Löneskillnader i samma yrke

NORRBOTTEN: Antalet manliga och kvinnliga läkare är ungefär lika många i Sverige, till skillnad från sjuksköterskeyrket som domineras av kvinnor. Trots att 9 av 10 sjuksköterskor är kvinnor är deras medelinkomst 85,4 procent av männens, enligt statistik från SCB.

År 2016 hade kvinnliga läkare 83,8 procent av de manliga läkarnas inkomst. 

Inkomsten är en funktion av lön och arbetad tid. Deltid, föräldraledighet och sjukskrivningar minskar inkomsten. Jämförs lön istället för inkomst förändras skillnaderna. För kvinnliga läkare är 91,7 procent andelen av männens heltidslön, och för kvinnliga sjuksköterskor är heltidslönen 98,6 procent av motsvarande mäns lön.

Lönestatistiken visar dock att fler antalet kvinnor bland läkarna arbetar deltid jämfört med männen. Bland sjuksköterskorna arbetar 46 procent av kvinnorna deltid och endast 24 procent av männen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska
9 kommentarer om “Löneskillnader i samma yrke
 1. Verkkosurfaren skriver:

  En annan rubrik vore kanske ”Män i vårdyrken arbetar mer än kvinnor vilket knappt återspeglas i lönen”?
  Statistik kan man göra vad man vill med, oavsett om ögonen är rödgrönrosa eller blå…

 2. Skolkritan skriver:

  Haha snacka om att vara så blind att man missar pucken. Männen jobbar mer och tjänar därför bättre, logiskt. Det finns alltså inga löneskillnader inom yrket, det handlar bara om att kvinnor och män värdesätter olika.

 3. Laitahyökkäjä skriver:

  Vem är blind? Om man orkar läsa notisen till slut så står där tydligt att det finns en skillnad på mäns och kvinnors heltidslöner i de två yrkeskategorierna. Kvinnliga läkare tjänar 8,3 procent mindre än männen, och kvinnliga sjuksköterskor 1,4 procent mindre. Den senare siffran kanske kan ses som försumbar, men nog är det lite intressant att även i det klassiska kvinnoyrket ”sjuksyrra”, tjänar brorsan något mer…

 4. Skolkritan skriver:

  Laitahyökkäjä det handlar om att männen jobbar fler timmar, inte att man har högre timlön/månadslön.

 5. Laitahyökkäjä skriver:

  Bäste Skolkritan. Jag citerar ur notisen: ”För kvinnliga läkare är 91,7 procent andelen av männens heltidslön, och för kvinnliga sjuksköterskor är heltidslönen 98,6 procent av motsvarande mäns lön”.
  I nämnda stycke jämförs sålunda mäns heltid mot kvinnors heltid (i de två professionerna). Just den biten har ingenting att göra med det faktum att männen i högre grad än kvinnorna jobbar heltid.

 6. Futurum casus skriver:

  Tyvärr så jobbar många sjuksyrror halvtid, många pga barn men många för att de inte orkar jobba fler timmar. Min erfarenhet av kvinnoyrket är att kvinnor stångar sig blodiga i struntsaker medan män fokuserar sig på saker som är viktiga. Män slappnar av på kafferasten medan kvinnor pratar jobb. Därför tjänar kvinnor sämre – de går i väggen redan i unga år.

 7. Kisumisu skriver:

  Jo man kan se på saken ur flera perspektiv.

  Jag själv tycker att allt som handlar om individuella löner är lika med orättvisor.

  Vare sig du är man eller kvinna så kan din kollega som har samma utbildning, samma sysslor och precis samma jobb tjäna betydligt mer eller mindre.

  Det handlar inte heller om vem som är duktig på sitt jobb.
  Finns fall där kollegan är en latmask men tjänar bara mer för går bra ihop med chefen.

 8. Emiliano Santos skriver:

  Föreställ er en värld där det krävdes ett ”körkort” för att kunna delta i den offentliga debatten. Tror ni att Futurum casus skulle klara körkortstestet då? Som tur för honom och, otur för resten av oss, mår yttrandefriheten väldigt väl i Sverige. Futurum casus får fortsätta sprida sina skatologiska argument medan resten håller för näsan.

 9. Futurum casus skriver:

  Emilio: Det beror på ”uppkörningskontrollanten” som kontrollerar min skicklighet. Är du kontrollanten då är det nog ytterst få som får körkort. Det har vi redan nu i Sverige. Stanken är utbredd när yttrandefriheten kontrolleras politiskt.