Malmpriset fick en rejäl skjuts uppåt

KAUNISVAARA: Malmpriset fick en rejäl skjuts uppåt under måndagen vilket kan ses som positivt för Kaunisvaaragruvan.
Enligt Nyhetsbyrån Direkt som hänvisar till Bloomberg News, steg priset för 62-procenting malm för leverans till den kinesiska hamnen Qingdao till 63.74 dollar per ton.

Enligt nyhetsbyrån är det en prisuppgång med nära 19 procent sedan i fredags vilket är den största prisökningen som någonsin rapporterats för en dag.

Det lägsta priset var i oktober 2015 då priset låg på strax över 38 dollar per ton. Som högst har det varit uppe i 180 dollar per ton under 2011.

En prisuppgång är visserligen något positivt vad gäller gruvan i Kaunisvaara men nyhetsbyrån uppger att flera analytiker är skeptiska till uppgången och tror att det istället blir en nedgång till kring 40 dollar per ton eller till och med lägre än så.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar:
19 kommentarer om “Malmpriset fick en rejäl skjuts uppåt
 1. Vaknar till liv skriver:

  Jag är övertyga att allt tjat från herr Rantakyrö tom hade kunnat väcka den döde från graven om han så velat. Så oddsen till trots malmpriser är stora för att gruvan kommer att öppnas på sikt. Gruvan är inget undantag precis som katten har den nio liv och såldes 8 liv kvar att förbruka för sin överlevnad.

 2. Pajalabo skriver:

  Sluta fantisera-ingen gruvbrytning i sikte.

 3. klurifax skriver:

  Städa upp området och glöm bort lurendrejeriet en gång för alla ni mår bättre då själva!

 4. Sixten Niemi skriver:

  Nu satsar vi igen med nya färska ovikta sedlar.
  Den förra satsningen var oerhört lyckosam.
  Tapuli malmkropp och dess moderna maskinpark blev helt klar för produktion.
  Allt talar för att malmproducenterna är klara med sin självsanering.
  Nu råder brist på järnmalm på världsmarknaden.
  Prishöjning på närmare 100 % på några månader bevisar det.

 5. Leif Bergdahl skriver:

  Järnmalmspriset upp nära 70% sedan 11 december 2015!Nu 62,60 US dollars per ton.Gruvan i Kaunisvaara bör öppnas igen och det med massivt statligt stöd. Lägg ner hela Kirunavaaragruvan med flyttning av Kiruna Stad.Tillräckligt med malm bör kunna fås fram från Mertainen,Svappavara och Kaunisvaara!! Om man satsar de miljarder som flytten av Kirusna stad kostar skulle Pajala räddas!
  Dags för S regeringen att handla SD stöder dem!!

 6. Ropen skalla i Pajala! skriver:

  Inställd flytt av Kirunastad för skitig 15% malm är väl och ta i ?
  Än en gång hörs argumentet att staten skall stå för bidrag och åter ropen skalla arbete åt alla! Lika med pajala mentalitet och dess brännvinståg på första Maj.

 7. Sixten Niemi skriver:

  Visst kan Staten vara bra företagare, år 1982 gick Staten in och satsade på bolaget LKAB, motsvarande 15 miljarder i dagens penningvärde, men det var inget bidrag, nej Staten krävde årlig avkastning för sin aktieinsats och det har Vi fått igen mångfaldigt.
  Annat var det med Facebook, dit öste Staten 300 miljoner, rakt in i utländska aktieägares portföljer, och häpna, helt utan avkastningskrav.
  Den bubblan är redan på väg till historien.

 8. Samma sätt skriver:

  Till Sixten !
  Staten har på samma sätt satsat indirekt i Gruvprojektet flera 100 miljoner. Infrastruktur och vägar mm, de har satsat dit de får.
  Att staten skall direkt gå in i själva gruvan som är privat är fel och skall inte ske, de skall underlätta för driften.
  Fecebook ställde staten upp med allt runt om kring precis som i gruvan. Dock gick de inte in själva Facebookhallens verksamhet.
  Rent generellt råder andra förhållanden idag med EU och en annan konkurrenslag.

 9. Sixten Niemi skriver:

  Jag vill under inga förhållanden ha statliga bidrag till företag där jag är eller har varit andelsägare i.
  Muta eller bestickning beivras av lagar, även internationellt.
  I vissa politiska kretsar kringgår man det genom direkta statliga bidrag till aktieägare.
  Vad som gjorde Facebooks ägare rumsrena är en gåta?
  Inte var det kollektivavtal vet vi nu.
  15 miljarder till LKAB år 1982 var ingen muta eller bidrag, det var en lyckosam företagsinvestering som ger dagligt bröd åt oss alla, även till de fattigaste.

