Luciakandidat 3: Jessica Taavo

Mattetjej som gillar träning

Jessica Taavo, 15 år, tycker inte om att sitta still, därför består hennes dagar av träning, pluggande och helgarbete.

Jessica Taavo, som fyller 16 år på självaste julaftonen, har förutom mor och far två äldre bröder och en blandrashund. Hon går första året på Samhällsprogrammet, där matematik är favoritämnet. – Det är ett avslappnade ämne för jag har ganska lätt för matte, säger Jessica som blev intresserad av räkning i sjunde-åttonde klass tack vare inspirerande lärare.

Långsimmerska

Hon tar skolan på största allvar och försöker att plugga mycket. När hon får tid över är det i huvudsak träning som gäller. Hon går på body pump två gånger i veckan och simmar en gång i veckan – och då upp till två kilometer. Dessutom tar hon många långa promenader i snabbt tempo, så kallat power walk. – Jag tycker inte om att sitta hemma och ha långtråkigt, utan vill vara ute och röra på mig och träffa folk, säger Jessica som även jobbar extra på helgerna på en hamburgerrestaurang. Hon jobbar dessutom ideellt åt Asplöven då de spelar matcher, eftersom båda bröderna spelar hockey. Andra intressen är killar och att sjunga med T-schoolband.

Bra humör

Hennes sämsta egenskap är, enligt henne själv, att hon är så envis. – Men envishet kan också vara bra, hade jag inte varit envis hade jag aldrig fått helgjobbet, skrattar Jessica som tycker att hennes bästa egenskap är det goda humöret. ”Jag försöker alltid vara glad och tänka positivt”. Det som gör henne mest glad är när andra via små gester visar att de bryr sig om henne och när hon får vara tillsammans med sina vänner. ”De finns alltid där”. – Det som berör mig och gör mig arg är orättvisor i världen, svält, djurplågeri, och när folk inte får leva fritt. Och människor som inte är ärliga, utan hittar på lögner, gör mig riktigt arg.

Lära av andra

När Jessica är 30 år lär hon inte bo kvar i Haparanda, utan i en lite större stad där hon troligen har familj. – Men jag vet inte vad jag ska jobba med. Det blir i alla fall något med människor, för jag tycker om att träffa nytt folk, säger hon och tillägger att direkt efter gymnasiet ska hon ta ett sabbatsår och jobba. Sedan vill hon studera vidare. Enligt planerna ska hon också resa runt och se hur det är i andra länder. Någon speciell förebild har hon inte. – Jag vill lära av andra, men inte bli som någon annan. Jag vill vara en egen person.

Varför skulle just du bli en bra lucia?

– Eftersom jag vill sprida värme till äldre och till dem som har det svårt.
Tillbaka

Publicerad i Lucia Taggar: ,