Många får sin mark förstörd

TORNEDALEN: I en enkät-undersökning från LRF som 6.242 markägare från hela landet har svarat på uppger 1.576 personer, alltså 25 procent att de har upplevt störningar eller drabbats av markskador orsakade av terrängfordon. 

Det är främst om skotrar, fyrhjulingar och cross som utgör problem för många markägare och skadorna på markerna uppgår till miljonbelopp och mängder med arbetstimmar som går till spillo när skördar och trädplanteringar raseras på grund av förarnas okunskap.

LRF har länge arbetat för en modernisering av den 44 år gamla terrängkörningslagen och regeringen har startat en utredning som ska presenteras i höst.

– Skoter- och fyrhjulingar är en del av livet på landsbygden och skotern är viktig för turistnäringen. Men lagen måste vara tydligare med var man får köra och överträdelserna måste bli rejält kännbara. Vi vill att skoter ska köras på tillåtna leder och i utpekade friåkningsområden eller där markägaren uttryckligen har gett sin tillåtelse. Ska vi nå målen i den nationella livsmedelsstrategin och arbeta för en fossilfri framtid kan vi inte få våra skogar och åkermarker sönderkörda av nöjesåkare, säger Ida Nyberg LRFs äganderättsexpert, enligt ett pressmeddelande.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala
2 kommentarer om “Många får sin mark förstörd
  1. Arga Gubben på udden skriver:

    Jättebra att ni tar upp det på HB. Hoppas skoterägare med flera respekterar detta. Alternativet är att det blir ett förbud lika det i Norge och Finland. Även en jättebra ledare i tidigare HB. Kör på isen så försvinner spåren till sommaren.

  2. Bruten talltopp skriver:

    Kopiera Norges villkor för skoterkörning Jag har inte råd med alla körskador skotrar gör utanför skoterleder på min mark