Många fall av influensa

TORNEDALEN: Antalet rapporterade fall av influensa ligger på en hög nivå under veckorna fem och sex. Trots att influensan snart når sin kulmen kommer fler att insjukna under de kommande veckorna, enligt folkhälsomyndigheten. 

Hittills har 156 intensivvårdade patienter med influensa rapporterats under säsongen. Ungefär hälften av patienterna har varit yngre än 65 år, och  hälften av dem har inte tillhört någon riskgrupp för svår influensasjukdom.

Det är influensa B som utgör majoriteten av de insjuknade, och det är ovanligt att den ger så många sjukdomsfall jämfört med influensa A.

Bland de svårt sjuka patienterna med känd vaccinationsstatus som tillhörde någon riskgrupp var endast 27 procent vaccinerade.

Under de två senaste säsongerna har användningen av antivirala läkemedel mot influensa ökat. Vid tidig behandlingsstart utgör de ett bra komplement till vaccination. Behandlingen rekommenderas för patienter med influensa som är svårt sjuka eller som tillhör en riskgrupp, oavsett vaccinationsstatus.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Många fall av influensa
  1. Stoppa smittan! skriver:

    Ni får gärna rapportera om att vinterkräksjukan (calici) florerar som bäst runt om i länet just nu. Enligt folkhälsomyndigheters veckostatistik ligger Norrbotten högst upp med flest inrapporterade fall per invånare!

    Viktigt att komma att stanna hemma i 48h efter senaste kräkning/diarré, samt att handsprit/ytsprit ej avdödar viruset. Noggrann handtvätt med tvål+vatten och klorbaserade rengöringsmedel är det som gäller!