Seger för Asplöven i mäktig forcering

Kirunakollaps i hockeyettan. AHC spurtvann under onsdagskvällen. Foto: Lasse Stenman

KIRUNA: Asplöven knäckte KIF under matchens sista fem minuter, till 2-4 (2-0, 0-1, 0-3) i hockeyns norretta under onsdagskvällen.

Finns inget mer kittlande att säga än

FÖRSTA PERIODEN: De rör ju på sig.

Lugn första minut. Liv och spelare på rätt sida om pucken i minuterna två och tre. Matchen söker form sex minuter in i perioden.

Hemmalaget har öppnat friskt – gästerna lär inte få några poäng gratis. Disciplinerat så långt, gängen vet att utvisningsminuter kan kosta. Lite spänningslöst mitt i perioden: kanske en kasse skulle väcka tillställningen.

Asplöven har deltagit i tre snåla matcher i rad och har nu inte målat på över 80 minuter effektiv tid. 12.37: gästerna drar på sig kvällens första tvåa. 22 sekunder senare ringer det hos Eriksson i bortakassen. 1-0 till Kiruna och press på Asplöven.

En hemmaspelare sluter handen över pucken och får två back efter 14.32, med femfyra för AHC. Men Kiruna har koll på sin s**t och avväpnar gästerna.

Lite frustrerat AHC med tre minuter kvar av perioden. Uppförsbacken blir inte mindre av att Kiruna fixar 2-0 efter 17.37, dessvärre inte helt oförtjänt.

8-10 i skott berättar om ett effektivt Kiruna, där gästerna gör klokt i att hålla sig från utvisningsbåset.

ANDRA PERIODEN: Gästerna behöver som alla förstår ett mål för att reta aptiten.

Lite bättre kroppsspråk hos AHC i den första minuten. Skapliga första tre. Men Kiruna försvarar sig bra.

Dock nytt femfyra för Asplöven efter 6.06. Som blir fem mot tre, då en hemmagubbe smädar domaren. Det tar fem (!) sekunder för gästerna att reducera. Backen Eetu Heikkinen är tillbaka efter skada och krutar in 2-1 efter 6.11, frammatad av anfallsduon Hampus Forsling och Jesse Rohtla.

AHC fortsätter i numerärt överläge, men Kiruna samlar sig och städar undan resten av strafftiden. 10.23: hemmalagets tur i numerärt överläge. Men gästerna är nu med i handlingen och dödar skickligt straffminuterna.

Tätt och spännande, lite drygt halvvägs in i matchen. Minuterna rullar dock undan, med två vaksamma lag på banan tre minuter innan paus. Asplöven söker desperat nycklar till ett organiserat hemmaförsvar.

10-10 i skott och spännande inför tredje akten.

TREDJE PERIODEN: Scen ett, nedsläpp.

Matchuret hostar till och AHC har förslösat ytterligare tre minuter i jakt på kvittering. Lite stressat med effektiv kvart kvar att nöta på. Samma sega känsla som mot Piteå senast, men hockey svänger som en gaffeltruck.

Sju minuter in i perioden aktar sig spelarna noga för regelmässiga övertramp. Typiskt att Asplöven åker på en tvåa för en löjlig puck out efter 8.57. Gästerna förvandlar den första utvisningsminuten till aska. Likaså den andra.

Nio spelminuter återstår för slutforcering. Sju, brrr. 13.28: AHC i pp. Kiruna fixar första minuten. 14.38: ytterligare en hemmaspelare på botbänk och fem mot tre för gästerna. Glädje och gamman i gränsstaden: Asplöven kvitterar efter 14.58, där Ville Rajala hittar nät med hjälp av vännerna Rohtla och Forsling.

Gästerna fortsätter i femfyra. Herr Rajala spökar för Kiruna igen och hänger 2-3 efter 16.22, med passpoäng till evige Rohtla och Henri Snäll. Hastigt och olustigt för hemmalaget som lett matchen i 55 minuter.

Sista biljett för Kiruna, med femfyra efter 17.07. AHC battlar bort minut ett, dito minut två. Nu är det lite kris i gruvnäringen, ut med keepern i ett sista drag efter 19.15. Men gästerna tar tek, där Roman Semjonov hittar anfallskamraten Anthon Eriksson som får tom kasse till 2-4 efter 19.28.

10-14 i skott under tredje. Mäktig vändning och trendbrott för Asplöven.

– Vi för spelet under större delen av matchen, men har svårt att skapa lägen. De får kraft av sitt ledningsmål och ökar på av bara farten. Starkt av oss att vända och kul att vi gör det med tre mål i power play som fungerat dåligt under den senaste tiden, sammanfattar Asplövens tränare Urban Lahti.

Ledare Lahti plussar för Antti Ylönen och Eetu Heikkinen på backen samt för anfallarna Ville Rajala och Hampus Forsling.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
3 kommentarer om “Seger för Asplöven i mäktig forcering
 1. Dragos skriver:

  Först frustrerad, sen faktiskt imponerad! Ni gjorde vad som behövdes, men inte mer, mot ett bra spelande Kiruna. Mycket bättre än mot Piteå. Inget bortastå ikväll för egen del, snarare hemmasittning vid datorn, men det duger ikväll! Laget har potential att bli bättre, och det kommer att behövas i vår, men det ser bra ut!

 2. Dragos skriver:

  P.s. Vänta bara när Rajala får ihop grejerna, påminner lite om tidigare lyckovärvningar typ Lagace och Thrukhno, men där är vi inte ännu men kanske snart! D.s.

 3. Knapsu skriver:

  Lite oroväckande att man inte klarar av att vinna mot KIF med lika många spelare på banan.
  Dock ett bra besked med 50% utdelning i powerplay.
  Men förhoppningen är ju att ju mer Urban och Juhas:s orkester kommer att spela, desto mer ljuv musik kommer att uppstå.

  Så nu fyller vi ICA Arena i helgen och hejar fram våra svarta krigare till nästa viktoria!