Många älgar skjutna i Överkalix

60-talet älgar har skjutits i Överkalix. Foto:Lisette Olsson-Höghäll

Foto:Lisette Olsson-Höghäll

ÖVERKALIX: Markägare i kommunen vill minska antalet älgar som vistas i området eftersom de enligt markägarna orsakar betesskador på ungskogen. Sedan den 22 december har 60-talet älgar skjutits i Överkalix, enligt Sveriges radio p4.

Djuren som jagas ingår i den tilldelning som finns kvar efter höstens jakt. Vinterjakten kommer att pågå till den åttonde januari.

Publicerad i Svenska
14 kommentarer om “Många älgar skjutna i Överkalix
 1. AnnBritth skriver:

  Jag kan bara säga….fy fan????

 2. Blåljus skriver:

  Vadå Det har väl skjutits älg i Överkalix i alla tider året runt.

 3. Kotten skriver:

  Ja!Nog fan är det ett dåligt betyg för jägarna i överkalix!Jakt i 3månader och inte lyckas fälla det man tilldelatsSkyller på dittan och dattan,helt i saknad av etik och moral.Inriktar sig på dräktiga kor, med utvecklade foster fy fan!Skyller på betesskador!Det är onaturligt att det finns ungtall kvatratkilometer vis. Detta är inte naturligt. Älgen är ett urtidsdjur,dom har funnits sedan urminnes tider!Före tallplanteringarnas tid.Låt det bli blandskog,tallen kommer först i 4:e hand på menyn.Till syvende och sist,varför ska andra seriösa jägare sponsra er? Inte kryddar det deras soppa.

 4. Jägare skriver:

  Jag tycker ni ska anklaga de jägare i Gällivare och Pajala som inte skjuter sin tilldelning. I stort sätt är alla älgar, vandringsälg från dessa områden som samlas kring Överkalix runt juletid.

 5. Betraerq skriver:

  Håller med kotten.

 6. Tjohoo skriver:

  Skämmas ska de som jagar älgarna och kallar sig jägare TVI VALE !!!!

  Kotten, helt rätt håller med dig!!!!

 7. Älgjakt åt jägare skriver:

  Varför inte höja tilldelningen till dom lag i tex Pajala och Gällivare som skjuter fullt?

 8. Predator skriver:

  Kottplockaren kotten utan visdom om den norrländska ekonomiska ryggraden tallskogen. Dessutom, utan ungtall skulle antalet älg inte vara i närheten av nuvarande. Det ena ger det andra.

 9. Kotten skriver:

  Predator=Rovdjur. En sak ska du ha klart för dig, under mina 60år som älgjägare har jag nog sett det mesta!Jag tycker inte du ska prata visdom,för du verkar vara helt i avsaknad av detta.Du har nog aldrig plockat kottar,för du får kanske dessa i svarta lådor,färdiggrodda? Hörde att rådjuren går hårt åt plantorna,du kanske måste söka skyttsjakt på dom,lägg även ut barkborre-fällor,innan dom gör lika stor skada som älgen.läste i en skogstidning att det aldrig funnits så mycket skog som nu.Vi ska nog hjälpa er nästa barmarks period. Då blir det nog:Smolanedi!??????

 10. Tänkvärt skriver:

  Nu har det varit en sanktionerad masslakt av älg av länsstyrelsen. Länsstyrelsens anställda som har med slakten att göra pratar bara strunt. De framför till svar, att fostren är så små att det inte spelar någon roll för kon. Löjeväckande, det sköts ju kor med två kalvar i magen. jag säger som en annan, att låt det bli blandskogar, för björken ger ju mer inkomster än barkmassa. Och älgen tar i första läget björkslyn men om den inte finns så blir det den billigare barkmassan som går åt. Länsstyrelsen går skogsbolagens ärenden, så sparka ut dem. Fy fan vilken massaker.

 11. Tjohoo skriver:

  Det enda som hjälper mot älgbetesskadorna är att sluta med tallodlingar och istället ha gran, björk, tall med inslag av asp o sälg i våra skogar. Skogsbolag o skogsägare tänk till innan ni planterar !

 12. Niklas skriver:

  Uppenbarligen finns det gott om älg i våra skogar, det ser alla som rör sig i skog och mark! Se till att skjuta tilldelningen under ordinarie jakt så slipper vi gnäll om vinterjakt som nu blir nödvändig.

  Angående tallen så vore det märkligt att inte nyttja det trädslag som är mest naturligt för stor del av skogsmarken i norra Sverige nämligen magra och relativt torra marker. På dessa marker är tall det mest naturliga även utan plantering!

 13. Ola skriver:

  Skogsbolagen biter sig själv i arslet! Tycker alla älgjägare skulle gå ihop och ta ett sabbatsår! För inte fan har det då varit gott om älg i höstas på många marker! Och det lär ju inte bli bättre av detta spektakel! Sen verkar det ju inte vara några lokala som jagar i Ökx? Utan en massa ”media jägare”! #Jakt #jagd # jahti ?

 14. Tjohoo skriver:

  Niklas att det finns gott om älg är en sanning med modifikation beroende på var man bor/jagar !

  Självklart finns det älg på vissa ”spots” men när man som vårt jaktlag haft två älgkontakter på hela hösten så måste man ju börja undra ? Jag vistas mycket i skogen så lite koll har man nog !

  Blandskog behövs och inte några enskiktade skogar då de inte gynnar en viltrik skog !