Målet ”fiber till alla” går om intet

HAPARANDA: Haparanda stad kommer inte att klara målet ”fiber till alla senast 2020”.

Med målet att alla hushåll i kommunen ska ha möjlighet till 100 Mbit bredband senast år 2020 skrev Haparanda stad under våren 2017 avtal med Telia-Zitius om fiberutbyggnad.

Men Telia-Zitius har dragit sig ur projekt efter projekt. I meddelande till villaägare i berörda områden meddelas följande:

”Vårt beslut om att inte gå vidare med byggnationen baseras på faktorer som bland annat kostnader för utbyggnad av stationer, teknisk utrustning, upphandling av entreprenör, grävtillstånd och grävning samt administrativa kostnader, vilket inte går att motivera när intresset är för lågt”.

– Det här ramlade i kommunens famn för ett par veckor sedan. Jag har viss förståelse för det, för det finns flera problem. Dels är intresset lågt, dels har marknaden plockat russinen ur kakan, vilket försvårar möjligheten till utbyggnation. Marknaden har lämnat områden, inte bara på landsbygden utan även områden i centrala stan som ligger lite utanför. Då blir det svårt att bygga där, säger kommunens IT-chef, Rolf Sannebjörk, till Haparandabladet.

De som kommer att få fiber, enligt avtalet, är främst fastighetsägare längs riksväg 99 – från Mattila och upp till norra kommungränsen. Här startade Telia-Zitius fiberprojektet i fjol och byggandet ska ske under 2019-2020.

Enligt uppgifter från bolaget bygger de fiber för totalt 350 fastigheter.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
12 kommentarer om “Målet ”fiber till alla” går om intet
 1. Lars Englund Lappträsk Samfällighetsförening skriver:

  Dom påstådda höga kostnaderna för utbyggnad av fiber i Lappträsk stämmer inte. Vi har redan idag fiber som går genom byn. Skanova(teliabolag) äger en fiber som går från väg E4, genom byn och mot Övertorneå. En av dom tidigare telestationerna har varit fibersatt sedan länge. Dessutom så har vattenfall lagt in kanalisation på 7 km när dom grävde ned elen i byn. Så kostnadsmässigt behövs det mkt lite grävning när dom flesta fastigheter redan har nedgrävd slang till sin fastighet. Man undrar om telia är medveten om detta.Har kommunen framfört detta till telia? Här vi ngt stöd från kommunen?

 2. Mats Berg skriver:

  Djävla Telia-Zitius, djävla markanden… är det inte läge att staten tar hand om detta? Utan marknadskrafterna!

 3. från holmen skriver:

  kanske det blir för dyrt rentav….

 4. Arga Gubben på udden skriver:

  Nå niin. Redan på första mötet med zitius ang seskaröprojektet ansåg jag att man borde döpa om bolaget till skit i oss. Det har man nu gjort, tack Telia.

 5. rex skriver:

  Nu har det privata alternativet visat vad dom går för. Häng med i vad som basunerades ut om hur förträffligt det skulle bli nu när Telia fått konkurrens. Men det kostar mycket att få fram en slang i vårt steniga land. Av denna anledning gick staten ut med miljarder för att hjälpa dessa privata fiberföretag runt om i Sveriges landsbygd och mindre orter. Just nu är det stillestånd man får inget leveransdatum?

 6. Janne skriver:

  Då är det väl turatt vi har kommunens intentioner om fiber till alla… Eller har vi inte några lokalpolitiker i övriga kommunen som bor på landsbygden. Efter Torne älv finns ju en del, som sakt…

 7. från holmen skriver:

  €u har ju också delat ut stöd till detta…tex ute i GBG,s skärgård så drogs det fiber omkring år 2000 och fort gick det..därtill fick dom €u bidrag för att det var glest befolkat….

 8. Fakta skriver:

  Den s.k marknaden går inte att lita på, deras vinstjakt är förödande för landsbygden. Men varför fiber, mobilt bredband 4g fungerer perfekt i glesbygd, inga problem! Varför gräva fiber till byar med fåtal användare, de är inte ekonomiskt försvarsbart! Mobilt bredband fungerar utmärkt även i våra tätorter för företag och även myndigheter.

 9. Egenföretagare skriver:

  Fakta har rätt. Varför vill alla ha en dyr kabel in i huset 4g fungerar utmärkt och vi har den hemma och i stugan bredband är bara en dyr bluff som alla gått på ni som inte får bredband är vinnarna i det stora hela galenskapen att gräva kabel är så gammaldags

 10. Resultaten skriver:

  Fakta

  Så du tycker landsbygden ska lida av databegränsad internet?

 11. Företagsam Landsbygdsbo skriver:

  Sluta svamla om 4G och 5G, det fungerar idag ok för vissa men som en nödlösning och inget annat för väldigt många. Det finns hem, familjer och framförallt företagsamma som har hastighets och stabilitets krav som 4G inte tillgodoser. Och det för flera år sedan, hur ser det då ut om 10 år till. Allt hänger dessutom på hur bra signal man har till masten och dom fina höga frekvenserna för att komma upp i bra hastighet är det sällan man ser röken av på landsbygden. Detsamma kommer gälla 5G pga avstånden. Alla har rätt till bra internet (fiber).

 12. Nätsvammelskranskari skriver:

  Resultaten, förvänta dig inget vettigt svar av Fakta@Egenföretagare (och Ejsdorban@ejrazisd@Icander och vad han (för det är nog en han) nu brukar kalla sig. I ena meningen säger han att marknaden inte går att lita på, i nästa att det blir för dyrt. Då har väl ”marknaden” rätt? Kanske Fakta (mfl alias) börjar förstå hur samhället och ekonomin funkar och byter alias från Fakta till Fatta?