Manar till försiktighet med nyårsfyrverkerier

TORNEDALEN: Flera hundra personer skadas varje år av nyårsfyrverkerier. Brandskyddsföreningen manar till försiktighet – och nykterhet – hos de som tänder på.

Framför allt gäller det att följa instruktionerna på förpackningarna. Ett antal råd utdelas inför morgondagens avfyrande. Hit hör att rigga upp pjäserna ordentligt, aldrig hålla en tänd fyrverkeripjäs i handen – eller luta sig över densamma.

Hålla ett säkerhetsavstånd; både för dig själv och dina åskådare. Aldrig försöka tända om en pjäs som inte fungerat vid första försöket.

Sist men inte minst: Visa hänsyn mot de människor och djur som kan bli skrämda av fyrverkeripjäser. Det gäller också att känna till att det är olagligt att köpa ut fyrverkerier åt barn och ungdomar under 18 år. Även att låta minderåriga tända på pjäserna.

Sådan ”langning” kan straffas med fängelse eller böter. Förutom risken för skador, resulterar raketskjutande också varje år i 250 bränder.

– Fyrverkerier kan vara jättefestliga och vackra, men man måste handskas med dessa med respekt. Sticker de iväg in bland brännbart material, kan det lätt bli en brand. Det händer tyvärr cirka 250 gånger om året om man tittar på de senaste årens skadestatistik, säger Åke Persson, expert på explosiv och brandfarlig vara hos Brandskyddsföreningen.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , ,