn.

 51. Valellerkval? skriver:

  Oj, vad det tjafsas. Väljarkåren är inte som förr och inte Sverige heller. Om man inte röstar på ”sjuklövern” utan väljer oppositionen (många tycker att det bara finns ett oppositionsparti) ser man fram mot valet! Får SD över 20 %, hur ska övriga partier hantera det? Jäkla spännande blir det! I övrigt kan man tycka att alliansen nog tog i väl mycket i detta ärende, vissa sossar gör ett bra jobb även om det politiska/taktiska spelet med opportunisterna från Miljöpartiet ställer till det, liksom MP förstörde för borgarna. Välj själv käre väljare och läsare, rösta rätt!

 52. Futurum Casus skriver:

  Det är bara se på religiöst terror som de flesta riksdagspartier nonchalerat de senaste åren. Sent ska syndaren vakna och vissa har inte ens vaknat ännu. Jag har varnat för detta de senaste 10 åren. I början handlade det om al-qaida.

 53. politiskt beroende skriver:

  med vår regering fungerar allt bara bra. Det är bara de med politiska ytterligheters åsikter som tycker annat, är rasister. och att skylla it-saken på regeringen är bara partipolitsika poänger att ev vinna. troligen blir de att förlora. Vi har och behöver en Löfven som vår landsfader som han ju är. eller vill annbritt ha Batra som vår statsminister. Vilket svammel den där kvinnan är, kan inte säga nått om hennes manus inte följer svaret……kommer att kännas för Sveriges räkning..

 54. AnnBritth skriver:

  Kära politiskt beroende….
  Har jag skrivit att jag vill ha Batra som statsminister? Var sjutton har du läst det? Min önskan är att Jimmie Åkesson ska regera. Då blir det kanske lite ordning i detta land. Nu är det ingen ordning alls. Herr Löfven, menar du? Han är ju på resande fot hela tiden. Lämnar svenska folket åt sitt öde.

 55. Hsn skriver:

  Till politisk oberoende: så alla som inte är sossar är rasister?
  Låter som en sann socialist ingen får ha nån annan åsikt.
  Kanske dags att göra Venezuela sällskap i socialistinternationalen.

 56. politiskt beroende skriver:

  Åkesson som statsminister, haha måste småle, vilka fantasier du har annbritt. Visst ska en statsminster, vår landsfader, resa. Din Åkesson skulle väl inte ens tordas komma förbi 50-skyltarna i Sölvesborg om han skulle mot all förmodan. Måste småle igen, skulle bli minister, tror själv att sd kommer och backa rejält i kommande val och få cirka 6 procent, och då får han tampas med majoren i fp.

 57. Futurum Casus skriver:

  Politiskt beroende: Det är högkonjunktur – då ska allt fungera ”bara bra”. Konstigt vore annars. Samma regering under den långa lågkonjunktur som alliansen hade från 2008 då hade vi mest troligt haft finanskris och bankkris. Vi ska vara tacksamma som fick regeringen Reinfeldt som styrde oss förbi den globala finanskrisen. Det var som sagt inte bara Sverige som drabbades.

 58. Vdaskott skriver:

  Den Svenska modellen börjar nu bli återställd efter förra regeringens nedmontering av densamme.
  Folket stimuleras återigen till utveckling istället för avveckling.
  Det bevisar BNP-uppgång och räntan som snart återgår till positiva tal.
  Allt orsakas troligtvis av avsaknad av gylf?