 10. Cementiblandari skriver:

  Sluta nu…lägg ner skiten en gång för alla. Då kan vi börja bygga bagarstugor i byarna igen!

 11. Skitig skriver:

  Till Sixten !
  När det gäller Northland existerar ingen mer skitig hantering av sverige än detta. Fallet är solklart enligt alla sveriges existerande medier ändå lika otroligt som en saga om ringen frikänns alla, är det fiktion vi ser eller korruption som inom en enpartistat. Ta som exempel grundvattnet bevisligen sjunkit 18 meter. Ändå finns ingen ansvarig, allt nedlagt. Herregud klart det fanns en ansvarig person vid företaget, nej inte enligt åklagaren.
  Korruption på myndighetsnivå.

 12. Sixten Niemi skriver:

  18 meter, över 1 kilometer plus en sjö helt väck, och städer som håller på och rämna ner i hålorna Kiruna och Malmberget.

 13. Pajala lainen skriver:

  Kiruna gruvan kan läggas ned och användas till att förvara kärnavfall. Järnmalm lär förhindra strålning att läcka ut. Då behöver inte staten bekosta någon flytt av Kiruna stad. Istället kan man satsa på Kaunisvaara och Svappavara.

 14. SV skriver:

  Till Sixten !
  Vad som gjorde Facebooks ägare rumsrena är en gåta?
  Säkerhetpolitiskt en fullträff.
  Men lugn Gruvan har skickliga advokater genom att stämma fd intressenter och delägare lär de kamma in miljoner, nog kommer gruvan och räddas båda har unika vänner tids nog slår lyckan in via mygel, tro mig.

 15. Sixten Niemi skriver:

  Hoppas att företaget som eventuellt återuppväcker gruvan i Tapuli tar lika stor omsorg som vi aktieägare gjorde via Northland om dem som berördes av malmproduktionen.
  Exempelvis så anlade vi nya speciella ljudisolerande flerglasfönster och dörrar till alla hus utefter transportleden, även till kallställda fritidshus.
  Varför dalta så, tyckte många, malmbilarna var ju tystare än annan trafik.
  Det var malmprisraset som fällde oss, inte väderbetingade bergsbrunnar.
  Nu har den globala statliga affärsmyglet blivit mer rumsren.
  Nära 60 dollar per ton är inte fy skam.

 16. Mygel gruvan skriver:

  Mygelgruvan lär nog övervintra men 60$ räcker ingen vart möjligen som glädjekalkyl. Behöver nog stiga till 100-120$ innan det bär sig med gruvan. Snart går kommunen in med skattemedel för övervintring möjligen i sammarbete med någon kapitalist, som är så hatade av lokala V inom Pajala.

 17. Sixten Niemi, alias Riekkolan Sikste skriver:

  Varför är Statens satsning till Facebook så stötande?
  De ansvariga stoltserade ju med en stor 300 miljoners plakat när det begav sig och det skulle ju bara vara en början av bidraget.
  Skäms inte, det är inte muta eller mygel, så fungerar den globala ekonomin i vissa politiska kretsar.
  Hädanefter kallar jag mig för Riekkolan Sikste i dessa spalter, då känner alla igen mig även i hembyn Kaunisvaara.

 18. Ove skriver:

  Det finns ingen möjlighet att få Pajalagruvan lönsam vid dagens malmpris även om en återhämtning skett från tidigare bottennivåer. Ett solklart tecken på detta är att ingen privat aktör visar något som helst intresse för att driva gruvan vidare. Varför ska då staten ge sig in i en garanterad förlustaffär? Om det är Pajalaborna man månar om räcker en miljard kr till en årslön om drygt 160kkr per kommuninvånare. Troligen blir alla lyckligare av att få pengarna direkt in på kontot istället för omvägen via onödig infrastruktur. Jvg Svappis-Kaunisvaara kostar tex enligt trafikverket >8 miljarder kr

 19. Riekkolan Sikste skriver:

  Ett typexempel på hur man snedställer normal konkurrens är Statens 300 miljoners bidrag till Facebook.
  Nu försöker ägarna återställa smutsen i det med någon form av bidrag till välgörenhet.
  Takten är dock usel, först år 2400 är bidraget någotsånär återbetald, alltså efter 4 generationer. Att malmpriset rasade med 400 % har inte naturliga orsaker, nej allt beror på smutsiga globala Statliga affärsmetoder, skattefiffel alltså.
  Namnet på sådant är?